Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2023. március 23., csütörtök

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Nyolc szem eper az egészségért

Az eper sokak kedvence, de azt tudod, hogy nemcsak az íze finom, hanem jótékony hatása van van az egészségünkre is? Íme, pár érv, hogy miért is érdemes fogyasztani…

Írta:   |  Forrás: BAM  |  Rovat: Pocak
Megjelent: 2018. április 10., kedd 13:15
Írta:   |  Forrás: BAM
Rovat: Pocak
Megjelent: 2018. április 10., kedd 13:15

Mindenki számára megterhelő volt a vártnál hosszabbra nyúlt tél, tartalékaink kimerültek, szellemileg elfáradtunk, ezért fontos, hogy tavasszal visszanyerjük régi formánkat. Problémáinkat egy éppen szezonális gyümölcs oldhatja meg.

A tél elmúltával immunrendszerünk legyengül. Az eperben található vitaminok azonban védelmet nyújtanak a vírusok, baktériumok ellen, így kiküszöbölhetjük, hogy visszaessünk a fránya náthába. Az orvosok szerint a legegészségesebb gyümölcs, hiszen elfogyasztásával több C-vitamin jut a szervezetbe, mint ha egy narancsot ennénk meg, de B6-vitamint, káliumot, folsavat is találhatunk benne, antioxidáns tartalmának köszönhetően pedig csökkenti a szívinfarktus kockázatát is.

Eper

Nemcsak finom, hanem egészséges is
(Fotó: illusztráció – pixabay.com)

Az eper azonban azon is segít, ha nagy a nyomás a suliban, ugyanis a kutatók szerint a stressz által kialakult negatív folyamatokat visszafordítja az agyban. A köznyelvben ezt hívjuk boldogsághormonnak, vagyis nem csak egészségtelen nasikkal enyhíthetjük lelki bajainkat.

Fiatalon még naivan úgy gondoljuk, hogy komoly betegségek, problémák nem érhetnek bennünket, ráérünk majd később törődni egészségünkkel. Ez sajnos nem így van, így például annak érdekében, hogy a mindenki által rettegett daganatos betegségek megjelenésének kockázatát csökkentsük, érdemes a tavaszi szezonban gyümölcsből betárazni. Sajnos, egyik se csodaszer, de az eperben található folsav és ellegsav mindenképp hasznunkra válik.

Eper

Többféleképpen fogyasztható
(Fotó: illusztráció – pixabay.com)

Ha ezek az érvek se győztek meg, akkor csak egy dolog miatt érdemes fogyasztani az epret, ez pedig az íze. Rengetegféleképpen felhasználhatjuk, például turmixként, süteményben, gyümölcssaláta alapanyagként és még sorolhatnánk.

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2023
Minden jog fenntartva!