Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2023. március 24., péntek

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Szerkesztőségünk tagjai tudósítottak Budapestről, a Szakma Sztár Fesztiválról

Idén is több mint 43 szakmában, közel 300 tanuló versengett a legjobbnak járó elismerésért a Szakma Sztár Fesztivál keretein belül a fővárosban. A fesztivál hivatalos Fecebook-oldalán szerkesztőségünk két tagja jelentkezett be a helyszínről.

Írta:   |  Forrás: BAM  |  Rovat: Ügyes
Megjelent: 2018. május 9., szerda 11:03
Írta:   |  Forrás: BAM
Rovat: Ügyes
Megjelent: 2018. május 9., szerda 11:03

Idén tizenegyedik alkalommal rendezték meg április 23. és 25. között a Szakma Sztár Fesztivált. A helyszínen minden érdeklődőt örömmel láttak, hiszen nemcsak a diákok versenye zajlott, hanem az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) és a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) döntője is. Emellett több szórakoztató programot is találhattak azok, akik kilátogattak a helyszínre.

Két szerkesztőségi tagunk, Illés Gyula és Puskely Gergő is részt vettek ezen a rendezvényen. Sokakkal ellentétben azonban ők nem versenyzőként vagy érdeklődőként utaztak több napra a fővárosba, hanem azért, mert felkérték őket, hogy tudósítsanak élőben az eseményről a Facebookon. Ahogy megígértük nektek, beszélgettünk is a két fiúval tapasztalataikról, élményeikről, és az egész eseményről.

Mondanátok pár szót arról, hogy mi ez az egész Szakma Sztár Fesztivál?

Gyula: A Szakma Sztár Fesztivál minden évben Budapesten kerül megrendezésre, ahol lebonyolítják az OSZTV és az SZKTV döntőit, illetve a SkillsHungary Nemzeti Döntőjét. A rendezvényen folyamatos színpadi programok várják az érdeklődőket, emellett a versenyzők szakmánként teljesítik a vizsgafeladatokat. Úgy gondolom, a rendezvény nagy segítséget nyújthat a 7-8. osztályos tanulóknak a pályaválasztásban.

Gergő: A Szakma Sztár Fesztivál, bármilyen fura is, nem egy bulizásról szóló rendezvény, viszont annyiban buli, hogy megmutatja, az adott szakmák igenis tudnak lenyűgözőek és szórakoztatóak lenni laikusan is. Itt az országos szakmai versenyek döntői zajlanak kiállításszerűen, valamint a szakképzést próbája népszerűsíteni a rendezvény kiállításokkal, show-elemekkel és a látogatók invitálásával, melyek közt a célcsoport leginkább a továbbtanulás előtt álló fiatalok.

Mi kötött benneteket az idei rendezvényhez?

Gergő: Én is a szakképzésben tanulok technikusi szakon, ráadásul a szakmám – amely a magasépítő technikus – is kint volt a fesztiválon, így sokkal inkább a magaménak tudtam érezni. Mindemellett rengeteg olyan szakma volt kint, amelyeket Békéscsabán is tanítanak, és van is ott ismerősöm, remélem a jövőben láthatom majd valamelyikőjüket a Szakma Sztáron.

Gyula: Egy márciusi napon kaptunk információt arról, hogy a Szakma Sztár Fesztivál szervezői pályázatot hirdettek Facebook-műsorvezető feladatkörre. Amikor Gergővel elolvastuk a pályázati felhívást, rögtön eldöntöttük, hogy élünk a lehetőséggel és készítünk egy rövid bemutatkozó videót. A soron következő Garabonciás Napokig még fél év van, addig is szerettünk volna újabb nagy rendezvényen műsorvezetői tapasztalatot gyűjteni.

A körülmények mindig megfelelőek voltak a tudósításhoz, vagy akadtak nehézségek?

Gergő: Az ördög sosem alszik, valamint egy ilyen nagy rendezvény szerevezéséhez szinte lehetetlen, hogy ne csússzon be hiba. Sajnos pont mi fáztunk rá, hiszen az Internet minősége borzalmas volt, így a közvetlen live bejelentkezésektől elestünk, viszont a szakmai stáb mindent megtett a fesztivál ideje alatt, hogy a felmerült hiányosságokat pótoljuk, személyes örömöm pedig az volt, hogy Gyulával sikeresen és innovatívan hárítottuk el a problémákat.

Gyula: Az elején akadtak technikai problémák, amelyek miatt nehézkesen indult a hétfő reggel, azonban nagyon profi stábbal dolgoztunk együtt és sikerült kiküszöbölni a hibákat. Végül az a döntés született, hogy az élő bejelentkezések helyett vlogolni fogunk. A változtatás ellenére jó visszajelzéseket kaptunk a szervezői stábtól és a nézőktől is.

