Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2022. szeptember 25., vasárnap

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Tél kapitány megérkezett, de hozott magával egy sólymot is

Újabb sorozattal érkezett meg a Marvel, és meg kell hagyni, hogy ebben a műfajban is egyre jobban remekel az eddig inkább filmekre koncentráló stúdió.

Írta:   |  Forrás:   |  Rovat: Unatkozol?
Megjelent: 2021. április 1., csütörtök 10:49
Írta:   |  Forrás:
Rovat: Unatkozol?
Megjelent: 2021. április 1., csütörtök 10:49

A Sólyom és a Tél Katonája (eredeti címén The Falcon and the Winter Solider) elindult, sőt inkább berobbant az első két rész formájában. A WandaVision után a stúdió következő sorozataként magát legendává váló pajzs és a vele járó szerep jövőjét mutatja be. Miután a csupaszív Steve Rogers továbbadta a stafétabotot, sok rajongóban is felmerül talán a kérdés, hogy hogyan tudják tovább vinni az ikonikus karaktert, illetve ki lesz az, aki a helyébe léphet. Az utóbbi kérdést előre véve talán egyszerűbb választ adhatunk: senki. Steve Rogers egyedi volt, egy végletekig tisztaszívű és elszánt karakter, akinek sokakkal sikerült megkedveltetnie magát. Viszont ez egyrészt a múltjának és a karakterfejlődésének volt köszönhető, tehát egy az Amerika Kapitány szerepét újonnan magára öltő szereplő nem lenne képes ugyanazt az üzenetet közvetíteni, mint Steve, aki szó szerint vérrel és izzadsággal küzdött meg érte, illetve a figurát természetesnek tűnően hozó Chris Evans játéka is összeforrott a szereppel, ami után bárki is próbálja meg ezt megismételni, nagy fába vágja a fejszéjét… vagy ez esetben pajzsát.

Ezután az egy kicsit temetési beszédre emlékeztető gondolatmenet után – illetve az első felvetett kérdésre visszatérve – az már megint más kérdés, hogy az nehezen elképzelhető, hogy a pajzsot csak úgy egy polcra vágva hagyják porosodni.

Ezek a kérdések nem csak a rajongók, hanem a sorozat címében megjelölt két főszereplő fejében is megfordultak. Sőt, talán még ők sem tudják egészen biztosan, hogy mi a helyes megoldás. Sólyom továbbra is szuperhősként segíti az embereket, függetlenül és a maga törvényei szerint. Bucky mondhatni önértékelési válságon megy keresztül, hiszen Wakandában végre bizonyíthatta mindenki előtt, hogy ő is képes a jó oldalon harcolni, de ugyanakkor a HYDRA embereként szolgált évek nem törlődnek ki nyomtalanul az ember emlékezetéből… még akkor sem, ha egy tudatmódosított szuperkatona az illető. A kettőjük Végjáték utái kalandjain kívül belátást nyújt az új sorozat abba is, hogy hiába szuperhősök vagy igazán jó barátok, ennek ellenére – vagy talán éppen, hogy emiatt – nekik is vannak konfliktusaik és ők is szembenéznek problémákkal. Nem tökéletesek és nem rendíthetetlenek, de ez az, ami közelivé teszi őket a számunkra.

 

 

A megvalósításban is ígéretesen indul a sztori: akciódús légkör a kellemes Marvel humorral és hangulattal vegyítve. Anthony Mackie (Sólyom) és Sebastian Stan (Tél Katonája) között olyan jól működő bromace van, hogy nem tudom elképzelni, hogy hogyan nem kaptak eddig több közös jelenetet. A CGI profin van megoldva és a látványos az akciójelenetek a Marveltől már megszokottak, de azért mindenképpen érdemes kiemelni azok tökéletességét.  Az ellenfél is érdekesnek ígérkezik, van motivációja és egy egészen felfogható alapsztorival rendelkezik, tehát nem csak egy erőltetett „legyen valaki, akit ütni lehet” ellenfelet kapunk. Kíváncsi leszek, a negatív szereplő mennyire tud kibontakozni a történet folyamán úgy, hogy közben nem válik unalmassá. Mindenesetre abszolút ajánlom a sorozatot az Amerika Kapitány rajongóknak is és azoknak is, akik egy-egy jó hangulatú estére vágynak a fárasztó online órák után.

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2022
Minden jog fenntartva!