Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2023. március 24., péntek

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Koronavírus – Zanzásított összefoglaló

Minden, amit tudnod kell a koronavírusról, a járvány terjedésének lassításáról, valamint a jelenlegi helyzetről, érthetően.

Írta:   |  Forrás: BAM  |  Rovat: Nem vicc
Megjelent: 2020. március 18., szerda 17:05
Írta:   |  Forrás: BAM
Rovat: Nem vicc
Megjelent: 2020. március 18., szerda 17:05

„Hurrá, nincs suli!” – de valahogy mégsem olyan felhőtlen ez a szünet (ami nem is szünet), mint amilyennek alaphelyzetben mindenki örülne. Mindenhol kifosztott boltok árválkodnak, pánikoló emberek jönnek szembe velünk arcmaszkban és folyamatosan megjelenő, betegekről és karanténba zártakról szóló cikkekbe botlunk. Eltiltják a gyerekeket a nagyszülőktől és mindenki a szívéhez kap, ha valaki a házban köhint egyet. Ez most egy túlreagált megfázás, vagy a következő pestisjárvány? Meddig tart a szobafogság? Miért kell újra megtanulnunk kezet mosni, amikor már óvoda óta minden nap csináljuk? Mégis mi folyik itt???

Nagy fába kis fejszét… Lehetetlen vállalkozásnak tűnik úgy helyzetjelentést írni, hogy szinte percenként új tények jelennek meg a nagyvilág hálóján a rohamosan terjedő betegségről, amelyeknek jó fele ráadásul hoax. Mégis, telnek a napok és a környezetemben élőkkel beszélgetve rájöttem, hogy van egy komolyabb probléma, ami még a vírusnál is veszélyesebb: a tudatlanság, és az értelmetlen pánik.

Egy nagy bögre kávé társaságában nekiültem hát összeszedni a leghitelesebb platformok legfrissebb információit a koronavírus tulajdonságairól, és igyekszem a lehető legletisztultabb formában bemutatni a történéseket és a leglényegesebb megelőzési módszereket.

Először is: Mi a csuda az a koronavírus?

Fontos tisztázni, hogy a „koronavírus” egy gyűjtőnév, ami pedig jelenleg a „csapból is folyik”, az a nagy halmaz egyetlen eleme, aminek teljes neve: Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2, rövidítése: SARS-CoV2 (igen, angolosan kiejtendő, még akkor is, ha a nagyi rád szól, hogy ne káromkodj).

Koronavírus

Mintha a kutyák közül mi csak a német juhászról beszélnénk; mellette rengeteg egyéb „fajta” él és virul, legtöbbjük azonban embert nem képes fertőzni (vagy ha igen, nem ilyen vehemensen, mezei nátha kialakulása mögött is gyakran egy bizonyos koronavírus áll), csak más emlősöket és madarakat. Magát a jelenleg is tomboló betegséget pedig a WHO (World Health Organization, azaz az Egészségügyi Világszervezet) Coronavirus Disease 2019, rövidítve: COVID-19-nek nevezte el.

Összefoglalva: ha azt hallod, hogy „SARS-CoV2”, akkor tudod, hogy ez az a rosszfiú, akit még mikroszkóp alatt is alig látsz és akitől milliók rettegnek. Ha azt hallod, hogy „COVID-19”, akkor pedig magára a betegségre kell gondolni köhögéssel, lázzal és egyéb nyalánkságokkal karöltve. Viszont mindkét rövidítés elég nehezen megjegyezhető, így a média inkább a jól csengő „koronavírust” fogja használni, de most már tudod, hogy ebbe a csoportba rengeteg más kórokozó is beletartozik.

Ismerjük meg közelebbről ezt a SARS-t!

A parányi vírus részletes felépítésébe nem megyek bele, hiszen ez a cikk nem a távoktatás biológiai részét képzi, nem is olyan fontos ennek ismerete. (Csupán egy érdekesség: a „korona” elnevezés a kórokozó elektromikroszkópos képéből származik, ugyanis az apró fehérjék úgy lógnak a vírus „testén”, mint a korona szárai, vagy mint a Napkorona sugarai.)

