Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2022. augusztus 9., kedd

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Remek hangulatban telt a második Békéscsabai Iskolán Kívüli Tannap (BIKT)

Városunk diákönkormányzata idén második alkalommal rendezte meg a Békéscsabai Iskolán Kívüli Tannapot, azaz a BIKT-et. 2019. január 14-én a Csabagyöngye Kulturális Központba várták az előzetesen jelentkezett diákokat.

Írta:   |  Forrás: BAM  |  Rovat: Diákélet / Fotók
Megjelent: 2019. január 22., kedd 14:33
Írta:   |  Forrás: BAM
Rovat: Diákélet / Fotók
Megjelent: 2019. január 22., kedd 14:33

Az iskolák között rengeteg ismert és kevésbé ismert sztereotípia, előítélet kering. A legtöbb csabai diáknak megvan a véleménye más iskola tanulóiról, ami sajnos nem mindig pozitív. Ezeket az előítéleteket hivatott idén is lerombolni a BIKT.

Az esemény a regisztráció után, reggel nyolc órakor vette kezdetét két DÖK-tag, Gulyás Lili és Szák-Kocsis Benjámin, majd a rendező Békéscsabai Diákönkormányzat elnöke, Puskely Viktória köszöntőjével, majd az iskolák is bemutatkoztak.

A Petőfi Utcai Általános iskola két lelkes diákja kezdte a prezentációk sorát, melyben iskolájuk történetéről, munkacsoportjairól, szakköreikről és a diákéletről meséltek. A színpadra ezután az Andrássy Gyula Gimnázium ex-diákönkormányzati elnöke vázolta fel, milyen szakjai vannak a gimnáziumnak, milyen programokat szervez év közben az iskolai DÖK. Őt a BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumából érkezett lány előadása – szintén a szakok legfontosabb tudnivalóival –, majd a BSZC Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma követte, ahol öt lelkes fiú beszélt a diákoknak az iskoláról, egy kis humorral érdekesebbé téve a szárazabb információkat is.

A diákalpolgármester, Balog Misó is színpadra lépett, saját iskoláját, a BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziumát és Kollégiumát mutatta be. Később láthattunk egy vetítést a BSZC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziumában és Szakközépiskolájában tanuló diákok munkáiról, majd a Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium mutatkozott be. Végül, de nem utolsósorban, a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola, Általános Iskola, Óvoda, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégiumról, majd a BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma hallhattunk érdekességeket.

Rövid eligazítás következett, majd szünet után a diákok az előzetesen kiosztott csoportjaikkal foglaltak el egy-egy termet a CsaKK-ban, ahol először csapattársaik és csapatvezetőik nevét tanulták meg különböző izgalmas játékok keretében. Volt, ahol egyből információkat is megosztottak egymással magukról, persze ezt is érdekes és vicces játékokba foglalva. Ami a BIKT lényege volt idén is, hogy ez barátságos, családias hangulatú nap keretében a különböző iskolákban tanuló diákok megismerhessék egymást, illetve lerombolják az iskolákkal szembeni előítéleteket, sztereotípiákat. Természetesen, a játékok során erre is megvolt a lehetőség, hisz a diákok saját iskolájukról is beszélhettek egymásnak, illetve megoszthatták csoporttársaikkal, milyen előítéleteket ismernek más sulikról – ezeket a csapatok a DÖK-tagjainak vezetésével meg is beszélték.

A hangulatos nap utolsó programja egy vetélkedő volt, melyre más iskolák szerint rendeződve kellett beülnie a diákseregnek. Minden iskoláról három-három kérdést kaptak a csapatok, amelyekre a válasz elhangzott a délelőtti prezentációkon. Puskely Viktória elmondta, hogy a városi diákönkormányzat jövőre is tervezi megrendezni ezt az eseményt, hisz idén is nagy érdeklődésnek örvendett a csabai diákok körében, s a hangulatért, az új ismeretségekért, barátságokért mindenképpen megéri részt venni azon.

Galéria

Fotók: Fábián Réka és Gátszegi Gerda

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2022
Minden jog fenntartva!