Ifjúsági információs portál -
online városi diákújság, Békéscsaba

2019. augusztus 25., vasárnap

Közösségi ikonok

Facebook YouTube Instagram RSS

Vízműs siker a 2019. évi LI. Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaversenyen

A BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziumának tanulója, a 9. E osztályos Sánta Károly 2019. február 28-án részt vett a Magyar Kémikusok Egyesülete Kémiatanári Szakosztálya és a Debreceni Egyetem által megrendezett kémiaverseny középdöntőjén.

Írta:   |  Forrás: BSZC.hu - Szépné Fejér Dina / BAM  |  Rovat: Ügyes
Megjelent: 2019. március 29., péntek 08:51

Az Országos Tanulmányi Versenyek évenként megújuló és bővülő szakmai rendezvények. Fő céljuk a tehetségek felkutatása, gondozása és kiválasztása. A közoktatás egészére vonatkozó reformtörekvéseik mellett kiemelt szerepet szánnak a tehetséggondozásnak, az alkotóképesség fejlesztésének és kiterjesztésének. Az egyéni teljesítményekben tükröződik az iskolában folyó pedagógiai munka, a pedagógusok szakmai felkészültsége, az oktatómunka hatékonysága is.

A Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Petrik Lajos Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakgimnáziumában megrendezett versenyen először egy írásbeli feladatsort kellett megoldaniuk a tanulóknak, amely elméleti és számításos feladatokat tartalmazott. Ezek egy része túlmutatott a középiskolás anyagon, de a megoldáshoz szükséges fogalmak és eszközök leírása megtalálható volt a feladat szövegében. A kérdéssor kiterjedt az alkalmazott és a környezeti kémiára, valamint a kémia történetének magyar vonatkozásaira is. Egy rövid ebédszünet után a laborban kellett elvégezniük a diákoknak a kijelölt gyakorlatot, amelynek témaköre a sav-bázis titrálások (erős vagy gyenge, egy – vagy többértékű savak és bázisok) anyagrész volt.

A Vízmű diákjának eredménye a döntőbe jutáshoz nem volt elegendő, viszont Sánta Károly az iskola első olyan tanulója, aki ebben a kategóriában továbbjutott a középdöntőbe, így teljesítménye kimagaslónak mondható. Gratulálunk az országos versenyen elért 16. helyezéséhez!

Sánta Károly (Fotó: BSZC.hu)

Sánta Károly
(Fotó: BSZC.hu)

 

Cikk megosztása:
Keresés az oldalon
BAM Híradó

BAM TV

Csak egy kérdés

Mit gondolsz a nyári és téli időszámításról?

Legközelebbi programok
  • Nincs esemény
Copyright
BAM
©2019 Új Fejezet Békés Megyéért
Ifjúsági Egyesület
Minden jog fenntartva!