Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2023. március 24., péntek

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Sorozatajánló: Leigh Bardugo – Árnyék és Csont

Bizonyára ismert tény, hogy környékünk– egészen pontosan Póstelek – adott díszletet a Netflix sajátgyártású sorozatához, illetve néhány másodpercéhez – melyek látványosak voltak. Az egyre felkapottabb sorozatnak köszönhetően a könyvtrilógia is egyre népszerűbbé válik. Ettől függetlenül azonban azt gondolom, nem feltétlenül tartozik elválaszthatatlanul össze a kettő és ebből következően a továbbiakban mind a könyvekről mindpedig a sorozatról szó esik majd.

Írta:   |  Forrás:   |  Rovat: Unatkozol?
Megjelent: 2021. június 26., szombat 06:47
Írta:   |  Forrás:
Rovat: Unatkozol?
Megjelent: 2021. június 26., szombat 06:47

„Alina ​Starkova sosem várt túl sokat az élettől. A határháborúk során elveszítette a szüleit. Árvaként csupán egyvalakire számíthatott. Egy másik kis földönfutóra, Malra, a legjobb barátjára. Ám mostanra már rá sem számíthatott. Mindkettőjüket besorozták hazájuk, Ravka anyácska hadseregébe. A két fiatalnak életveszélyes küldetésre kell indulnia az Árnyzónába. Ezen az iszonyatos helyen a földöntúli sötétség az úr, ahol valósággal hemzsegnek az emberevő szörnyetegek. Amikor támadás éri a katonai konvojukat, mindannyiuk élete veszélybe kerül. Ám Alina ekkor olyan titokzatos erőnek adja tanújelét, amiről mindaddig még ő sem tudott. A csodálatos megmenekülés kiszakítja a hétköznapok világából… Meg sem áll a fővárosig, az uralkodó udvaráig, ahol az árva lány is a Grisha testvériség tagja lesz. Vezetőjük, a titokzatos Kom úr úgy véli, Alina az, akire oly régóta vár Ravka sokat szenvedett népe. A legfőbb varázsló szerint az Alinában rejtőző erő képes lesz elpusztítani az Árnyzónát. A cári udvar fényűző forgatagában sokan Kom úr új kegyeltjének tartják a lányt, aki csak nehezen tud beilleszkedni Mal nélkül. Miközben hazája egyre nagyobb veszélybe kerül, feltárul előtte egy hajmeresztő összeesküvés. Dönteni kell. Szembeszáll a birodalom leghatalmasabb nagyuraival? Egyedül a múltja mentheti meg… hogy Alina megmenthesse a jövőt.” /Árnyék és Csont/

 

Forrás: Facebook

Nem meglepő, hogy az izraeli származású írónő a rá jellemző kalandos, fantáziadús történetet adott ki a kezéből ezzel a kötetsorozattal, azonban a Grisha-univerzum a megszokottnál is részletesebben kidolgozott és izgalmasabb történetnek szolgál helyszínül. A háromrészes trilógia, illetve a folytatásként is felfogható, de önállan is remekül helyt álló, ugyanezen világban játszódó kötetek mind tulajdonképpen hasonló kérdéskörre épülnek. Méghozzá, hogy miként tudnak egymás mellett élni ezek a különleges képességekkel született emberek – a Grishák – és a képességekkel nem rendelkezők. A történet maga orosz hatásokkal vegyül, a nevek, helyszínek mind ezt az érzést erősítik, valamint a trilógiában megjelenő hatalmi berendezkedés is a térségre jellemző – az uralkodó a cár, az utódja a cárevics, őket pedig főurak és kisebb nemesség követi. A közemberek Grishákkal való kapcsolata pedig eléggé összetett. Lévén, hogy egyes képességek a gyógyítás, vagy éppen a különleges anyagok megmunkálása köré épül, egyesek békés együttélésben hisznek – de ez a kisebbik hányad. Az átlag inkább szolgaként, vagy rabszolgaként tartja ezeket az embereket a különleges képességeik kihasználása miatt, vagy akár teljes mértékben tartva tőlük boszorkányság vádjával elítélik őket. Utóbbi főként azokat sújtja, akik képességeikkel – Szívtörőként – képesek a szív vagy a légzés megállítására, illetve úgy sérülések okozására, hogy áldozatukhoz hozzá sem kell érniük. Illetve vannak olyanok is, akik Szentekként tisztelik a képességekkel megáldottakat és talán félelemből, talán csodálatból szolgálják őket. Ezt pedig vannak, akik ki is használják a rangjuk fenntartása érdekében, ilyen szempontból tehát nem kell sajnálni ezt az oldalt sem. Ebben a környezetben derül ki Alináról, a főszereplőről, hogy olyan képességekkel bír, amelyekről eddig az árvaházban mindvégig mellette álló Mal sem tudott. Ez azonban nem csak kettőjük – már alaphelyzetben sem egyszerű – kapcsolatát bonyolítja meg, de általa más körökbe is emelkedik a lány, ahol egyre többen felfigyelnek rá. A figyelem pedig bajt hozhat rá, főleg, hogy újonnan felfedezett erejét sem tudja még biztosan használni.

