Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2023. március 23., csütörtök

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Újabb megyei olimpiai bajnok, aki nem felejtette el, hogy honnan indult

Nagyszabású ünnepséget szervezett Gyomaendrőd a kajak egyes olimpiai bajnokának augusztus 23-án. Tótka Sándor óriási ováció közepette érkezett meg az őt ünneplő sokadalom közé a Békés megyei kisvárosba.

Írta:   |  Forrás:   |  Rovat: Helyben
Megjelent: 2021. augusztus 31., kedd 18:33
Írta:   |  Forrás:
Rovat: Helyben
Megjelent: 2021. augusztus 31., kedd 18:33

A Körös Kajak SE jelenlegi növendékei – akik közé egykor az olimpikon is tartozott – álltak sorfalat a friss olimpiai bajnoknak az érkezésekor a színpadig. A rendezvényen részt vett Tótka Sándor felesége és megjelentek a szülei is, valamint bemutatták az edzőit is. A Kajak-Kenu Szövetség alelnöke a következőt fogalmazta meg Sanyi teljesítményéről:

– Annyira egyben van fejben és fizikálisan, nyernie kellett! Habár nem hiszek a számok erejében, de tudni kell, amit Rióban elvett a sors 0,045 s azt Tokióban visszaadta – fogalmazta meg gondolatait a Kajak-Kenu Szövetség alelnöke.

A köszöntők és beszédeket követően, a szintén Gyomai származású neves sportriporter, Szujó Zoltán interjúvolta meg a színpadon a sportolót:

Az első kérdések között szerepelt, hogy mi vár rá a következő napokban:

– Üresség, de vártam már ezt az ürességet. Egy kis pihenés, utána pedig világbajnoki felkészülés és újra jönnek a dolgos hétköznapok, majd 3 év múlva újra itt örülünk – válaszolt mosolyogva Tótka Sándor, majd elhangzott a hallgatóság kedvenc mondata: – Soha ne felejtsd el honnan jöttél.

Mielőtt még mélyebb témákba csapott volna át a beszélgetés Toldi Balázs polgármester átadott egy piros fehér zöld virágcsokrot és egy kis ajándékot Tótka Sándornak. Így a 2016-ban Ifjúsági olimpiai bajnokként Díszpolgári címet kapó sportoló ezúttal egy emlékplakettel távozhat a szülővárosából.

Sanyi az interjú alatt kiemelte, hogy a gyomai vízben van valami. Máshogy fogja a vizet a hajó. – A sok gyakorlásnak, a kemény víznek, és a speciális felkészülési terepnek hála nem okoztak neki nehézséget a versenyen lévő S kanyarok és gyors fordulók – hangsúlyozta az olimpikon.

Az olimpiával kapcsolatban egy érdekességet is megosztott az őt ünneplőkkel: – Tokióban egy éjjel az álmodtam, hogy megnyerem a versenyt, ezt az idilli pillanatot egy földrengés szakította meg. A futam végén attól féltem, hogy ismét jön egy földrengés így semmissé válik a győzelmem. Ezért, hogy ezt elkerüljem, aznap éjjel az éremmel aludtam.

 

 

A sportoló kiemelte, hogy Szujó Zoltán podcast sorozata megtanította a számára, hogy a pandémia által elvett évet miként tudja a saját javára fordítani. Javíthatott a technikáján, hiszen ebben a sportban minden mozdulatnak és levegővételnek pontosnak és megtervezettnek kell lennie.

– Amikor Csizmadia Kolos mellém evezett és azt mondta, hogy szerintem nyertél, csak reméltem, de nem mertem elhinni, amíg meg nem láttam a magyar zászlót az eredményjelzőn.

Tótka Sándor olimpiai bajnok lett egy olyan számban, ami a következő olimpián nem szerepel már, ezért a jövőről is kérdezték:

– Alkalmazkodásra van szükség. Talán az 500 méteres páros lesz az én számom Nádas Bencével vagy négyes hajóba ülök be. A négyes viszont nehéz terep, mivel az olyan, mint amikor négy zenész próbál egy hangszeren játszani. Nehéz három olyan maximalista embert találni, mint én – fogalmazott az élsportoló.

A majd másfél órás műsornak hamar vége lett, pedig biztosan sokan szívesen hallgatták volna még az önfeledt beszélgetést, hogy ezáltal jobban megismerjék az embert a sportoló mögött. A megjelenteknek búcsúzásként maga is hatalmas ajándékot adott, mint fogalmazott: – Jó Gyomainak lenni, bár a futam csak 35 másodperc volt, mégis nekem szurkoltak a legtöbben. Legyen ez a végszó: Ha ti nem vagytok én se lettem volna arany érmes.

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2023
Minden jog fenntartva!