Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2022. augusztus 9., kedd

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Szeptember, kicsit másként – Hagyományos, ugyanakkor mégis rendhagyó lesz idén az iskolakezdés

„A járványügyi adatok nyomon követése alapján látható, hogy Magyarország jelenleg biztonságos, ezért hagyományos nevelés-oktatás megkezdése indokolt” – áll az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által küldött levélben.

Írta:   |  Forrás: BAM  |  Rovat: Nem vicc
Megjelent: 2020. augusztus 30., vasárnap 19:10
Írta:   |  Forrás: BAM
Rovat: Nem vicc
Megjelent: 2020. augusztus 30., vasárnap 19:10

A rendkívüli helyzet miatt iskolai szigorítások is életbe lépnek a tanév kezdetével az Emmi tervezete alapján. Ezek kijelentik, hogy bár szeptemberben nem térünk vissza az online oktatáshoz, de bizonyos egészség- és járványügyi előírásokat be kell tartanunk a vírusfertőzés megelőzése érdekében.

A tanévre való felkészülés

A határozat kitér arra, hogy az intézmények kötelesek mindenre kiterjedő fertőtlenítő takarítást végezni, mely során figyelembe kell venniük a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását, valamint a tanév további részében is fokozottan kell figyelniük a tisztaságra.

Intézmények látogatása, rendezvények, kirándulások

A továbbiakban arról ad tájékoztatást a levél, hogy a nevelési-oktatási intézményeket csak-és kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató tanulók és dolgozók látogathatják. Amennyiben a szülők gyermeküknél tüneteket tapasztalnak, gondoskodniuk kell a megfelelő orvosi vizsgálatról, a továbbiakban pedig koronavírus-gyanú vagy igazolt fertőzés esetén kötelesek tájékoztatni erről az iskolát.

Az intézményeknek az intézmény területén belüli, illetve az az előtti csoportosulásokat meg kell előzniük, így a szülői értekezleteket is ajánlott online formában tartani. Az osztálytermekben gondoskodniuk kell a tanulók lazább elhelyezéséről, nagyobb termek, rendelkezésre álló egyéb helyiségek használatával, vagy akár a nem szükséges oktatási-nevelési tárgyak áthelyezésével.

A maszk viselése a termekben továbbra sem kötelező, viszont közösségi terekben – az 1,5 méteres távolság kötelező betartása mellett is – javasolt. Az osztályok keveredésével járó fertőzésveszély miatt lehetőség szerint minél kevesebb teremcserét javasolnak, ha ez viszont nem megoldható, a termeket csere előtt fertőtleníteni kell.

A diákoknak javasolt minél sűrűben kezet mosni, a termekben gyakran szellőztetni. A testnevelésre vonatkozólag a csoportos feladatok és zsúfolt öltözők mellőzésén kívül, a szabadtérben tartott órákat is javasolja a rendelet.

Az első félévben esedékes, nagy létszámú tanuló vagy pedagógus egyidejű jelenlétével járó rendezvények (tanévnyitó, bál, szalagavató, vagy egyéb program) tekintetében az intézkedés az alapvető egészségvédelmi szabályok és az Operatív Törzs által meghatározott létszámkorlát betartását tanácsolja a résztvevőknek, az intézménynek pedig a rendezvény kisebb létszámú rendezvényekre bontását és a résztvevők körének korlátozását.

Az osztály-és tanulmányi kirándulásokkal kapcsolatban a belföldi kirándulások megvalósítása lehetséges, a külföldre tervezetteket viszont belföldi úti célra való módosítással lehet csak megszervezni.

Kollégiumok

A kollégiumokat szintén csak egészséges, tünetmentes diákok vehetik igénybe, tünetek fellépését azonnal jelezni kell a vezetőség felé. Ha szükséges, az egy szobára eső létszám csökkentését is elrendeli a jogszabály, az 1,5 méteres távolság betartása érdekében. Maszk használata az épületben javasolt. Az elhelyezés során az intézményeknek törekedniük kell arra, hogy az azonos tantermi órákat látogató tanulók kerüljenek egy szobába.

Hiányzás

A rendelet kimondja továbbá, hogy a vírusfertőzés szempontjából veszélyeztetett csoportba tartozó személyek hiányzása, amennyiben erről orvosi igazolást tudnak bemutatni, igazolt hiányzásnak tekintendő. Ezen időszakban a tanuló otthona elhagyása nélkül, pedagógusokkal egyeztetett kapcsolattartási és számonkérési forma mellett részt vehet az oktatásban.

Egészségügyi ellátás, teendők beteg személy esetén

A szűrővizsgálatokat a továbbiakban is el kell végezni, megfelelő időpont-egyeztetéssel és a szabályok betartásával. Fertőzött személy esetén azonnali elkülönítés a protokoll. Fertőzéssel érintett intézmények esetében az online tanításra való döntéseket az Operatív Törzs hozza meg.

Nem megszokottan indul tehát ez a tanév, de a szabályokat, rendeleteket be kell tartani, hiszen az egészség mindennél fontosabb!

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2022
Minden jog fenntartva!