Mint minden élő faj, a kórokozók esetében is kulcsfontosságú, hogy képes legyen alkalmazkodni a környezetének változásaihoz, ezért alkalmanként mutálódnak, melynek hatására örökítőanyaguk, ennek következtében pedig egyes tulajdonságaik megváltoznak. Így alakult ki a SARS-CoV2 is, valószínűleg denevért, vagy tobzoskát fertőző koronavírus mutációjából, és ez az új, korábban nem ismert vírus már olyan tulajdonságokkal is rendelkezik, melyekkel sikeresen fertőz embert is, a későbbiekben pedig rendkívül gyorsan és hatékonyan terjedt (és terjed) egyedről egyedre.

Az első regisztrált beteg Kínában, egészen pontosan Wuhan városában lett regisztrálva még 2019 decemberében. Sok kérdés továbbra is megválaszolatlan a kirobbanó terjedés körülményeit illetően (talán a helyi piac nem túlságosan higiénikus körülményei nyújtottak táptalajt, egyes vakmerő elméletek félresikerült állatkísérletekre gyanakodtak, de ez utóbbinak a valószínűsége csekély). Nem mehetünk el a tény mellett, hogy Kínában a népsűrűség elképesztően magas, az utcák zsúfolásig tele vannak, az emberek akarva-akaratlanul érintkeznek egymással, így a vírus (ami cseppfertőzéssel terjed) pillanatok alatt elburjánzódhatott.

Miért lenne ez más, mint az influenza?

Nos, igen… Volt, hogy napjában többször, több embertől is megkaptam azt az igen informatív kijelentést, miszerint ez csak egy eltúlzott influenzajárvány, eddig is túléltünk minden évben egy ehhez hasonlót, most sem kéne ekkora feneket keríteni ennek az egész helyzetnek. Bár az vitathatatlan, hogy sok tulajdonságuk hasonló, mégis a két betegséget egy kalap alá venni elég felelőtlen viselkedés.

Koronavírus

Miben hasonlít a koronavírus és az influenza?

  • A tünetek (lásd lejjebb).
  • Mindkettőt okozó vírus cseppfertőzéssel terjed.
  • Mindkét kórokozó a hideg, nyirkos időjárást kedveli.
  • A legveszélyeztetettebbek az idősek és a légúti betegségekre hajlamos emberek.

Miben különbözik a koronavírus és az influenza?

A hatalmas pánikot okozó tulajdonsága a SARC-CoV2-nek a hihetetlen tempójú terjedése, ami a kutatások alapján az influenzavírust is lepipálja. Emellett (ami tovább tetézi a félelmet), a jelenlegi statisztikák szerint „gyilkosabb” betegségről van szó: míg minden ezer influenzás betegből egy haláleset történik, addig ezer koronavírusos páciens esetében ez a szám kb. 30-40.

Szeretnék azonban mindenkit megnyugtatni, mivel a halálozási arány addig nem lesz tökéletesen releváns, amíg tart a járvány! Minden nap elteltével változik a fertőzöttek, gyógyultak és elhunytak száma világszerte, minden országban más körülmények uralkodnak, ráadásul a korosztályt és a fizikai állapotot is figyelembe kell venni, amikor a halálozási rátát számoljuk. Röviden: minden eddig megjelent szám csupán iránymutatásként alkalmazható, de az vitathatatlan, hogy oda kell figyelnünk a terjedés megfékezésére.

Egy kis ízelítő a vírus terjedéséről

Hogy terjed és hogyan fertőz a SARS?

A terjedés menete körülbelül megegyezik a legáltalánosabb megbetegedésekkel (pl. influenza, megfázás). A köhögő, tüsszentő emberek apró nyálcseppek millióit juttatják a levegőbe, tele kórokozókkal, amelyek alig várják, hogy különböző nyálkahártyákkal (amivel a szem, orr és száj is ki van bélelve) érintkezzenek (ez ugyanis a SARS-szal szemben az emberi szervezet leggyengébb pontja). Jó tanács: miután a kezünkbe köhögtünk, ne simogassuk meg életünk szerelmének pofiját, még akkor se, ha meg akarjuk bosszulni, hogy megette az utolsó pizzaszeletet előlünk!

