Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2022. augusztus 9., kedd

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Locarnóban debütált magyar film a moziban

Nemzetközi szinten is elismert magyar filmmel bővül szeptember 6-tól a mozik kínálata. Kenyeres Bálint Tegnap című alkotását Szentendre, Pécs, Szeged, Jászberény, Miskolc és Szolnok mellett Békéscsabán is bemutatják. A filmet igen viszontagságos úton, nem egyszer életveszélyes körülmények között forgatták le Marokkóban.

Írta:   |  Forrás: BAM  |  Rovat: Unatkozol?
Megjelent: 2018. szeptember 5., szerda 12:04
Írta:   |  Forrás: BAM
Rovat: Unatkozol?
Megjelent: 2018. szeptember 5., szerda 12:04

Kenyeres Bálint már rövidfilmjeivel is jelentős sikereket ért el: a Zárás Velencében, a Before Dawn Cannes-ban versenyzett, s később elnyerte az Európai Filmakadémia díját, A repülés története pedig szintén Cannes-ban debütált. A rendező első nagyjátékfilmje, a Tegnap 11 év kihagyás után tudott magyar filmként bekerülni a Locarnói Filmfesztivál versenyprogramjába, ahol bár a fesztivál fődíját nem nyerte el, de kivívta a szakmai zsűri elismerését. A forgatókönyv már évekkel korábban, 2011-ben elnyerte az Atelier-díjat Cannes-ban, mint legjobb, megvalósítás előtti forgatókönyv.

Kenyeres Bálint első nagyjátékfilmje tehát a Locarnói Filmfesztiválon debütált nemrég, röviddel az impozáns mustrát követően pedig már a magyar nézők is láthatják ezt a különleges, határokon átívelő alkotást. A főszerepet a román újhullám emblematikus színésze, Vlad Ivanov játssza, aki a nemzetközi színtéren legutóbb a Toni Erdmann című Oscar-jelölt remekműben tűnt fel.

Ivanov a Tegnap-ban egy svájci üzletembert alakít, aki egy fontos projekt miatt Marokkóba utazik, hogy megmentse cégét a komolyabb pénzvesztéstől. Ám, ahogy az általában lenni szokott, az észak-afrikai országban nemcsak a munkával kapcsolatos akadályok várják, hanem saját életét is újra kell értékelnie, számot kell vetnie múltjával és rendeznie a viszonyát régi ismerősökkel, miközben valóság és fantázia talán végleg összemosódnak.

Nem lesz egy könnyű menet a Tegnap, de talán épp ezért érdemes vele tenni egy próbát.

Tegnap
magyar-német dráma (2018), 118 perc

Szereplők:
Vlad Ivanov
Féodor Atkine
Djemel Barek
Jo Prestia
Johanna ter Steege
Toulou Kiki
Gamil Ratib
Isaka Sawadogo
Jacques Weber

Operatőr:
Fillenz Ádám

Forgatókönyvíró:
Kenyeres Bálint
Beregi Tamás
Forgách András
Zabezsinszkij Éva
Matthieu Taponier

Vágó:
Arányi Vanda

Látványtervező:
Ágh Márton

Jelmeztervező:
Szakács Györgyi

Rendező:
Kenyeres Bálint

Center Mozi vetítési időpontok:
szeptember 6., csütörtöktől, szeptember 12. szerdáig
naponta 14:30-tól és 18:15-től.

 

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2022
Minden jog fenntartva!