Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2023. március 24., péntek

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Túl a vizsgákon – Ilyen volt az idei, rendhagyó érettségi időszak

Összetömörített vizsgaidőpontok, csökkentett létszám, nagyobb figyelem és fegyelem, maszk és fertőtlenítés – így éltük át mi és az általunk megkérdezettek a májusi vizsgákat.

Írta:   |  Forrás: BAM  |  Rovat: Diákélet
Megjelent: 2020. május 19., kedd 18:37
Írta:   |  Forrás: BAM
Rovat: Diákélet
Megjelent: 2020. május 19., kedd 18:37

A vírushelyzet miatt idén csak az írásbeli érettségi vizsgák megtartására volt lehetőség, kivéve persze azokat a tárgyakat, amelyekből nincsen írásbeli, mint például a testnevelés, amelyből később kerül sor a szóbeli vizsgákra. Ilyen körülmények közt, fokozott ellenőrzés és fertőtlenítés mellett zajlott le a 2020-as tavaszi érettségi időszak.

A kötelező távolság betartásához csökkentették az egy teremben vizsgázók számát, a legtöbb helyen 9-10 embernél több be sem ülhetett egy tanterembe. Írás közben nem mindenki, a folyosón azonban kötelezően viseltük a maszkokat, a nyelvi érettségi 15 perces szünetében sem mehettünk túl közel egymáshoz, mindemellett a mosdókat is folyamatosan fertőtlenítették. Az érettségi időszak egyébként is stresszes a végzősök számára, azonban idén ez a rengeteg óvintézkedés is hozzáadott ehhez az érzéshez.

Az Andrássyban például megszabták, kinek hányra kell érkeznie, hogy ne legyen túl nagy tömeg az iskola előtt. Kézfertőtlenítést követően, kizárólag maszkban léphettünk be, és csak a kijelölt ajtón át, megszabott úton mehettünk fel a termünkhöz, amelyből idén jelentősen többet jelöltek ki vizsgákra, mint a korábbi években.

A hangulatot kicsit nyomasztónak éreztem, de a tanárok hozzáállása sokat segített ezen. Próbálták elterelni a figyelmünket és olyan természetesen kezelni a helyzetet, mintha ez lenne a normális” – mondta el oldalunknak Kata.

Az érettségi az eredeti terv szerint, május 4-én vette kezdetét a magyar nyelv és irodalom vizsgákkal. Középszinten a papiruszról szóló szövegértés feladatsort kaptak a diákok, a második részben pedig a szokásos novellaelemzésként Fekete István művét, vagy egy Arany János és egy Tóth Árpád vers összehasonlítása közül kellett választani. Emelten már egy kicsit nehezebb feladatok voltak, hiszen itt a kötelező anyag mennyisége is nagyobb, az előforduló szerzők, írók listája is jelentősen hosszabb, mint középszinten.

Május 5-én a matematika érettségivel folytatódott a hét, mely szokás szerint felölelte a lehető legtöbb feladattípust és témakört, amely az első 45 perces, azaz rövid feladatokat tartalmazó, valamint a második, 135 perces részbe belefért.

A szerdai történelem érettségi középszintű feladatlapján szóba került a kereszténység születése, a második világháború és az 1956-os forradalom is. Emelt szinten pedig, ahol a középtől eltérően nem két, hanem három esszét kellett írni, többek közt a második világháború utáni diktatúra kialakítása, a globális világgazdaság és az USA alkotmánya szerepelt, komplex esszék esetében pedig az uralkodó viszonya a rendekkel, illetve a trianoni és párizsi béke összehasonlítása közül kellett választani.

Csütörtökön az angol nyelvi érettségi következett, ahol a szokásos levéltípusok mellett kiegészítendő interjút, egy nigériai párról szóló cikket és edzési tanácsokat, emelten pedig rolleres közlekedésről, lekvárért megváltható bírságról és az építészet környezetre gyakorolt hatásáról kaptunk cikkeket és értekezéseket a feladatok megoldásához.

A vizsgák első hetére már csak a német nyelvű érettségi maradt, a következő két héten pedig azok a tantárgyak, amelyekből kisebb létszámban érettségiznek, mint a kémia, biológia, földrajz, informatika, mozgóképkultúra és médiaismeret, különböző nyelvek vagy szakmai tárgyak.

Úgy gondolom, hogy végzősként különösen nehéz ez az időszak. Hirtelen elszakadunk a barátoktól, nincsen ballagás, illetve a nyakunkon volt az érettségi is” – mondta el nekünk Nóri. „Sajnos nálunk az ismétlésnél szakadt félbe az egész tanítás, így eléggé magamra voltam utalva. Eleinte nagyon kétségbe voltam esve, hogy vajon hogyan fogok így teljesíteni, ezáltal pedig motivációm sem nagyon volt az egész tanuláshoz. Aztán ebből kilábaltam, nagyjából összeszedtem magam, és összességében elégedett vagyok a teljesítményemmel” – tette hozzá.

Nóri rögtön első nap egy emelt magyar érettségivel kezdett, amitől érthetően tartott kissé, de úgy érzi, kihozta magából a maximumot. A matematikát tartotta egy kicsit nehéznek, de elmondása szerint abból nem annyira jó, ezért érezhette ezt. Számára az ötödik, választott tantárgya, a média volt a legnehezebb. „Úgy érzem, hogy teljesítettem ezt az akadályt egy ilyen rendkívüli helyzetben. Most már csak az hiányzik, hogy méltó módon zárjam le ezt a fejezetet az életemben” – mondta végül.

Kata szerint is saját plusz tárgya volt a legnehezebb. A biológia emelt érettségit egy kicsit nehéznek éreztem. Nem konkrétan a lexikális tudást mérte, ellenben sokat kellett gondolkozni és számolni. Azonban az érettségi alatt is tanultam újat, mint például a Trónok harca szereplőjéről, Peter Dinklage, alias Tirion Lenister betegségéről” – tudtuk meg tőle.

Szerkesztőségünk egyik tagja, Alex látássérült, így neki még a különleges helyzet nehézségein túl is bonyolultabban zajlik az egész érettségi vizsga. „Az érettségire való felkészülésem leglényegesebb szakasza sokakhoz hasonlóan a digitális munkarend berkein belül telt, amely eleinte szokatlan volt, de miután elkezdtem magam gazdálkodni az időmmel, sikerült beleszoknom” – mondta. Vakságom okán én soraim írásakor egyetlen magányos filozófia érettségin vagyok túl, amire érzéseim szerint túl sokat tanultam, és barátságosak voltak a feladatok, de inkább ez a véglet, mint a másik. Az írásbelit egy képernyő felolvasóval felszerelt notebookon írtam egy TXT-fájlba adaptált feladatsor képében. Kiírtuk CD-re és várjuk az isteni ítéletet” – tette hozzá.

Alex a fő tárgyakból csak szóban fog vizsgázni, magyarból és történelemből emelt szinten. Távlati tervei között szerepel a Szegedi Tudomány Egyetem osztatlan nappali jogász képzésén folytatni tanulmányait.

Összességében az idei érettségi nem volt túl nehéz, de a felkészülés nem hagyományos időszaka, a bizonytalanság a vizsgák előtt, valamint a vizsgakörülmények nem tettek jót.

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2023
Minden jog fenntartva!