Miután bejutott a vírus, az eddigi kutatások alapján az alsó légutak kerülnek veszélybe (légcső, hörgők, tüdő), amelyekbe ha bejutnak, gyulladást gerjesztenek. Ez okozza a lázat, illetve az irritáció miatt jellemző a száraz köhögés. Idősebb, vagy gyengébb immunrendszerrel rendelkező embereknél egészen komoly tüdőgyulladás is kialakulhat, ami légzési nehézségeket eredményezhet, mivel folyadék gyűlhet össze a léghólyagocskák felületén, ami akadályozza a szabad légvételt és a gázcserét. (Ennek az esélye viszont nagyon alacsony, fiatal és középkorú fertőzöttek között maximum influenza-szerű tünetek jelentkeznek, de a legjellemzőbb a teljesen tünetmentes kilábalás!)

Miért nem szabad suliba járni?

Újabb igen gyakori kérdés, ami a legtöbbünket személyesen érint, és sokan bizony nem értik a lényegét. „Hiszen a fiatalok döntő többsége tünetmentes, akkor miért ne járhatnának iskolába? Így haszontalanul töltik el az értékes napokat otthon, telefont nyomkodva!”

Igaz, ami igaz, a fertőzöttek 80%-a egyáltalán nem mutat semmilyen jelet arra, hogy „meg lett koronázva”, de ez nem jelenti azt, hogy azok sem fognak tüneteket produkálni, akiket leköhög.

Általánosságban minden fertőző betegségről elmondható, hogy nem célszerű közösségbe menni sem betegként, sem pedig egészségesként, hiszen vagy mi magunk is terjesztenénk, vagy pedig áldozatai vagyunk a kósza élősködőknek. Ha kimegyünk az utcára, valószínűleg találkozni fogunk másokkal, tegyük fel, elsétálunk a járdán a szomszéd Gizi néni mellett, aki épp azt morogja az orra alá, hogy milyen tiszteletlenek a mai fiatalok, miközben a banyatankjával keresztülhajt a lábunkon. Igaz, nem létesítettünk vele különösebb kontaktust (semmi puszi, semmi ölelés, pedig ilyen elbűvölő néni esetében nehéz megállni, hogy ne ugorjunk a nyakába), mégis épp akkor száll az orrunkba egy fránya virágpollen és tüsszentünk egyet. Hopp: ha épp tünetmentes hordozók voltunk, most sikeresen továbbadtuk a vírust egy jóval veszélyeztetettebb embernek.

Tanulság: nem hiába zúgja a média, hogy maradjunk otthon, ugyanis az agresszívan terjedő SARS megfékezésére olyan radikális lépést kell tennünk, hogy minél kevesebb emberrel találkozunk. Főleg szegény Gizi nénit kell kikerülnünk, mindkettőnk egészségének megőrzése érdekében…

Koronavírus

Hol van az oltás ellene?

Sajnos, egyelőre az ellenszer nem létezik, a szakemberek folyamatosan dolgoznak rajta. A hírek alapján még egy ideig egészen biztosan várnunk kell rá.

Milyen tünetekre kell odafigyelnünk?

  • Láz (38 foknál magasabb testhőmérséklet), hidegrázás.
  • Száraz köhögés.
  • Légszomj.
  • Fáradtság, izomgyengeség.
  • Mellkasfájdalom.
  • Tüdőgyulladás (krónikus esetben).

FIGYELEM: Orrfolyás és hurutos köhögés jelenlegi ismereteink szerint nem utalnak SARS-fertőzésre!!!

Koronavírus

Mit tegyünk, ha baj van?

Amennyiben magunkon, vagy a környezetünkben élőkön észleljük a fent felsorolt tüneteket, telefonon (!!!) keressük fel a háziorvosunkat, vagy tárcsázzuk az ingyenesen hívható, ún. zöld számok valamelyikét, amelyeket kifejezetten koronavírusos esetek felderítésére hoztak létre.

