Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2023. március 23., csütörtök

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Rendhagyó irodalomóra az Andrássyban

A diákok nagy része szereti az irodalmat és érdekes lehet akármelyik Nyugatos költő vagy forradalmár pályaképe. De mi a helyzet a kortárs irodalommal?

Írta:   |  Forrás: BAM  |  Rovat: Helyben
Megjelent: 2020. február 23., vasárnap 16:49
Írta:   |  Forrás: BAM
Rovat: Helyben
Megjelent: 2020. február 23., vasárnap 16:49

Kiemelkedhet közülünk is egy író? Milyen nehéz ismertté válni? Ezekre a kérdésekre adott választ Szurovecz Kitti az Andrássy Gyula Gimnázium falai között.

Szurovecz Kitti csabai származású, Budapesten élő újságíró, akinek pályája során pár könyve is megjelent. Közösségi oldalán arról posztolt, hogy a középiskolákban rendhagyó irodalomórákkal járja az országot. Az Andrássy diákjai meg is ragadták az alkalmat, és meghívták az írónőt, aki el is február 13-án el is látogatott az iskolába.

Másfél órás előadásában egyaránt lekötötte a diákok és a tanárok figyelmét. Komoly témákat boncolgat könyveiben, saját életéből merítve anyagot az íráshoz. Mély történeteket mondott el gyermekkorától mostani életéig. Az előadás után megkértem, válaszoljon pár kérdésemre.

Miért döntött úgy, hogy rendhagyó irodalomórát tart diákoknak?

Van egy személyes sorsom, szegény családban nőttem fel, nehéz körülmények között, és úgy gondolom, még mindig sok gyerek van ugyanilyen helyzetben, kilátástalannak látva a jövőjét. Ezért fontosnak tartom, hogy elmondjam, egykor én is egy voltam közülük, és bármilyen nehéz helyzetből ki lehet törni elég akarattal. Úgy mentem el a fővárosba, hogy nem voltak kapcsolataim és minden utat magamnak kellett, hogy kitapossak. Büszke vagyok, hogy amit elértem, azt önerőből értem el és el akarom mondani másoknak is, hogy meg lehet csinálni.

Szurovecz Kitti

Szurovecz Kitti az Andrássy diákjainak tartott rendhagyó irodalomórát
(Fotó: BAM – Rácz Tímea)

Milyen nehéz utat törni íróként és hogyan kezeljük a csalódást?

Nagyon nehéz bekerülni a hazai irodalomba, főleg nőként, de le lehet dönteni ezeket a falakat kitartással. Én azt éreztem az első könyvem után, hogy jobban szeretek írni, mint amennyire fontos, hogy sikeressé váljak, ezért nem hagytam abba. Annak dacára sem hagytam abba, hogy nem tudtam, mi lesz belőle. A legnagyobb áttörést a Gyémántfiú című könyvem hozta, ami nagyon sok embert érdekelt. Azt tanácsolom, ha azt érezzük, ez a mi utunk, akkor nem szabad abbahagyni akkor sem, ha a siker csak harmadjára valósul meg.

Mit tanácsol a fiatal íróknak?

Elsőként azt tanácsolom, hogy olvassanak sokat, mert attól csiszolódik az írói stílusuk. Írjanak sokat és találjanak maguknak egy olvasóközönséget, akár a barátaik között, akik véleményezik az írásaikat, mert ebből lehet következtetni, hogyan hat az írásod másokra. Fontos lehet a blogírás, ezáltal egy nagyobb közönségre is szert lehet tenni és ha lehetőségek engedik, nagyon jó dolog a kreatív íráskurzus. Ez egy alkotói műhely, ahol olyanok vesznek körül, akik ugyanúgy írnak és érdekli őket az irodalom. Ebben egymástól nagyon sokat lehet tanulni, fejlődni nem csak az oktatótól.

Van-e kedvenc könyve a sajátjai közül és ha igen, akkor melyik és miért?

Saját könyveim közül Az egyetlen ismerős arc a kedvencem. Egyrészt, mert ez a legújabb és mindig a legújabbhoz kötődöm a legjobban, és ez az, ami egy számomra fontos témát őriz. Arról szól, mi is a narcisztikus személyiségzavar, ami napjainkban egy elég nagy probléma a társadalomban és van-e kiút belőle a gyógyulásra. Másrészt pedig életem első és eddigi egyetlen amerikai útjának emlékeit őrzi.

Szurovecz Kitti elmesélte nekünk hogyan lett mélyszegénységből ismert írónő és engem nagyon megérintett az előadása. Köszönöm minden diák nevében, hogy eljött hozzánk és szeretettel várjuk máskor is!

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2023
Minden jog fenntartva!