Ifjúsági információs portál -
online városi diákújság, Békéscsaba

2019. április 22., hétfő

Közösségi ikonok

Facebook YouTube Instagram RSS

Katonai eskü a főtéren

A Szent István téren tettek esküt a Honvédség tartalékosai.

Írta:   |  Forrás: BAM  |  Rovat: Helyben
Megjelent: 2018. november 29., csütörtök 12:07

Kellemes novemberi időben, 100 évvel a csabai helyőrségű Császári és Királyi 101. Gyalogezred katonáinak hazatérése után, ünnepélyes keretek között tették le esküjüket a Honvédség újdonsült tartalékosai a múlt szelleme előtt tisztelegve és a jelen kihívásainak bátran elébe állva. Az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos szolgálati formát a honvédség a kiképzett állomány gyarapítása céljából hozta létre. Alapja a civil-katonai összhang tehát a tartalékosok főállásban civilek évi húsz napra pedig felszerelnek katonának.

Az esemény katonai, alakias keretek között zajlott. Először felsorakoztak az esküt tevők a zenekar segítségével, majd következett Szabó László dandártábornok úr és Szarvas Péter polgármester úr beszéde, akiknek beszéde megegyezett abban, hogy a múlt hőseinek szellemét át kell ültetni a jelenbe, de haladni kell a jövő felé.

A tábornok úr inkább a katonai eszmeiségét emelte ki a 101-eseknek illetve a honvédség megújulási folyamatáról beszélt: ,,a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program egy professzionális, technikai eszközeiben megújuló, valós tartalékkal rendelkező, hagyományait tisztelő, hazájukat szerető katonákból álló ütőképes haderő felépítését célozza. Egy olyan haderőét, melynek helytállása, felkészültsége, felszereltsége, katonáinak hozzáállása minden helyzetben képes bizonyítani, segítséget nyújtani, békét és biztonságot garantálni a társadalomnak”.

Szarvas Péter pedig elsősorban a helytörténeti jelentőségüket hangsúlyozta, hiszen rengeteg Békéscsabai és Békés megyei harcolt ebben az alakulatban. A polgármester úr beszéde után elhangzott a vezényszó: „Esküt tevők! Eskü-höz!”, majd Tóth Dominik őrvezető eskü-előmondásával felesküdtek a tartalékos bakák.

Katonai eskü a főtéren (Fotó: BAM - Lipták Tamás József)

Katonai eskü a főtéren
(Fotó: BAM – Lipták Tamás József)

Az eskü után a megye főterével szemben lévő emlékobeliszk megkoszorúzása következett, ahol képviseltették magukat elsősorban a városi és megyei, polgári és egyenruhás szervezetek vezetői, képviselői. A koszorúzáson Takács Árpád kormánymegbízott hívta fel a figyelmet arra, hogy Magyarországnak az ezeréves történelme alatt mindig volt katonasága, mindig szüksége volt bátor férfiakra és nőkre, akik helyt álltak és óvták a hazát. Továbbá kiemelte az 1848-as eseményeket, hiszen ekkor alakult a magyar honvédség, amely tehát idén ünnepli 170. születésnapját. 1848-ban a magyarság megtanulta, hogy bár szüksége van szövetségesekre, mégis csakis saját magára számíthat. Ezért van szükség a hadsereg fejlesztésére.

Az eseményen továbbá statikus bemutatót tartottak a Szentesről és Hódmezővásárhelyről érkező katonák és több hagyományőrző kör is. A rendezvényt előadás is követte, amin a 101-esek helytörténeti fontosságáról szólt. Az idei évben több rendezvény is kapcsolódik majd I. világháborús katonáinkhoz, egyik ilyen például az november 23-án megnyíló, a könyvtárban jelenleg is látható kiállítás.

Cikk megosztása:
Keresés az oldalon
BAM Híradó
BAM TV
Csak egy kérdés

Mit gondolsz a nyári és téli időszámításról?

Legközelebbi programok
  • Nincs esemény
Copyright
BAM
©2019 Új Fejezet Békés Megyéért
Ifjúsági Egyesület
Minden jog fenntartva!