Zöld számok:

+36 80 277-455
+36 80 277-456

Mit ne tegyünk, ha baj van?

Ami a legfontosabb, ne pánikoljunk! Ha felszökik a lázunk, vagy köhögünk, még nem feltétlenül vagyunk karanténra ítélve, hiszen gondoljunk bele, az influenzának, sőt, egy komolyabb náthának is nagyon hasonló tünetei vannak. Csupán megfelelő teszt és vizsgálatok igazolják 100%-ban, hogy mi a bajunk.

Piros betűs szabály továbbá, hogy nem indulunk el magunktól a rendelőbe, vagy a kórházba! Ha már egyszer valamit benyeltünk, arra úgy vigyázunk, mint a kincsre! Nem megyünk olyan környezetbe, ahol lehetőségünk lenne továbbadni másnak! A háziorvos személyesen fog házhoz menni a koronavírus-gyanús emberekhez, ezzel jelentős védelmet biztosítva mindenkinek, akivel összefutottunk volna utunk során.

Alapvető, de mégis muszáj kiemelni, hogy nem kezdjük el magunkat gyógyszerezni! Sajnos túl sok „öngyógyító” képességeket beképzelő ember él e szép kerek világon, akik természetesen mindent jobban tudnak, mint az orvosok…

Fontos kiemelni, hogy az antibiotikum teljesen hatástalan, mivel nem bakteriális fertőzésről van szó, így ezzel maximum az immunrendszerünket támadnánk és építenénk le szisztematikusan. Amennyiben mégis felírt a háziorvos vírusos megbetegedésre valamilyen antibiotikumot, annak az oka bakteriális felülfertőzés lehet, de ez nem fogja kiirtani a vírust! A vitaminok meg legfeljebb az immunrendszer támogatásában segíthetnek, de fertőzést nem fognak csillapítani.

Mit tegyünk, ha még nincs baj?

1. Kézmosás minden mennyiségben!!!!!!!!!

A világ összes felkiáltójele is kevés ide! Nem szabad kishitűnek lennünk, néhány percet vesz el a napunkból, és hihetetlen sokat jelent a fertőzés megfékezésében. Minimum fél percig, szappanos langyos vízzel tisztítsuk meg a kezeinket, főleg a hüvelykujjunkat, az ujjaink hegyét és az ujjközöket!

Amennyiben szkeptikus lennél, íme egy videó a jól kivitelezett kézmosásról lépésről-lépésre.
(Megsúgom, a műtőben a sebészek is így mosakodnak be,
csupán többször ismételnek meg minden lépést!)
2. Tüsszögni kizárólag zsebkendőbe, vagy könyökhajlatba!

Ugye nem külön részletezni, hogy miért?

3. Erősítsd az immunrendszeredet!

Mit mondhatnék, amit nem hallottatok kismilliószor… Valószínűleg semmit. Sok gyümölcs, mozgás (most lehetőleg NE szabad levegőn), megfelelő vitaminbevitel, és máris könnyebben állsz ellen a betegségeknek.

4. Maradj otthon!

Úristen, de fontos, és mennyire nehéz betartani! Ahogy már fent részleteztem, úgy úszhatod meg a fertőzést a leghatékonyabban, ha nem érintkezel másokkal. Nagyon csábító, hogy a most felszabadult idődben gyorsan bepótolj minden idáig halogatott baráti összejövetelt, de ha hatékonyan szeretnénk megfékezni a terjedést, a legjobb, ha letöltjük a skype-ot a számítógépünkre. Ha esetleg kikerülhetetlen, hogy elhagyjuk a házat, és valakivel kontaktusba kerülünk, utána azonnal mossunk kezet, vagy használjunk kézfertőtlenítőt!

Kovács András Péter zseniális felhívó videója:
5. Tájékozódj hiteles forrásokból!

Nem egy nagybetűs, felkiáltójeles cikk látott napvilágot a rettegett járványról, ami maximum agysejtpusztításra volt megfelelő. Nézzünk minden megjelent médiaanyagra kritikus szemmel, és szűrjük ki a „lájkvadász” oldalakat! Ha a legpontosabb információkat szeretnénk megkapni, a legjobb ötlet a WHO weboldalának nyomon követése!

