Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2023. március 23., csütörtök

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Le tudnád élni az életed egyetlen erénynek szentelve?

Mindenkinek vannak jó tulajdonságai, de elképzelhető-e ezek alapján felosztani a társadalmat? Ha igen, lehetséges-e csak egy csoportban élni? Valami ilyesmiről szól Veronica Roth sci-fi regénye.

Írta:   |  Forrás: BAM  |  Rovat: Unatkozol?
Megjelent: 2020. szeptember 23., szerda 19:27
Írta:   |  Forrás: BAM
Rovat: Unatkozol?
Megjelent: 2020. szeptember 23., szerda 19:27

A beavatott című, háromrészes könyvsorozatban egy megváltozott világról olvashatunk. A jövőbeli Chicago városát egy nagy fal vesz körül. Senki nem juthat se be, se ki, teljes korlátozás alatt élnek a városlakók, méghozzá egy különös rendszerben.

A társadalmat öt csoportra osztották fel: Műveltek, Őszinték, Barátságosak, Önfeláldozók és Bátrak. Minden év egy bizonyos napján minden 16. életévét betöltött fiatalnak választania kell egy csoportot az öt közül egy alkalmassági vizsga után, és ezekben a csoportokban kell leélniük egész életüket ezután. De mi van, ha valaki az alkalmasságija alapján nemcsak egy, hanem akár több csoportba is illik? Nos, őket hívják Elfajzottaknak.

A sorozat első kötetében egy Elfajzott lány, Beatrice Prior életét követhetjük nyomon, aki az Önfeláldozók után a Bátrakat választja. A beavatási idő alatt megismerkedik egy fiúval, Négyessel, akinek a segítségével képes eltitkolni a kilétét. Megtudják, hogy az Elfajzottakat el akarják tüntetni, és az Önfeláldozókat készülnek megtámadni. Az életük ezáltal komoly veszélybe kerül, így végül menekülniük és bujkálniuk kell a rendszer elől.

A második részben már több társ is segítségükre siet, emiatt képesek lesznek újra harcolni. Megismerkednek a csoport nélküliekkel, vagyis azokkal, akik egyetlen egy csoportba se tartoznak. Velük együtt elérik céljukat, és megkapják az alapítók üzenetét. Amit ebben megtudnak arra kényszeríti őket, hogy elhagyják a város falait és az ismeretlennel nézzenek szembe, amit már a befejező kötetben olvashatunk. A történet vége váratlan fordulatot vesz, emiatt az életük is megváltozik.

Akik szeretik a fantasztikus regényeket, azoknak biztos remek olvasmány lesz ez a regénysorozat, amelyből ugyan 2014-ben egy amerikai film is készült, de én inkább az olvasást ajánlom.

A beavatott

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2023
Minden jog fenntartva!