Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2023. március 23., csütörtök

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Zero waste – Egy kis odafigyeléssel bárki lehet környezetvédő

A hulladékmentességhez nem kell a feje tetejére állítanunk az életünket, csak alakítani kell az életmódunkon.

Írta:   |  Forrás: BAM  |  Rovat: Nem vicc
Megjelent: 2020. április 21., kedd 18:01
Írta:   |  Forrás: BAM
Rovat: Nem vicc
Megjelent: 2020. április 21., kedd 18:01

A sok szemét sok problémával jár környezetünknek, és mint tudjuk, egy ember nem mentheti meg a világot, de az újrahasznosításért egytől egyig mindenki tehet valamit, akkor is, ha úgy tűnik, hogy semmit nem fog vele változtatni. Sok kicsi sokra megy!

Rengetegen nincsenek tisztában azzal a ténnyel, hogy most kell cselekednünk bolygónk megmentéséért. Ha nem kérünk szívószálat az üdítőnkbe, szelektíven gyűjtjük a szemetet, nem fogadjuk el a szórólapokat, amiket a bevásárlóközpontokban próbálnak a kezünkbe nyomni, már előrébb vagyunk, de ez sajnos most már nem elég. A mai világban nincs olyan, aki ne hallott volna a hulladékmentes, avagy a „zero waste” életmódról, mivel szerencsére egyre többet beszélünk róla. A hulladékmentességhez nem kell a feje tetejére állítanunk az életünket, csak alakítani kell az életmódunkon. Minden apró lépés pozitívan hat a környezetünkre. Szeretnék bemutatni néhány tippet, amivel bárki segíthet a bolygó megmentésében.

A használt nem ciki!

Sokan azért vesznek mindenből újat, amint elromlott vagy elszakadt, mert cikinek tartják a használt termékek vásárlását, viszont egyáltalán nem az. Ha egy elektronika eszköz elromlott, vigyük el szerelőhöz, ha egy ruhánk elszakadt, pár öltéssel újra a régivé varázsolhatjuk, vagy ha új ruhákra lenne szükségünk, nézzünk szét használt ruhaboltokban, mert kincsekre lehet bukkanni ott, pluszban a környezetet is védjük vele.

Vásárolj tudatosan!

A környezettudatosság a tudatos vásárláson alapul, de ehhez arra van szükség, hogy tényleg csak azt vegyük meg, amire tényleg szükségünk van. Érdemes arra figyelni, hogy újrahasznosítható csomagolású termékeket vegyünk és legyen nálunk vászontáska, hogy ne kelljen műanyag zacskót vennünk. Már léteznek olyan táskák is, amikbe péksüteményeket, almákat és egyéb gyümölcsöket, zöldségeket lehet tenni és abban megvásárolni, ezzel is csökkentve a zacskók használatát. Jobb, ha arra is figyelünk, hogy hazai terméket vásároljunk, ugyanis minél kevesebbet „utazik” az áru, annál kevesebb az üzemanyag kibocsátás.

Rengeteg egyéb alternatíva létezik a hulladék csökkentésére, amit külön, ezzel a témával foglalkozó oldalakon lehet megtalálni, és ha képesek vagyunk csak néhányat megfogadni, már azzal is minimalizáljuk hulladéktermelésünket.

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2023
Minden jog fenntartva!