A sorozat tehát ennek a trilógiának, valamint a Hat varjú című duológiának a történetét vegyíti össze, némileg megváltoztatva az alaptörténetet. A szereplők így tehát a kétkönyvsorozatból kerülnek ki, és maga a cselekmény is több szálon fut, amely szálak összeérnek. A sorozat látványvilága sokszínű, mind a CGI, mind a díszletek, helyszínek, vagy akár a jelmezek tekintetében részletes és látványos a kivitelezés. Az alaptörténet is izgalmas, de ahogyan ez könyveknél lenni szokott, mindenre nincs idő kitérni, de nagyon megváltoztatni sem szeretnék a történetet, így egy kicsit erősebben próbálják belepasszírozni az időkeretbe. Ezáltal viszont néhol talán túlságosan ugrál a történet, amivel önmagában nem is lenne gond, ha a dinamika megmaradna. Viszont annak ellenére, hogy helyenként egy idővel való versenyfutás tanúi lehetünk, így is vannak vontatott részek, amik helyett akár a szereplők jellemét kicsit árnyaló pluszjelenetek lehettek volna a terítéken. Illetve a tetőpont sem olyan kiemelkedő, hiszen idő alatt, főleg, hogy nem töltenek felesleges időt a Grishák bemutatásával (ugyan minek is) vagy bármiféle ismertetővel, igazán egyik szereplőről sem lehet szilárd véleményt kialakítani, vagy kötődni hozzá.  Illetve volt olyan karakter, amit inkább kissé komikussá tett, hogy a jellemét egy rövidebb időintervallum alatt szerették volna kibontani. Igen, Kirigan karakterére ment a célzás, bár furcsamód, ettől függetlenül talán az ő karaktere, ami még így is az átlagosnál több jellemvonást kapott. Valamint amiért külön egy perc néma csend jár, és rendkívüli tragédiaként foghatjuk fel, hogy a Hat Varjú karaktereit csupán beletuszkolták a történetbe, de ezen kívül az ő (egyébként zseniális) fő könyves cselekményszáluk sztornózva lett, pedig többet is megérdemelt volna. Persze ugyanazt nem is lehet elvárni a két műfajtól, és ezeken kívül egy izgalmas, jóhangulatú sorozatot kaptunk, tele magyar helyszínekkel (bár olykor szinte rájuk sem lehet ismerni, olyan elképesztően megcsinálták). Ráadásul a második évadot is bejelentették, így folytatása is lesz a sztorinak, ahol talán kerekedni tud még, bár jó kezdetnek mondhatók az eddigiek is.  Akiknek pedig esetleg tetszett a sorozat, vagy nézték, és maga az ötlet tetszett, de a kivitelezés kevésbé, azoknak ajánlani tudom a könyveket.

 

Forrás: Facebook

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2023
Minden jog fenntartva!