Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2023. március 23., csütörtök

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Sokan kedvelik, sokan viszont kinevetik, pedig anime nem csupán mese lehet

Ha azt halljuk anime, akkor a legtöbb embernek a gyerekeknek szóló japán rajzfilmsorozatok jutnak az eszébe. Tény, maga a műfaj valóban japán, rajzfilm is, azonban animék közel sem csak gyerekeknek készülnek.

Írta:   |  Forrás: BAM  |  Rovat: Unatkozol?
Megjelent: 2018. április 6., péntek 13:10
Írta:   |  Forrás: BAM
Rovat: Unatkozol?
Megjelent: 2018. április 6., péntek 13:10

Az animék világát kevesen ismerik igazán, legtöbben csak bugyuta rajzfilmeknek tartják, ezáltal azokat a felnőtteket, fiatalokat is megvetik, akik belefolynak a japán rajzfilmek különleges univerzumába. Úgy gondolom, hogy sokak véleménye megváltozna róluk, ha ők is felfedeznék, milyen csodákat is rejt ez a sokak által közkedvelt műfaj.

Hogy mi is az az anime pontosan? Aki beszélt már olyanokkal, akik szeretik az animéket, az biztosan tapasztalta már, hogy a „japán mese” kifejezést nagy felháborodással fogadják. Pedig az igazság az, hogy az anime az animáció szóból ered és a rajzfilm általános elnevezése Japánban, illetve így lett a szigetországon kívül a japán stílusú rajzfilmek összefoglaló neve is – olvasható a Wikipédián. Ki kell emelni azonban, hogy nem a hagyományos, európai kultúrára jellemző rajzfilmekről beszélünk, amelyekről először tényleg a bugyuta, gyerekes szavak jutnak az eszünkbe, hiszen ezek valóban csak gyerekeknek készülnek. Az animék ugyanis ezekkel ellentétben az összes korosztálynak szolgálnak művekkel.

A mai világban szinte mindenki néz filmeket, sorozatokat, olvas könyveket, képregényeket, vagy talál mást, ami kikapcsolódást nyújt neki. Ugyanígy az animéknél is vannak műfajok, és épp ez az, amiért bármely korosztály megtalálhatja a neki megfelelő művet: a megríkató romantikustól kezdve a szintén könnyeket a szemünkbe csaló humortól átitatott epizódokon keresztül, a libabőrt keltő horrorig rengeteg műből válogathatunk, sőt halkan megjegyzem, még erősen 18 év feletti tartalommal is találkozhatunk.

Leggyakrabban sorozatokkal találhatjuk szembe magunkat, amiknek hosszuk a pár részestől több száz epizódig is terjedhetnek. Ezek azonban a legtöbb embernek idő hiányában elég nagy nehézséget okoznak. Persze, vannak olyan alapművek, mint például a Dragon Ball vagy a Sailor Moon, amelyek hazánkban is nagy népszerűségnek örvendnek, hiszen a tévében is leadták őket, így nem okozott akkora gondot, hogy naponta, vagy hetente megnézzünk pár részt, főleg, hogy ezeknek az akkori közönségük tényleg a gyerekek voltak.

Azok közül, akik akkor gyerekként rabjává váltak ezeknek a teljesen más szemszögből nézve felépített világnak, sokan a mai napig imádatukat fejezik ki irántuk. A tízes éveik végében járó fiataloktól az éppen felnőtt korba lépő emberekig találhatunk olyanokat, akik ezeken a híres műveken nőttek fel.

A legkülönlegesebb eleme az animéknek – ami miatt tényleg érdemes belevetnünk magunkat ebbe a világba –, a mondanivalójuk. Beszélhetünk sport animékről, fantasyról, vígjátékról, egyszóval akármilyen műfajt kedvelünk, minden animébe csempésznek olyan értékeket, amelyek nagyban befolyásolhatják ehhez a világhoz való hozzáállásunkat.

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2023
Minden jog fenntartva!