Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2023. március 23., csütörtök

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Motiváld magad – öt tipp a sikeres tanuláshoz

Diákként sokszor ütközhet bárki problémákba, mind a magánéletben, mind a tanulásban. Sokan érezhetik, hogy céltalanul járják végig úgy a középiskolát és csak végzősként ébrednek rá, hogy mire is kellett volna több időt szánniuk. Egy jobb eredményt kellő motiváció nélkül lehetetlen elérni

Írta:   |  Forrás:   |  Rovat: Suli+
Megjelent: 2021. február 8., hétfő 22:08
Írta:   |  Forrás:
Rovat: Suli+
Megjelent: 2021. február 8., hétfő 22:08

Íme néhány tipp, miként valósítsd meg a rövid és hosszú távú céljaid egyaránt.

 

      1.Írd össze az erősségeid!

Fontos, hogy teljesíthető elvárásokat tárj magad elé. Ehhez az erősségeid, kiváltságaid elismerése kulcsfontosságú. Amennyiben még nincs ötleted arról, mivel szeretnél foglalkozni a jövőben és milyen tantárgyakat kell előtérbe helyezned hozzá, akkor érdemes először ezekre a kérdésekre válaszolnod:

  • Milyen célt szeretnél elérni?
  • Milyen időtartamon belül akarod teljesíteni?
  • Milyen akadályokba ütközhetsz ezalatt?
  • Mely tulajdonságaid lehetnek segítségedre?

 

  1. Ne hajszold túl magad!

Attól független, hogy már megtaláltad azt, amiben jobban akarsz teljesíteni, nem szabad, hogy ez az egészéged rovására menjen. A sok tennivaló miatt szinte lehetetlen mindig kialudnod magad. Hagynod kell magadnak legalább egy szabad órát naponta, amikor nem a további teendőiddel foglalkozol, hanem csak pihensz, utána pedig annyit tanulsz, amennyi az agyi kapacitásod nem terheli túl és beágyazódik az emlékeidbe alvás közben.

 

  1. Válassz egy példaképet!

Érdemes utána nézned, hogy ismersz-e olyan embert a környezetedben, aki motiválni tud az életével és a munkásságával. Ha már tudod, hogy valaki ezelőtt véghez vitte azt, amit te magad elé kitűztél, az nagyon sok erőt tud adni a további sikerekhez.

 

  1. Vizualizáld a célod!

A sikerek elérésének egyik bevált lépése, ha elképzeled, ahogy megvalósul a célod. Ehhez semmi másra nincs szükséged, csak az akaratodra és a képzelőerődre. Lásd magad előtt a képet, ahogy átnyújtják a kívánt osztályzatod vagy a sikeres nyelvvizsgád, érettségid. Hidd el, ha elképzeled mikre vagy képes, az többet segít, mint gondolnád.

 

  1. Ismerd el a teljesítményed!

Ez az utolsó, egyben kiemelten fontos állomása a tanulási motivációdnak. Fel kell hagynod azzal, hogy eltemeted magadban a már elért sikereid, mert az idő elteltével észre se tudod venni, mennyi remek dolgot vittél már véghez. Merj büszke lenni magadra! Ha megkapod azt, amiért sokat dolgoztál, akkor újságold el a barátaidnak vagy a családodnak, ettől nem leszel dicsekvő. Tisztában kell lenned a már elért céljaiddal, melyek hatással vannak az elkövetkezendőkre.

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2023
Minden jog fenntartva!