Mit ne tegyünk, ha még nincs baj?

1. Vége az arctapinak!

Mivel a vírus alig várja, hogy valamilyen nyálkahártyát betámadjon, a legegyszerűbb védekezés, ha nem adod meg neki ezt a lehetőséget. Ne nyúlj az arcodhoz, ne dörzsöld a szemeidet, ne a mosatlan ujjaiddal bányászd ki a metszőfogaid közé szorult morzsát!

2. Semmi találka!!!

Meg kell ismételnem: ne mozdulj ki otthonról! A friss kínai információk egyértelműen azt mutatják, hogy a szigorú karantén radikálisan visszaszorította a frissen megbetegedettek számát. Higgyétek el, most minden várhat!

Maradj otthon, nézzél TV-t
3. Semmi pánik!

Nincs roncsolóbb, mint a felesleges félelem, amiből sajnos kijutott az utóbbi időben az embereknek. Tegyél ellene: kövesd a legfrissebb fejleményeket és olvass utána annak, amit nem ismersz!

4. Nem kell teletömni a kamrát!

Memeként terjednek el az áruházakat ellepő nénik képei, ahogy hatvan tonna száraz élelmiszert és WC-papírt egyensúlyoznak ki a kis kocsikon. Valószínűleg akkora apokalipszis nem fog kerekedni, hogy az élelmiszerboltok bezárjanak, az gazdasági szempontból is hatalmas érvágás lenne az országnak. Gondoljatok arra, hogy mennyi ember elől vásárolták fel egyesek feleslegesen a készleteket! Ti gondoljatok másra is!

5. Maszk…?

Fogós kérdés a szájmaszknak a fontossága, hiszen valamennyi védelmet mindenképp biztosít a cseppfertőzéssel terjedő SARS ellen, viszont fennáll annak a veszélye, hogy azok számára, akik nem szokták meg a viselését, többet árt a viselése, mint használ: piszkálják, rosszul veszik fel, stb.

A jelenlegi előírás nem tette kötelezővé a hordását, inkább azoknak ajánlott, akik köhögnek, tüsszögnek, ezzel a terjedést fékezik meg. Azt viszont ki kell hangsúlyozni, hogy jelenleg a szájmaszkok is hiánycikknek számítanak a túlzott felvásárlás miatt, szóval ha nem muszáj, inkább ne használjunk feleslegesen, inkább adjuk meg a lehetőséget a kórházban dolgozó személyzetnek, hogy még hozzájusson ehhez az eszközhöz.

Koronavírus

Mit lehet tudni a jövőről?

Egyelőre minden tudós és orvos csak találgatásokat tud publikálni. Fokozatosan ismerjük meg a SARS-CoV2-t, a fertőzött országok tendenciájából próbálnak jósolni a szakértők, de sajnos a rengeteg kamuoldal információja csúnyán be tud kavarni az érdeklődő tömegek számára.

Valószínűleg hamarosan rohamosan meg fog ugrani a vírussal fertőzöttek száma, ami várható, hiszen előfordulhat, hogy tünetmentes hordozók számtalan, hozzájuk közel került emberre ragasztották át a betegséget, ami a lappangási idő elteltével robbanásszerűen fogja megmutatni magát. Egyes becslések a jelenlegi kb. 60 igazolt esetet akár több tízezresre is felemelték.

A karantén fenntartása, és a lehetséges szigorítások területén is egyelőre csak találgatások zajlanak, a borúlátó elképzelések szerint akár még hónapokig fennáll majd a távoktatás és a létszámkorlátozás.

Amit mi tehetünk, az a központi utasítások betartása, és a rendelkezésünkre bocsátott szabadidő minél hatékonyabb kihasználása: tanulni, olvasni, zenét hallgatni, elővenni rég elfelejtett hobbijainkat és nem utolsósorban, vigyázni másokra és saját magunkra!

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2023
Minden jog fenntartva!