Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2023. március 23., csütörtök

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Pipábbak a piros szobában lakó emberek – avagy hogyan lakj be egy új szobát!

„Egy lakás értelme nem a bútorok, hanem az érzés, amely eltölti ott az embereket” /Márai Sándor/ Az író szavai igazak! Azokban az esetekben, amikor új helyen találod magad, akár egy költözés, akár egy kollégiumi felvétel miatt, nagyon sokat jelenthet, hogy milyen környezet vesz körül. Amennyiben valahol valami hibádzik, akkor sokat lehet tenni annak érdekében, hogy otthonosabbá váljon a hangulat.

Írta:   |  Forrás:   |  Rovat: Tippek
Megjelent: 2021. augusztus 21., szombat 17:58
Írta:   |  Forrás:
Rovat: Tippek
Megjelent: 2021. augusztus 21., szombat 17:58

Színezd újra, színezd újra…

Talán nem a legegyszerűbb módja az otthonosabbá tételnek, de rengeteget számít, hogy milyen színek vesznek körül. Ez alá értendő a berendezés is, hiszen sokkal letisztultabb és nyugodtabb környezet lehet az, ahol meghatározott számú és egymással összhangban lévő színekből áll a környezet. Az is számíthat, hogy ezek milyen színek és akár optikai csalódást is okozható azzal, hogy miként vannak lefestve a falak, minimálisan akár növelhető is a szoba mérete, legalábbis látszólag.

Látszólag! Elég csak a sminkelésre gondolni, ott szintén az optikai növelés, csökkentés tényét használják fel, tehát nagyjából hasonló dologról van szó, mint ebben az esetben. A világosabb színekkel növelni, még a sötétebbekkel csökkenteni lehet optikailag a teret. Ha például túl alacsony a szoba, akkor érdemes a plafont világos árnyalatúra festeni (vagy legalábbis világosabbra, mint a falakat), vagy – ami talán a legelőnyösebb – fehéren hagyni.

A fekete is egy szín…

Ha már a konkrét színek: a fehér az előbbiek alapján tágítja a teret, és letisztulttá teszi a helyiséget. Ezzel szemben nem érdemes minden fal esetében a fekete színt választani. Bár egy-egy falszakaszon jól mutat, mint a többi sötét szín, könnyen képes nyomasztóvá válni. El kell ismerni, hogy ha dark academy hangulatra vágysz, bizony ez a legideálisabb.

 

Forrás: Pixabuy.com

 

A népszerű színek között szerepelnek még a zöld különböző árnyalatai. Ezekről összességében elmondható, hogy harmonikus, kiegyensúlyozott hangulatot árasztanak, illetve lágyabb árnyalatai enyhítik a szorongást, emiatt alkalmazzák fogorvosi rendelők váróiban szeretettel. Ezzel szemben a piros felgyorsítja a pulzust, illetve emellett a vággyal hozzák hangulati párhuzamba. Abban az esetben, ha hálószobába a piros szín kerül a falra, érdemes figyelni rá, hogy ne legyen döntő többségben, hiszen az előbbiek alapján ronthatja az alvás minőségét. A kék a különféle árnyalataiban is a közkedvelt színek közé tartozik. Szintén békés hangulatú szín, hiszen fokozza a nyugalmat elősegítő kémiai receporok működését, így gyakran használják hálószobák, fürdőszobák berendezésekor. A kék viszont csökkenti az étvágyat, így nem érdemes ebben a színben gondolkodni a konyhába. Érdekes belegondolni, hogy az élelmiszeri cégek imageében sem szerepel nagy gyakorisággal a kék szín. Sokan, sok esetben a sárga és különböző árnyalatait szívesen használják, hiszen vidám, energikus színként tartják számon.

 

Forrás: Pixabuy.com

 

Amazonas rekreáció

A szoba vagy lakás otthonossá tételéhez hasonlóan jó tipp lehet a díszítés különböző növényekkel. A növények sokkal barátságosabbá tehetnek egy-egy helyiséget, illetve a szorongást is képesek oldani. Amennyiben nincs idő vagy energia gondoskodni a növényekről, akkor is létezik megoldás, hiszen napjainkban már igazán élethű műnövényeket is lehet kapni.

 

Forrás: Pixabuy.com

 

Ragyogó hangulatban

Egyre divatosabbá válnak a különböző LED-füzérek és égősorok napjainkban. Ezekkel több hely is díszíthető: akár a plafon és a falak találkozásához, akár az ágy alá kerülnek vagy az íróasztal köré, nagyszerű hangulatfényt tudnak teremteni. A LED-sor akár a polaroid képek közé is elhelyezhető, hiszen erre külön égősorral ellátott csipeszeket lehet kapni. Egy kisebb fényfüzért befőttesüvegbe téve, szentjánosbogár effektust is elérhető, azonban már mintákat is ki lehet tenni fényfüzérekből, a klubok hangulatát idézve. Egy másik közkedvelt „csináld magad” módszer, hogy egy égőkkel töltött üveget vattával ragasztanak körbe és voilá, misztikusan fénylő felhők veszik körbe az újdonsült lakberendezőt.

 

Fontosak a kiegészítők!

Rossz érzés egy kopár és személytelen helyiségben élni. Amennyiben nem a direkt minimalista vagy visszafogott berendezés a cél, akkor tényleg annyira kietlen lehet a szoba kiegészítők nélül vagy rosszul megválasztott kiegészítőkkel, hogy már kellemetlen. Ilyen esetben egy tükör már fel tudja dobni a hangulatot, de lehet az akár egy szőnyeg vagy takarógarnitúra, esetleg más, kisebb díszítőelem és kellemesebb lesz az összhatás. Minden számít! Az egyik ilyen lehetőség, ami egyszerre remekül használható és feldobja a környezetet: a szobainas! Egyszerre segít, hogy ne gyűrődjenek a ruhák és díszíti a szobát. Kellemeset a hasznossal!

 

Add magadat!

Való igaz, hogy a trendek nagy hatással vannak mindenkire. Sokszor segíthetnek inspirációt szerezni, de néha az a legegyszerűbb, ha saját magadból indulsz ki. Szeretsz festeni? Akkor bizonyára egy festősarok lenne a legotthonosabb számodra. Ha a könyvek a mindeneid, akkor egy igényes könyvespolc is rengeteget tud dobni a díszítésen. Ha nem szeretsz olvasni, csak szeretnél műveltebbnek tűnni, ez akkor is egy tuti tipp lehet.

Ami viszont lényeges, hogy ne ess túlzásokba, főleg, ha nem saját otthonodat dekorálod és nem elfelejtendő: a kevesebb néha több! Ez messze nem véletlen, megéri megfontolni alkalomadtán ezt a mondást.

Egy pár tipp, hogy kellemesebben érezd magad és egy újabb: kövesd a BAM-ot a Facebookon is.

Forrás: homeinfo.hu

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2023
Minden jog fenntartva!