Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2023. március 23., csütörtök

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Vége a nyomorgásnak: hamarosan elektromos okosbuszokkal járhatnak majd suliba a csabai diákok

Garantáltan tömegmentes buszokkal járhatnak hamarosan Békéscsaba középiskolásai az oktatási intézményekbe, amelyeken számos szolgáltatás vehető majd igénybe.

Írta:   |  Forrás: BAM  |  Rovat: Pad alatt
Megjelent: 2019. április 1., hétfő 00:12
Írta:   |  Forrás: BAM
Rovat: Pad alatt
Megjelent: 2019. április 1., hétfő 00:12

Kollégistaként eleged van a tömött buszokból péntekenként és vasárnaponként, vagy bejárósként reggelente és délutánonként? Unod már a zsúfolt helyi járatokat a suli felé és haza? Ne aggódj, mindennek hamarosan vége, ugyanis új buszok állnak várhatóan már szeptembertől forgalomba, amelyek kizárólag csak a békéscsabai diákokat szállítják majd, számos kényelmi felszereléssel, illetve mondhatjuk nyugodtan, hogy luxusszolgáltatással!

Várhatóan tehát már a 2019/2020-as tanévtől vezető nélküli, emeletes okosbuszok járják majd a város, sőt a megye útjait, amelyek csak a csabai diákokat fogják szolgálni. A teljesen elektromos járgányok a kollégistákat az egész megyéből, a bejárósokat Békéscsaba 50 kilométeres körzetéből szállítják majd a suliba és haza, de a helyi járatú közlekedésben is ilyen diákbuszokat állítanak majd forgalomba.

És hogy mitől lesznek garantáltan tömegmentesek ezek a járgányok? Nos, mindenkinek nemhogy személyre szabott helye, hanem a vonatokhoz hasonló fülkéje lesz a buszok emeleti részén, míg az alsó részen – járattól függően – büfé és kisbolt áll majd a diákok rendelkezésére, ahol egyrészről számos dolgot beszerezhetnek (pl. füzet, iskolai eszközök), vagy akár bepótolhatják az esetleg elmaradt reggelit, gondoskodhatnak az uzsonnáról.

A járművek komoly informatikai rendszer lesznek felszerelve, amelyek egy digitális központtal kerülnek majd összeköttetésbe, amely az elektronikus naplókhoz csatlakoznak. A digitális központ ezek alapján állítja össze a buszok utaslistáit, indulási helyét és idejét. A járatokra csak egy személyre szóló chipkártyákkal lehet majd felszállni, amelyek jeleznek a tulajdonosnak, ha az ő busza beérkezett a megállóba, de előre közli az indulás idejét is.

A buszokon a diákok kapcsolatba léphetnek majd osztályfőnökükkel, vagy bármelyik tanárukkal, érdeklődhetnek az adott héten vagy napon várható dolgozatokról, amelyekhez akár segítséget is kaphatnak. Az erős Wifi alapszolgáltatás, de igény szerint akár közösségi programok is megvalósíthatók lesznek az utazás idejére.

A buszokon a kereskedő és vendéglátós tanulók szakmai gyakorlatuk keretében látnak majd el szolgálatot, a sportoló tanulók pedig egy új fejlesztésű, a szobabiciklikhez hasonló eszközökkel termelhetnek majd áramot, ha éppen teljesítménycsökkenés lépne fel. (A sportolók mellé a digitális központ a rosszabb átlagú diákokat is beoszthatja.)

Kerestünk illetékeseket a hozzánk eljutott információkról, de sajnos senkit sem találtunk, így az általunk most leírtak nem kerültek hivatalosan megerősítésre, illetve cikkünk megjelenésének dátuma is igencsak árulkodó.

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2023
Minden jog fenntartva!