Hogyan éreztétek magatokat a tudósítás közben?

Gyula: Óriási élmény volt! Kitűnő szakmai tudással rendelkező diákok munkáit csodálhattam meg, amelyeket nem minden nap vehetek szemügyre. A tudósítást mint mindig, ezúttal is nagyon élveztem. Igyekeztünk minden érdekességet bemutatni, hogy azok is betekintést nyerhessenek, akik nem tudtak kilátogatni a Hungexpoba.

Gergő: Kicsit néha feszélyezve, hisz az óriási tömeg és a nagy hangzavar mellett nem tudtam koncentrálni tökéletesen. Ez csak a negatívum, azon kívül nagyon élveztem, bár én inkább a színpadi és stúdiós megoldásokra vagyok inkább kihegyezve, jó volt a kamera mindkét oldalán állni, valamint felfedezni, hogy erre is lehet affinitásom.

Illés Gyula és Puskely Gergő

Illés Gyula és Puskely Gergő munka közben a Szakma Sztár Fesztiválon

A kamera melyik oldalán éreztétek jobban magatokat?

Gergő: Természetesen előtte. Ugyebár tudósítani hívtak minket, így furcsa volt, hogy az operatőrséget is pörgetnünk kellett, én azt inkább meghagynám a profiknak, illetve azoknak, akik ott érzik jól magukat, és inkább a számat jártatnám.

Gyula: Soha nem vonzott az operatőri hivatás, ezt a feladatot is szívesen elláttam, de jobban szeretek emberekkel beszélgetni, érdekes dolgokat mutatni a nézőknek.

Többször is fel kellett vennetek azokat a videókat, amelyek már nem élőben mentek?

Gyula: Szerencsére nem. A technikai probléma ellenére minden videót úgy rögzítettünk, mintha élőben menne. Mindegyiket elsőre sikerült leforgatni.

Gergő: Talán az egyiket. Annyira nem emlékszem rá, viszont tudom, hogy igyekeztünk megadni a live feelingjét így nem próbálgatni. Ahogy esett, úgy puffant.

A rendezvény videós bemutatása közben ti magatok is odamentetek beszélgetni a diákokhoz, felnőttekhez a standoknál? Kipróbáltátok az eszközöket is esetleg?

Gergő: Volt rá példa, viszont sokszor a színpad mellett mozogtunk, illetve a szervezőségben. A videókban nem szólítottunk meg vendégeket, mert bár volt 1-2 vállalkozó szellemű és bátor fiatal, de általában amikor megláttak minket, igyekeztek kikerülni a képből. Én sajnos nem próbáltam ki semmit, viszont a MÁV-osoknál beálltunk kicsit munkatársnak.

Gyula: A felvételek készítésekor egyirányúbb kommunikáció zajlott, interjúkat a tudósítások keretein belül nem készítettünk, azonban amikor volt egy kis szünetünk, diákokkal, felkészítő tanárokkal és a kilátogatókkal is beszélgettünk. Édesapám szakács és szabadidőmben én is szeretek főzni, úgyhogy a szakácsok és a cukrászok standjánál töltöttem a legtöbb időt. Nagyon gusztusos külalakkal és jó illattal rendelkező ételeket lehetett megtekinteni, azonban bánatomra nem volt lehetőség a kóstolásra.

Kinek ajánlanátok, hogy látogassa meg jövőre (is) a rendezvényt?

Gyula: A szakképzésben tanulóknak kívánom, hogy az előzetes versenyeken teljesítsenek eredményesen, és a rendezvényen döntősként vegyenek részt. Emellett pályaválasztás előtt álló általános iskolásoknak és a kikapcsolódni vágyóknak is ajánlom!

Gergő: Minden általános iskolás 6-8. osztályosnak, valamint azoknak a középiskolásoknak, akik vagy lenéznék a szakmában tanuló társaikat, vagy nem tudják mik szeretnének lenni, hiszen itt megmutatják, hogy milyen fontos szakmák nem kapnak kellő megbecsülést, és mennyi mindent választhatna a fiatal, amellyel alkothat, valamint nem mellesleg el is helyezkedhet.

„Békés megyében mintegy 400 indulóból 14-en jutottak a döntőbe, közülük 6-an dobogóra is állhattak az ünnepélyes eredményhirdetéskor. Mindannyian a Békéscsabai Szakképzési Centrum tanulói” – írta a versenyről a Behir.hu.

Köszönjük szépen a két fiúnak az együttműködését, a döntőben szerepelt diákok mindegyikének pedig szívből gratulálunk! Reméljük, jövőre is hasonló érdeklődés övezi majd az eseményt, és diáktársaink képviselhetik a békéscsabai iskolákat a fővárosban.

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2023
Minden jog fenntartva!