Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2022. augusztus 9., kedd

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Kékben ragyogott a Csabagyöngye Agóra terme az Autizmus Világnapja alkalmából

A „Ragyogjon kékben” egy nemzetközi, az autizmussal élőkre való figyelemfelhívó kampány, mely során számos épület borul kék fénybe világszerte.

Írta:   |  Forrás: BAM  |  Rovat: Fotók / Helyben
Megjelent: 2020. szeptember 29., kedd 19:30
Írta:   |  Forrás: BAM
Rovat: Fotók / Helyben
Megjelent: 2020. szeptember 29., kedd 19:30

A szeptember 24-i eseményen Szántó Tamással, a „Ragyogjon kékben” kampány békéscsabai főszervezőjével beszélgettünk, aki a napokban vehetett át kitüntetést a városért végzett munkájáért Szarvas Pétertől, Békéscsaba polgármesterétől.

A „Ragyogjon Kékben” programsorozatot 2011 óta szervezik meg városunkban. Honnan jött eredetileg az ötlet, hogy Békéscsabára is elhozzák a kampányt?

Az ENSZ 2007-es határozata mondta ki azt, hogy április másodika legyen világszerte az Autizmus Világnapja. Az azt követő években világszerte indult olyan kezdeményezés, miszerint emblematikus épületeket kék színnel világítottak meg. Ehhez a nemzetközi kampányhoz Magyarország 2010-ben csatlakozott, amikor Budapesten a Parlament kupolája ragyogott kékben. Ezt az információt megismerve gondoltuk azt, hogy Békéscsabán csatlakoznánk ehhez a kampányhoz, csak mi úgy képzeltük, hogy azon kívül, hogy valahol kék lesz egy épület, még egy közösségi élményt adó eseményt is igyekszünk létrehozni, ráadásul egy olyat, ami úgy egyébként nem szokásos. Ez annak az ötletnek a mentén jött, hogy az autizmussal élő társainknak is vannak sajátos szempontjaik, sajátos értelmezésük a világról. Tehát, ha mi úgy csatlakozunk ehhez a kampányhoz, hogy minden évben csinálunk egy közösségi eseményt, amellyel az év többi napján is az itt résztvevők eszébe jut az, hogy miképp tudnák elfogadni autista barátainkat, azzal egy fontos lépést tudunk tenni.

Önök az év további részében is segítik az autizmussal élőket. Hogyan teszik ezt?

Az AUT-PONT Alapítvány nappali intézményt működtet 24 felnőtt korú autizmussal élő társunk részére. Szállítási szolgáltatást biztosítunk kísérővel, illetve szülősegítő programokat és terápiás lehetőségeket, a rendelkezésre álló források függvényében.

Idén – főképp a vírushelyzet miatt – kicsit másképp valósult meg a rendezvény. Mi volt a legnagyobb változás?

Idén április 2.-án szerettük volna ugyanezen a helyszínen megszervezni ezt a programot. Az előző évekhez képest már akkor eldöntöttük, hogy kültéri rendezvényre abban az áprilisi időpontban nem vállalkozunk, hiszen többször is közbeszólt az időjárás, illetve a fényviszonyok is nagyon nehezen kezelhetők abban az időszakban, illetve a veszélyhelyzet miatt sem lehetett megszervezni. Számos jelzés érkezett a korábban résztvevőktől, hogy ne maradjon el, hanem inkább csak halasszuk. Ezt az időpontot találtuk alkalmasnak, bízunk benne, hogy aki bátor és érdeklődő, az így is eljött.

A jövőben is tervezik folytatni a programot?

Mindenképpen, igen. Törekednénk az április 2-i időpontra, bízunk benne, hogy addigra konszolidálódik ez a vírushelyzet.

Az eseményen immár hagyományosan mintegy 80 gitáros játszott egyszerre, a közönség pedig együtt énekelt velük.

Galéria

Fotók: Günter Gabriella és Balázs Levente

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2022
Minden jog fenntartva!