Ifjúsági információs portál -
online városi diákújság, Békéscsaba

2019. augusztus 25., vasárnap

Közösségi ikonok

Facebook YouTube Instagram RSS

Novemberi filmajánlók, avagy ezeket mindenképp nézd meg, ha kihagytad volna!

Színvonalasnak mondható a kínálat, amit a mozik nyújtottak novemberben, amelyekből így utólag is szeretnénk felhívni a figyelmeteket néhány kihagyhatatlan darabra.

Írta:   |  Forrás: BAM  |  Rovat: Unatkozol?
Megjelent: 2018. november 29., csütörtök 13:40

Új sorozatot indítunk, amelyet decembertől minden hónap elején olvashattok majd, méghozzá néhány olyan premierfilm rövid ajánlójával, amelyeket megtekintésre ajánlunk. Nem feltétlenül, sőt általában nem az úgynevezett közönségfilmekre szeretnénk a figyelmeteket felhívni, hanem a tartalmasabb moziélményt kínáló, lehetőség szerint magyar alkotásokra, amelyet első alkalommal kivételesen utólag teszünk meg. Reméljük, azért sikerül még elcsípnetek az alábbi filmeket!

X – A rendszerből törölve (16+)
magyar thriller (2018), 114 perc
Fsz: Balsai Móni, Schmied Zoltán, Bede-Fazekas Szabolcs, Molnár Áron

A nagy sikerű Liza, a rókatündér után Ujj Mészáros Károly ezúttal egy kőkemény krimi-thrillert készített. Ami közös a két filmben: a főszerepeket játszó színészek, azaz Balsai Móni, Bede-Fazekas Szabolcs és Schmied Zoltán, valamint a nemzetközi színvonalat képviselő látványvilág. Az X egy komolyabb, sőt komorabb hangvételű bűnügyi film, melynek főhőse egy traumatikus sorsú nyomozónő, Éva, aki furcsaságokra lesz figyelmes néhány öngyilkosságnak tűnő esettel kapcsolatban. A sztori nagyon komplex, a nyomozás izgalmas, folyamatosan lehet találgatni, vajon ki mozgathatja a szálakat a háttérből. A színészek fantasztikusak, a zene nagyon hangulatos, és az alkotók által felépített világnak is sajátos atmoszférája van. Az X – A rendszerből törölve egy figyelemre méltó második film, mely bátran ajánlható az igényes, okos műfaji filmek kedvelőinek.

Egy nap (12+)
magyar dráma (2018), 99 perc
Fsz: Szamosi Zsófia, Füredi Leo

Az idei év eddigi leghangosabb kritikai sikerét kétségtelenül Szilágyi Zsófia munkája aratta a magyar filmeket tekintve: az Egy nap díjjal távozott Cannes-ból, Szarajevóból és Luxemburgból is, teljes joggal. A sokak által a román újhullámhoz hasonlított filmben egy háromgyermekes anyuka kicsivel több mint egyetlen napját követhetjük, akinek a hétköznapi logisztikával, a hitelekkel, a bevásárlással, a gyerkőcök betegségével és a hűtlen férjével adódó konfliktusokkal kell megküzdenie. Az Egy nap legnagyobb erénye a zsigeri hitelesség, minden színész, különösen a főszerepet játszó Szamosi Zsófia, de még a gyerekszereplők is elképesztő odaadással játszanak, a hősökre nehezedő dilemmák átélhetők és tényleg már-már dokumentumfilmbe illő módon nyerhetünk betekintést egy család feszültséggel, elfojtott indulatokkal és túlhajszoltsággal teli életébe. Szilágyi Zsófia egy olyan filmnyelvet használ, amely eddig hiányzott a magyar filmből, viszont nagyon is szükség van rá.

Ruben Brandt, a gyűjtő (12+)
magyar thriller (2018), 96 perc
Fsz: Kamarás Iván, Makranczi Zalán, Hámori Gabriella

Viszonylag ritkák az egész estés magyar animációs filmek, de olyan stílusú darabok, mint a Ruben Brandt, a gyűjtő még évtizedes viszonylatban sem nagyon készülnek. A szlovén származású, Budapesten élő Milorad Krstić virtuóz animációs filmje lényegében egy popkulturális- illetve képzőművészeti utaláshalmaz, a film minden képkockáján csak úgy hemzsegnek a különféle kikacsintások. Ez a vonal Krstić képzőművész voltából fakad, ám a Ruben Brandt, a gyűjtő mindeközben egy hamisítatlan heist movieként, fordulatos akciófilmként is működik. A történet műtárgyrablások körül bonyolódik: Ruben Brandt egy terapeuta, aki egyébként maga is pszichológiai kezelésre szorulna, ehelyett azonban páciensei segítségével olyan festményeket lop el, melyek fontos szerepet játszanak a saját traumái feldolgozásában. A Ruben Brandt, a gyűjtő egyedi látványvilágú, pörgős, többször nézős alkotás, melynek máris az Oscar-esélyeit rebesgetik.

Cikk megosztása:
Keresés az oldalon
BAM Híradó

BAM TV

Csak egy kérdés

Mit gondolsz a nyári és téli időszámításról?

Legközelebbi programok
  • Nincs esemény
Copyright
BAM
©2019 Új Fejezet Békés Megyéért
Ifjúsági Egyesület
Minden jog fenntartva!