Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2023. március 24., péntek

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Kedvet kaptál az animékhez, de nem tudod, hogy kezdj hozzá? Itt egy anime gyorstalpaló

Nem tudod, hogy milyen irányba indulj el, ha már elhatároztad azt, hogy megnézz egy animét? Nem vágod az alapfogalmakat vagy csak felfrissítenéd a tudásod? Akkor jó helyen jársz, ugyanis ma mindent leírok, amit érdemes tudni az animékről.

Írta:   |  Forrás:   |  Rovat: Pad alatt
Megjelent: 2021. május 30., vasárnap 11:46
Írta:   |  Forrás:
Rovat: Pad alatt
Megjelent: 2021. május 30., vasárnap 11:46

Egy 2018-as cikkben már volt szó az animékről, leírtuk azt, hogy az anime mi is pontosan, honnan ered és hogy animézni miért is pont ugyan olyan jó, mint sorozatot nézni. Ma arról fogok írni, hogy milyen fő műfajok vannak, hogyan működnek és hogy melyek az alapfogalmak, amelyekkel érdemes tisztában lenni, ha a témáról beszélgetünk.

Kezdjük először a formátumokkal. Az animéket három nagy részre lehet bontani:

 • TV: Jellemzően azokat az animéket jelöli, amiket először a japán televíziókban adnak le, és több részből állnak, azaz sorozatok. Ide tartozik a TV Special is, minek jellemzője, hogy nem a főszereplők vannak terítéken, hanem inkább a mellékszereplők.
 • OVA (OAV): A rövidítés jelentése Original Video Animation, jellemzőjük az, hogy ezeket a részeket nem adják le a TV-ben, hanem egy másik adathordozón (DVD-n, Blu-Ray-on) vetítik. Általában ezek vagy kiegészítő részek, vagy valami nem a történethez kapcsolódó történés.
 • Movie: A cím elárul mindent, rendes filmek, amiket először a japán mozikban adnak le. Jellemzőjük az, hogy olyan sztorit vezet végig, ami az animében nem fért bele.

Ha ezeket már ismered, akkor elkezdhetsz megismerkedni az fontosabb műfajokkal. Vannak itt is zsánerek, amiknek nagyobb a keresete, de általában minden olyan műfaj megtalálható, mint a „rendes” sorozatoknál is. A kedveltebb, ismertebb műfajok:

 • Kodomo: A szó jelentése gyermek, tehát gyerekeknek készülnek, például a Kukucska kalandjai, ami magyar szinkront is kapott
 • Shoujo és Shounen: Jelentésük fiatal lány és fiatal fiú. Értelemszerűen olyan animék, amik őket célozzák meg. Itt jellemző a középiskolás romantika és az akció téma. Érdemes megemlíteni, hogy például egy shounen anime is lehet drámai, nem csak akció orientált. Két példa ezekre a műfajokra a Tonari no kaibutsu-kun és a Boku no Hero Academia
 • Seinen és Josei: Jelentésük fiatal férfi és fiatal nő. Itt már olyan témák kerülnek elő, amik komolyabbak, tehát amit inkább egy felnőtt keres, például Steins;Gate vagy Chihayafuru
 • Yaoi (Boy’s Love) /Yuri: Két azonos nemű karakter szerelmi botladozásait vezeti végig, például Hitorijime My Hero és Sakura Trick
 • Slice of life: Jelentése életképek, mindennapi élet. Értelemszerűen olyan műfaj, ami a mindennapi életet mutatja be, például K-On!
 • Isekai: Olyan animék, amik a főszereplőt egy másik, általában mágiákkal teli világba repíti, például Tate no Yuusha no Nariagari
 • Akció: Nevéből adódóan itt az akció kap szerepet. Értsd ezt úgy, hogy tele van epic harcokkal és persze a rengeteg adrenalin lökettel, például a Shingeki no Kyojin
 • Komédia: Ismét csak a nevéből adódik az, hogy ezeknél az animéknél garantáltan sírni fogsz a nevetéstől, ergo a szórakoztatásra mennek rá, például erre egy jó példa a Nanbaka
 • Sport: Nevéből adódik, sportokkal foglalkozik. Általában egy a séma: mi legyünk a legjobb csapat. Annak ellenére, hogy mindenhol ez az alap szitu, vannak nagyon izgalmas sport animék is, mint például a Haiykuu!!

