Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2022. augusztus 9., kedd

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Pályaválasztási Vásárral segítették ismét a diákok döntését

Ahogy a hagyományok szerint húsz éve minden ősszel, idén is megrendezésre került a Pályaválasztási Vásár a Csaba Parkban. A rendezvény célja, hogy az interaktív szakmabemutatókkal, az iskolákról való tájékoztatással segítse a pályaválasztás előtt álló fiatalokat a döntéshozásban.

Írta:   |  Forrás: BAM  |  Rovat: Diákélet / Fotók
Megjelent: 2018. november 26., hétfő 13:24
Írta:   |  Forrás: BAM
Rovat: Diákélet / Fotók
Megjelent: 2018. november 26., hétfő 13:24

A rendezvény rengeteg diákot és szülőt vonzott idén is, ami nem meglepő, hiszen nagyon nagy segítséget jelent egy-egy hasonló esemény a pályaválasztásban mind a nyolcadikosoknak, mind pedig a felsőoktatásba jelentkezés előtt álló diákoknak. Az érdeklődők megtudhattak olyan információkat, amelyek ismeretében talán könnyebben töltik majd ki azt a bizonyos jelentkezési lapot.

A rendezvény november 14-én, szerdán reggel kilenc órakor vette kezdetét dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott köszöntőjével, majd, ahogy a rendezvény második napján is, mintegy szabad program kezdődött az érdeklődők számára. Jelentős számban képviseltették magukat a békéscsabai és környékbeli gimnáziumok, középiskolák, szakgimnáziumok. Mindenhol az iskolák jelenlegi tanulói – köztük én is – fogadták lelkesen a felvételi jelentkezés előtt álló nyolcadikos, a témában korábban tájékozódó hetedikes diákokat és persze szüleiket. Az órák számától, az emelt szintű tanterven és kollégiumon át a diákéletig, a segítőkész diákok minden felmerülő kérdést szívesen megválaszoltak.

Persze, idén sem maradhatott ki az esetleg még mindig tanácstalan, vagy jövőjével kapcsolatban hezitáló középiskolások tájékoztatása sem. A Békéscsabai és Gyulai Szakképzési Centrum intézményein, a középiskolákon és szakgimnáziumokon túl több környékbeli egyetemet, főiskolát is bővebben, barátságosan bemutattak a standoknál az erről érdeklődő diákságnak.

A Csaba Park csarnokát bejárva bárki megpörgethette például a szakmaismereti kérdőív „szerencsekerekét”, s az így kapott kérdőívet kitöltve bővíthette a pályaismeretét. Néhány standdal arrébb a szakgimnáziumok ifjú fodrásztanoncai fonták és vasalták a jelentkezők haját, mellettük pedig zöldségszobrászat folyt. A cukrásznak, szakácsnak készülők műveit is megtekinthettük, a csütörtöki napon pedig kaptunk egy kis ízelítőt a Kemény Gitárklub zenészei, és a Jókai Színház ifjú Színitanházasainak tudásából, tehetségéből is. Rajtuk kívül a Békés Megyei Büntetés végrehajtási Intézet és a Honvédség is tartott tájékoztatót standjánál, a Linamar sátrában pedig akár maguk a diákok is kipróbálhatták az eszközöket, figyelemmel kísérhettek egy-egy munkafolyamatot.

A Pályaválasztási Vásár idén is számtalan diáknak segített abban, hogy informálódjanak a választott iskolákról, esetleg újakat vegyenek fel előzetes listájukra. A szakmákat közelebbről megismerve pedig bővülhettek ismereteik azoknak is, akiknek esetleg még nem volt semmi elképzelésük jövőjüket illetően. Reméljük, hogy jövőre is hasonló, akár nagyobb mértékű érdeklődés övezi majd ezt a remek hangulatú, és mindenképpen nagyon hasznos eseményt.

Galéria

Fotók: Fábián Réka

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2022
Minden jog fenntartva!