Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2023. március 23., csütörtök

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Jeune Courage – Közösség az ifjúsági érdekérvényesítésért

A Jeune Courage (franciáról fordítva: Ifjú Merészség) informális csoport célja, hogy támogató közösségként teret és lehetőséget biztosítson főként békéscsabai és Békés megyei ifjúsági vezetők, érdekképviseleti szereplők szakmai fejlődéséhez.

Írta:   |  Forrás: BAM  |  Rovat: Diákélet
Megjelent: 2018. március 21., szerda 00:29
Írta:   |  Forrás: BAM
Rovat: Diákélet
Megjelent: 2018. március 21., szerda 00:29

2017 májusában gondoltunk egy „fiatalosan merészet”, és Fazekas Anna csoportvezetőnkkel, valamint jó pár jelenlegi és ex-diákönkormányzatos társammal megalkottunk a Jeune Courage-t.

Tapasztalatcserék, szakmai napok, kulturális programok szervezése révén a helyi közösségek munkáját kívánjuk segíteni, érdekérvényesítő tevékenységüket hatékonyabbá tenni. Nem csupán magyarországi, nemzetközi kapcsolatépítés is szolgálja a segítő csoport működését, melyek során más-más közösségek, kultúrák jó gyakorlatait ismerhetik meg a fiatalok.

A hatékony módszerek átadása, átvétele és a szakmai tudásbővítés mellett a helyi, térségi és megyei szintű párbeszédek előmozdításában is szerepet vállalunk. Céljaink között szerepel, hogy a helyi, területi szintű döntéshozás és az ifjúsági érdekképviselet meghatározó aktorai közötti strukturált párbeszédnek különböző platformokat biztosítsunk. Csoportunk széles körben támogatja az ifjúsági közösségek véleményének artikulálását, különösen igaz ez a hátrányos helyzetű és a kistelepüléseken élők fiatalokra. Közösségi munkánk révén – a fiatalok szükségleteit feltérképezve – segítő hátteret biztosítunk ahhoz, hogy képesek legyen saját érdekeik képviseletére, a döntéshozókkal való párbeszéd lefolytatására, a helyi szintű ifjúsági szükségletek mentén szerveződő változások előidézésére.

Jelenlegi és jövőbeni tevékenységeink:
  • ifjúsági közösségfejlesztés (nem-formális játékok segítségével megvalósuló csapatépítés);
  • ifjúságot érintő témák közösségi feldolgozása a korosztályi érdekek mentén (kompetenciafejlesztés, problémamegoldás, véleménynyilvánítás stb.);
  • nemzetközi lehetőségek ismertetése (Erasmus+: ifjúsági csere, EVS /európai önkéntes szolgálat/);
  • munkavállalói kompetenciafejlesztés (önéletrajz és motivációs levél írásához, állásinterjúhoz kapcsolódó segítségnyújtás);
  • strukturált párbeszédre (fiatalok és döntéshozók közötti) épülő platformok létrehozásának támogatása;
  • Békés megyei kapcsolati háló kiépítése ifjúsági közösségekkel, szervezetekkel partnerségben;
  • ifjúsági rendezvények szervezése vagy azok támogatása.

Folyamatban lévő, a Tesco által támogatott projektünk az „Esélyt a fiataloknak a jövőért!” nevet kapta, melyben Békés megyében élő fiatalok érdekképviseleti bevonását helyezi a középpontba. Célunk, hogy a résztvevő diákok merjék és hatékonyan meg is tudják fogalmazni szükségleteiket, problémáikat. Ennek révén pedig új közösségek, új részvételi formák szülessenek, valamint a fiatalok aktivitását, közéleti érdeklődését is erősíteni tudjuk.

Az elmúlt időszakban jó pár önkéntes csatlakozott csapatunkhoz, kik az önkéntesség társadalmi fontossága és személyes fejlődés és tapasztalat szerzése mellett egy remek csapathoz csatlakoztak, meetingjeink és felkészüléseink mindig remek hangulatban telnek, valamint nagyon hatékony a közös munka is.

Amennyiben szeretnél többet megtudni csoportunkról, látogasd meg Facebook oldalunkat!

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2023
Minden jog fenntartva!