Ha szeretnél még több műfajjal megismerkedni, ajánlom figyelmedbe az Animegyetem erről szóló videóját:

 

 

Na jó, de milyen hosszúak az animék és mikor jelennek meg?
Itt négy szezont különbüztethetünk meg, a négy évszaknak megfelelően. Hetente jelennek meg a részek, s egy rész jellemzően 24 perces, ebben térnek el nagyon a rendes sorozatoktól. Egy évad jellemzően 12 vagy 24 részes.

Hogyan is keress szimpatikus animéket? Roppant egyszerűen. Ha neked a romantikus történetek jönnek be, akkor a te asztalod a románc, ha esetleg sportos témában keresnél valamit, rengeteg sportanimét találsz, de még ha egy komolyabb drámát is szeretnél, akkor a dráma műfajú animékben ezt is megtalálod. Érdemes felnézni a MyAnimeList nevezetű oldalra is, ami egy nagy animegyűjtő portál, de itt tudod vezetni az anime listádat is (mit láttál, mit nézel és mit szeretnél majd megnézni). Ez az egyik legnagyobb animés oldal, úgyhogy itt tudsz animéket keresgélni – természetesen angol nyelven. Itt máris egy probléma merül fel; na de akkor hol nézhetek magyarul animéket? Nos, a legegyszerűbb mód az, ha beírjuk a Google-be az anime nevét és részének számát (például Haiykuu! 1.évad 1.rész), de ha profi fordításban és jó minőségben szeretnél animéket nézni, két oldalt tudok ajánlani: UraharaShop és Naruto-Kun.hu. Mind a két oldalon regisztráció után tudod megnézni az animéket. Ha viszont tudsz angolul, vagy az angolodat szeretnéd gyakorolni, ajánlani tudom még a Kickassanime nevezetű oldalt is. Itt minden szezonos animének van fordítása, de persze majdnem az összes animének találsz itt angol fordítást.

A végére pedig elhoztam olyan kifejezéseket, szavakat, amiket az animések nagyon sokat használnak, vagy még a témához kötődnek:

 • Arigatou: köszönöm
 • Hai: Igen, de általában egyetértést fejez ki.
 • Ohayou/Oyasumi: Jó reggelt/Jó éjszakát
 • Kawaii: aranyos
 • Gomene/Gomenasai: Bocsi, sajnálom
 • Manga: japán képregény, általában az animék alapjaként szolgálnak. Jellemzőjük, hogy nem úgy kell őket olvasni, mint egy rendes képregényt, hanem jobbról balra. Elsőre ez baromi zavaró lehet, de hidd el, nagyon hamar hozzá tudsz szokni.
 • Fillér (epizód): olyan részek, amik nem szorosan kapcsolódnak a történethez, amolyan töltelékrészek, amik csak az időt húzzák (nagyon sok ilyen résszel „büszkélkedhet” a már sokak által ismert Naruto is)
 • Opening (OP): Egy sorozat főcímdala, általában egy és fél percesek, az animék elején szokott lemenni
 • Ending (ED): Az OP ellentéte, az a dal, ami az anime végén hangzik el, esetenként az ed után kapunk extra jelenetet/előzetest
 • MondoCon: Magyarország legnagyobb animés/japán témájú rendezvénye. Mit találsz itt? Sok animést, cosplayert, rengeteg standot és megannyi szórakoztató játékot, eseményt. Évente négyszer kerül megrendezésre Budapesten. Összegezve egy hatalmas animés rendezvény jó közösséggel és tömérdek programmal.

Első ránézásre bonyolultnak tűnhet, de kis rutinnal könyeddén elboldogulhatsz az animék világában. Jó animézést!

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2023
Minden jog fenntartva!