Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2022. augusztus 9., kedd

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Zsebkendőt elő, sírásveszély! – Öt dráma, ami garantáltan könnyeket csal a szemedbe

Bizonyára veletek is előfordult már, hogy egy filmnézéssel töltött este nem vágytatok vígjátékra, de horrort sem szerettetek volna nézni. Ennek tökéletes alternatívája a dráma műfaja.

Írta:   |  Forrás: BAM  |  Rovat: Unatkozol?
Megjelent: 2020. június 6., szombat 18:45
Írta:   |  Forrás: BAM
Rovat: Unatkozol?
Megjelent: 2020. június 6., szombat 18:45

A dráma ugyan elég komoly témákat tud feldolgozni, de annál inkább le tudja kötni a figyelmet. Ma hoztam nektek öt olyan filmet, amelyhez ajánlott egy csomag százas zsepi.

Titanic

A Titanic című 1997-es alkotást szerintem már mindenki látta legalább egyszer, hiszen a filmtörténet egyik ikonikus darabjáról van szó, de azok kedvéért, akik még nem ültek le megnézni, itt egy kis kedvcsináló.

A Titanic a világ legbiztonságosabb luxushajójaként indul útnak 1912-ben. Az utastérben mindenféle rangú ember utazik, köztük Jack (Leonardo DiCaprio) és Rose (Kate Winslet) is, akik két különböző világból jöttek. A sors mégis összesodorja őket, és amikor a hajót eléri a katasztrófa, nekimegy egy jéghegynek, már nem csak a szerelmükért, de az életben maradásukért is küzdeniük kell.

James Cameron filmje rendkívül látványos, 14 Oscar-jelölést kapott, amiből tizenegyet meg is kapott. És akkor még nem beszéltünk a film zenéjéről, amelyek közül Celine Dion: My Heart Will Go On című – nem mellesleg szintén Oscar-díjjal elismert – dala ma már klasszikusnak számít.

Szólíts a neveden

Nyár Észak-Olaszországban Elio (Timothée Chalamet) egy 17 éves amerikai fiú, aki a szüleivel minden nyáron ugyanabban a villában töltik a vakációt. Ugyanazok a barátok és emberek veszik körül minden évben. Elio apja művészettörténész, aki minden évben befogadja néhány hétre egy tanítványát. Ezúttal Oliver (Armie Hammer) érkezik a családhoz és megzavarja az összhangot. Ő túl laza, túl szép, nem illik a környezetbe és nem tudni mit akar. A nyár másképp telik, mint a korábbiak és mire véget ér, semmi nem lesz ugyanolyan, mint volt.

A 2017-es olasz-francia-brazil-amerikai romantikus drámát Luca Guadagnino rendezte és négy Oscar-díjra jelölték, ebből egyet meg is nyert.

Két lépes távolság

A film két cisztás fibrózissal (az egyik leggyakoribb veleszületett genetikai betegség) küzdő tinédzserről szól. Stella (Haley Lu Richardson) élete tele van szabályokkal és önkontrollal. Legtöbb idejét a laptopjával és legjobb barátaival tölti a kórházban. A fegyelmét akkor is igyekszik megtartani, amikor megismerkedik a rebellis természetű és rettentő helyes betegtársával, Will-el (Cole Sprouse). A két fiatal között erő vonzalom alakul ki a szigorú szabályok ellenére is, ugyanis még csak meg sem érinthetik egymást. Will lázad a saját orvosi kezelése ellen, de Stella folyamatosan ösztönzi, hogy élvezze ki az élet minden pillanatát.

A 2019-es amerikai romantikus drámát Justin Baldoni színész rendezte, akinek ez volt az első, és eddig egyetlen rendezése. A kritikák nem is igazán őt, hanem Haley Lu Richardson játékát dicsérték.

Veled minden hely ragyogó

Violet (Elle Fanning) és Theodore (Justice Smith) két nem zárkózott tinédzser, ugyanis mindkettőjüknek megvan a saját problémája. Amíg a lány ezt nehezen tudja feldolgozni és depresszióval küzd, addig Theo teljes optimizmussal elnyomja magában a problémáit. Egyik nap Theodore a város hídjának korlátján találja Violetet , megmenti és elhatározza, hogy megmutatja neki a világ teljesen más nézőpontját.

A 2020-as amerikai romantikus dráma Jennifer Niven azonos című bestselleréből készült, ami magyar nyelven is kapható, így érdemes elolvasni.

Szerelmünk lapjai

Allie (Rachel McAdams) és Noah (Ryan Gosling) még tizenévesek voltak, amikor először találkoztak, de már akkor szimpátia alakult ki közöttük. Kibontakozó szerelmüket a lány gazdag szülei azonban ellenzik, így elválnak egymástól. Amikor évekkel később újra találkoznak, az érzések is újraélednek, Allie-nek így döntenie kell, hogy a szerelmet, vagy a társadalmi rangot választja.

A 2004-es amerikai film ugyan vegyes kritikákat kapott, azonban 2008 szeptemberében a Yahoo látogatóinak szavazatai alapján 35 film közül ez lett a legromantikusabb film, így aki a műfajt szereti, annak kötelező darab.

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2022
Minden jog fenntartva!