Mindenki számára megterhelő volt a vártnál hosszabbra nyúlt tél, tartalékaink kimerültek, szellemileg elfáradtunk, ezért fontos, hogy tavasszal visszanyerjük régi formánkat. Problémáinkat egy éppen szezonális gyümölcs oldhatja meg.
A tél elmúltával immunrendszerünk legyengül. Az eperben található vitaminok azonban védelmet nyújtanak a vírusok, baktériumok ellen, így kiküszöbölhetjük, hogy visszaessünk a fránya náthába. Az orvosok szerint a legegészségesebb gyümölcs, hiszen elfogyasztásával több C-vitamin jut a szervezetbe, mint ha egy narancsot ennénk meg, de B6-vitamint, káliumot, folsavat is találhatunk benne, antioxidáns tartalmának köszönhetően pedig csökkenti a szívinfarktus kockázatát is.
Nemcsak finom, hanem egészséges is
(Fotó: illusztráció – pixabay.com)
Az eper azonban azon is segít, ha nagy a nyomás a suliban, ugyanis a kutatók szerint a stressz által kialakult negatív folyamatokat visszafordítja az agyban. A köznyelvben ezt hívjuk boldogsághormonnak, vagyis nem csak egészségtelen nasikkal enyhíthetjük lelki bajainkat.
Fiatalon még naivan úgy gondoljuk, hogy komoly betegségek, problémák nem érhetnek bennünket, ráérünk majd később törődni egészségünkkel. Ez sajnos nem így van, így például annak érdekében, hogy a mindenki által rettegett daganatos betegségek megjelenésének kockázatát csökkentsük, érdemes a tavaszi szezonban gyümölcsből betárazni. Sajnos, egyik se csodaszer, de az eperben található folsav és ellegsav mindenképp hasznunkra válik.
Többféleképpen fogyasztható
(Fotó: illusztráció – pixabay.com)
Ha ezek az érvek se győztek meg, akkor csak egy dolog miatt érdemes fogyasztani az epret, ez pedig az íze. Rengetegféleképpen felhasználhatjuk, például turmixként, süteményben, gyümölcssaláta alapanyagként és még sorolhatnánk.