Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2023. március 23., csütörtök

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Tanulj úgy, mint egy profi! Van öt tippünk, amelyek segíthetnek ebben…

Bár suliba most nem kell járnunk, az online oktatás viszont működik, így nem szabad annyiban hagynunk ezt az évet.

Írta:   |  Forrás: BAM  |  Rovat: Tippek
Megjelent: 2020. május 25., hétfő 18:40
Írta:   |  Forrás: BAM
Rovat: Tippek
Megjelent: 2020. május 25., hétfő 18:40

Kevesebb, mint egy hónap múlva véget ér a tanév és kezdődik a nyári szünet, amikor már nem várnak ránk számonkérések és házi feladatok. Ezalatt a pár hét alatt azonban még tanáraink örömmel adnak nekünk jegyet. Összeszedtünk hát néhány olyan tanulási technikát, amelyek nekünk is beváltak, így neked is segíthet, hogy az átlagodat feljebb tornászd. Nem beszélve arról, hogy ezeket később is alkalmazhatod.

Pomodoro

Erről a módszerről biztos hallottál már. A pomodoro, egy konyhai időmérő eszköz, általában tojás alakú, amelynek tetejét és alját el lehet tekerni, majd x perc után elkezd csörögni. Az ember átlagosan 25 percig képes koncentrálni megszakítás nélkül. Ez a módszer is ennek alapján lett kitalálva.

A lényeg, hogy 25 percig megszakítás nélkül koncentrálsz az adott feladatra, ezután tartasz öt perc szünetet, majd az egész kezdődik elölről. Ezt két órán keresztül érdemes csinálni, amibe négy pomodoro szekció fér bele. Ezután tarts, egy hosszabb szünetet mielőtt újra nekiállsz valaminek!

Sok mobilos app létezik a módszer alkalmazásához, ilyen például a PomoDone, amibe több listázó applikáció közül tudsz feladatlistákat behúzni, és segít a 25 perces felosztásukban. Egy másik alkalmazás a Forest, ami csak az időt méri neked akár több mint 25 percen keresztül, és virtuális fákat tudsz vele ültetni. Ha azonban nem akarsz alkalmazásokat telepíteni, akkor szimplán a telefonod időzítője is remek társ tud lenni.

Ismétlés a tudás anyja

Biztos te is unod már, hogy mindenki azt mondja, hogy ismételd át az anyagot. Ezt azonban nem véletlenül mondják, hiszen minél többet használod, minél többet veszed elő az adott tudást, annál tovább és jobban fogsz emlékezni rá. Az adott anyagot érdemes újra elővenni az első tanulás után 10 perccel, 24 órával, egy héttel, egy hónappal és hat hónappal.

Kártyák

Sokan kártyákkal tanulnak idegen nyelvű szavakat, definíciókat vagy évszámokat. Ennek a lényege, hogy egy kis papírdarab egyik oldalára felírod a kérdést, a másik oldalára pedig a választ. Addig kell forgatnod a kártyákat, amíg mindet meg nem tudtad hibátlanul válaszolni. Ezeket előveheted a dolgozat vagy lefekvés előtt, de még a buszon is el tudod vele ütni az időt.

Természetesen ehhez is igénybe tudsz venni applikációkat, ilyen például a Quizlet: virtuális kártyákat tudsz gyártani, az alkalmazás pedig segít neked azokat rendesen memorizálni.

A szó elszáll, az írás megmarad

Ha valamit leírunk, az sokkal jobban rögzül agyunkban, mint amit szimplán hallunk. Érdemes tehát odafigyelni az órán, amit leírat a tanár, azt pontosan leírni, de ajánlatos emellett még jegyzetelni is. Ha hazaértél, ülj neki a gépnek, és szépen írd meg mindezt szövegszerkesztőben, majd tematikusan mentsd el az anyagokat! Ezekre az anyagokra biztos fogsz emlékezni, hiszen kétszer is leírtad őket. Ha folyamatosan, pontosan vezeted és mented az anyagokat, akkor különösen témazárók, na meg az érettségi előtti tételkidolgozásban és tanulásban fognak majd sokat segíteni.

Nagyon fontos azonban, hogy ne csak a gépedre mentsd el a dokumentumokat, hiszen ha bármi történik vele, esélyes, hogy mind elveszik! Erősen ajánlott tehát biztonsági mentés(eke)t készíteni!

Képtelenség lehet képek nélkül

A legtöbben vizuális típusúak vagyunk, így az előző módszert érdemes képekkel kiegészíteni. Ha például a könyvben egy adott résznél szerepel egy kép, ábra, azt fotózd le a telóddal, és illeszd be a megfelelő dokumentumba is, így tanuláskor és a már említett ismétlésekkor könnyebben fogsz emlékezni az anyagra már akkor, ha a képet meglátod.

Ezeken kívül természetesen vannak még módszerek, amelyek segíthetnek a tanulásban, ráadásul nem vagyunk egyformák, így akár saját módszert is kifejleszthetsz.

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2023
Minden jog fenntartva!