Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2022. augusztus 9., kedd

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Ösztönző az ösztöndíjigényléshez

Vannak olyan felsőoktatási ösztöndíjak, amelyeket még igencsak tizenkettedikes korban kell megigényelni, hogy a vágyott egyetemen egy kis mellékessel a zsebben kezdhessük meg tanulmányainkat.

Írta:   |  Forrás: BAM  |  Rovat: Diákélet
Megjelent: 2020. október 13., kedd 12:11
Írta:   |  Forrás: BAM
Rovat: Diákélet
Megjelent: 2020. október 13., kedd 12:11

Az ösztöndíjakról sokaknak valami zavaros, majdani pénzes történet juthat eszükbe, de higgyétek el, hogy nem is olyan bonyolultak és távoliak, mint amilyeneknek tűnnek. Ebben a cikkben néhány általam ismert támogatási lehetőségről szeretnék praktikus információkat megosztani, illetve egy kis útmutatást adni, bízva abban, hogy lesz, akinek hasznára válik. Én pl. örültem volna, ha valaki súg ezekről.

Meglátjátok, nem mellékes,
Ha jár a suli mellé cash.”
(Szilágyi Alex)

Amikor az ember elsőévesként beleveti magát a nagybetűsbe, tanulmányi eredményre sajnos még nem kaphat semmit, mivel értelemszerűen nincs mire. Két lehetőség van: szociális helyzet vagy összefoglalóan középiskolai teljesítmény.

A szociális helyzetről kb. annyit érdemes tudni, hogy minden olyan körülményt mérlegelnek,amiben el lehet térni az átlagtól. Különélő szülők, egy főre jutó jövedelem, fogyatékosság, tartós betegség és még sok hasonló. A középiskolai teljesítmény meg nagyjából annyi, hogy bizonyítvány, érettségi, nyelvvizsgák, versenyeredmények.

A felsorolt jogosítványok igazolására az ezeket alátámasztó okiratok szkennelt változatai hivatottak. A fogalmak tisztázása után jöhetnek is a konkrétumok. Elsőként a Bursa Hungaricaról, ami egy szociális ösztöndíj, majd az SZTE Startról és a Szabó Kálmán Tehetségprogramról lesz szó. Ez utóbbiak fókuszában a középiskolai teljesítmény áll. A cikk alján egy összefésült linkgyűjteményt találtok, amely átirányít titeket a taglalt pályázatok aktuális kiírásaihoz, amelyekben részletesen megismerhetitek a szükséges dokumentumok köre.

Bursa Hungarica

Tehát a Bursa Hungarica szociális helyzet alapján igényelhető, online az erre a célra kialakított oldalon kell regisztrálnotok, kitöltenetek egy űrlapot, kinyomtatnotok, aláírnotok és leadnotok a lakóhelyetek önkormányzatán. Az űrlap mellé természetesen csatolnotok kell a felsorolt igazoló mellékleteket.

2020. november 5-ig rögzítenetek kell elektronikusan is a pályázatot és a kinyomtatott, aláírt űrlapot is le kell adjátok a mellékletekkel együtt. Később, ha majd lesz ilyenetek, besorolási határozattal kell igazolnotok, hogy egyetemi polgárok lesztek. Érdemes egy próbát tenni, hiszen ha szerencsével jártok, egyből három tanévre biztosíthatjátok magatoknak a rendszeres havi juttatást.

SZTE Start

Most pedig kérlek engedjétek meg, hogy egy kicsit hazabeszéljek, hiszen az SZTE Start nevéből adódóan is a Szegedi Tudományegyetem szolgáltatása. Friss, rátok vonatkozó kiíráshoz nem sikerült hozzájutnom, ez valószínűleg azért van, mert ezzel viszonylag ráértek, de jó, ha tudtok róla. Röviden el tudom mesélni a saját tapasztalataimat.

Valamikor az érettségi hajrában találkoztam az SZTE Starttal, regisztráltam a Moduloban, kitöltöttem az űrlapot, kaptam egy e-mailes visszaigazolást és vártam a pontokat. (A Modulo ismerete később még hasznos lesz.) Miután felvettek, regisztráltam a Neptunban, ami később szintén eklatáns szereplője lesz az egyetemi életnek, így lett egy Neptun kódom, amit beleírtam a pályázati űrlapba és már csak a kiértesítés volt hátra.

Ez utóbbi a napokban meg is történt, a folyósítás pedig novemberben válik esedékessé. Fontos volt, hogy az SZTE-t első helyen jelöltem meg, kellettek a középiskolai eredményeim, a nyelvvizsgáim és a versenyeredményeim. Természetesen, szkennelés nélkül itt sem úsztam meg. 2020. július 10-ig kellett jelentkeznem, valószínűleg nektek is valami hasonló időpont várható.

Szabó Kálmán Tehetségprogram

A Szabó Kálmán Tehetségprogram az SZTE Starthoz hasonlóan az anyagi támogatás mellett egyfajta mentori segítséggel is támogatja a végzősöket. Ez a lehetőség a Corvinusra és az ELTE jogi vagy politológia alapszakára jelentkezők számára nyitott. 2020. november 30-ig kell regisztrálni, ezt követően megnyílik a felület és megkezdődhet a dokumentumok feltöltése. Ha ezek alapján megfeleltek, 2021. január közepén sor kerül egy írásbeli felmérőre és egy szóbeli elbeszélgetésre. A hónap végén pedig megtörténik az eredményhirdetés.

Zárásként szeretném megköszönni Gémes Dávidnak, Szabados Fanninak és Vince Lucának a segítséget. Hiszem, hogy nem hiába vetettem papírra a fenti sorokat és bízom abban, hogy mindannyian bejuttok arra az egyetemre, amire szeretnétek, és ott boldogultok is. Sok szerencsét, sikert és kitartást kívánok az előttetek álló évre, legyetek erősek, menni fog az!

Linkgyűjtemény
Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2022
Minden jog fenntartva!