Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2022. augusztus 9., kedd

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Játékosan ismerkedtek városunkkal az általános iskolások

Idén ismét, szám szerint hatodik alkalommal került megrendezésre a már hagyománynak számító városismereti vetélkedő Békéscsabán. A már „iskoláskorú” verseny témája és helyszíne az Andrássy út volt, itt járhatott végig egy tanösvényt a negyven diák.

Írta:   |  Forrás: BAM  |  Rovat: Fotók / Helyben
Megjelent: 2018. június 1., péntek 13:29
Írta:   |  Forrás: BAM
Rovat: Fotók / Helyben
Megjelent: 2018. június 1., péntek 13:29

Május 26-án a délelőtti megmérettetésen, melyet ismét a a Történelemtanárok Városi Munkaközössége, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület és a Magyar Tartalékosok Országos Szövetségének (MATASZ) Békés Megyei Szervezete rendezett, tíz helyi általános iskola négy-négyfős csapata vett részt. A verseny reggel kilenc órakor, a Városházán vette kezdetét.

A Városháza Mokos Termében először Ugrai Gábor főszervező köszöntötte a versenyzőket, majd elmondta, miért számít különlegesnek az idei megmérettetés. „Már biztosan mindenki tudja, hogy 300 évvel ezelőtt érkeztek ide őseink és határozták el azt, hogy itt egy várost fognak felépíteni. Ha körülnézünk, láthatjuk, hogy sikerült nekik” – kezdte köszöntőjét. „Azt gondolom, hogy ez a verseny egy tisztelgés az őseink előtt, akiknek nagyon nehéz helyzetük volt. Ha belegondolunk, hogy a török pusztítás, a Rákóczi szabadságharc, a pestisjárvány után voltunk, most mégis itt vagyunk, és itt van ez a város is.”

Ezt követően az ünnepélyes megnyitó a támogatók és segítők felsorolásával, majd Szarvas Péter polgármester beszédével folytatódott. „Amikor a városvezetőkkel elkezdtünk készülni Békéscsaba újjátelepítésének háromszázadik évfordulójára, azt a célt fogalmaztuk meg, hogy nagyon sok rendezvényt szervezünk az idei évben, és lehetőség szerint ezek a rendezvények minden korosztály számára fontosak legyenek. Így rátok, fiatalokra is gondoltunk. Ez a mai vetélkedő arról szól, hogy a 300. évforduló kapcsán ti, akik iskoláitokat képviselitek, minél többet tudjatok meg Békéscsaba történelméről. (…) Arra szeretnélek kérni benneteket, hogy a mai vetélkedőn kívül is próbáljatok alkalmat találni arra, hogy ismerkedjetek városunk történelmével, azokkal a nagyszerű személyiségekkel, akik formálták Békéscsabát.” Beszéde végén a polgármester is megköszönte a szervezőknek, támogatóknak, munkatársaknak a verseny megrendezéséhez nyújtott segítségüket, majd sok sikert kívánt a résztvevőknek.

A gyerekeknek szánt technikai információk előtt dr. Jároli József, a Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke, illetve a vetélkedő zsűrijének elnöke is tartott egy rövid beszédet. „Azt hiszem, hogy az időutazás szó ma is gyakran elhangzik, ez a verseny pedig valóban időutazás lesz. Az Andrássy út ugyanis városunk 300 éves történelmének eleven lenyomata, hiszen minden épület, minden szöglet, ahol naponta járunk, valamilyen szinten kötődik városunk történelméhez” – mondta.

Egy gyors történelmi visszaemlékezést követően, melyben említésre kerültek a régi, földszintes házak, a cukrászdák, petróleumlámpák, és a városi kisvasút is, a csapatok kinyithatták az előzetesen megkapott borítékjaikat, melyekben egy-egy menetlevelet, térképet találtak, ezeket követve kellett végigmenniük az állomásokon. A megmérettetés több helyszínen zajlott, mégpedig a Fiume Hotel előterében, a Csaba Centerben, a Luther utcai zsinagógában, a Jókai Színházban, illetve az Andrássy Úti Társaskörben.

Ezek közül a hotelbe és a színházba mi is bementünk, hogy megtudjuk, milyen feladatokkal készültek a csapatoknak. Mint kiderült, a Fiume Hotelben két feladatsor várta a diákokat; az egyiket előzetes tudásuk alapján, míg a másikat az épületen található festmények és emléktáblák tanulmányozása után tölthették ki. A színházban szintén két feladatsort kaptak a csapatok; egyet, amely a színház történelméről szólt, majd egy másikat, amelyhez az előtérben található táblákról kerestek ki információkat a színművészekről, rendezőkről, díjakról. A főszervezőtől megtudtuk, hogy a Csaba Centerben a tanulóknak a könyvesbolt polcain kellett megadott szempontok szerint köteteket keresniük.

A csapatokra és az eredményekre várva, már az Andrássy Úti Társaskörben beszélgettem egy kicsit Ugrai Gáborral, aki a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában tanít történelmet a diákoknak. Emellett a Városvédő és Városszépítő Egyesület elnökségi tagjai is, így természetes, hogy részt vett a lebonyolításban. „Az a célunk ezzel a versennyel, és az lesz a célunk a jövőben is, hogy az általános iskolás korú gyerekeknek megmutassuk a városunkat; de ne úgy, hogy leülnek egy terembe, megoldanak egy feladatlapot, aztán kipipáljuk, hogy most már ismerik Békéscsabát. Hanem menjenek ki a városba, keressenek emléktáblákat, épületeket, botlatóköveket, menjenek be az épületekbe, a Fiume Hotelbe, a színházba, az 56-os emlékszobába, és ott találkozzanak békéscsabai emlékekkel, történetekkel.”

A vetélkedő alapötlete egyébként a békéscsabai történelemtanárok munkaközösségének tagjai fejéből pattant ki hat évvel ezelőtt. Elmondása alapján azelőtt is rendeztek már hasonló versenyt több tantárgyból, de megszűnésekor a főszervező által „földalatti mozgalomként” említett munkaközösség úgy döntött, ők mégis folytatnák ezt. Szerencsére kezdettől fogva nagy lelkesedés, érdeklődés övezi a rendezvényt, bár minden iskola csak egy csapatot küldhet.

A helyszínek évről évre változnak egy körforgás szerint, ugyanis van egy program az Élővíz-csatorna partjára, egy a Széchenyi Ligetet érintve, egy a Munkácsy Múzeum környékére, illetve az idei, a tanösvény az Andrássy úton. „A diákok, úgymond, kiöregednek az általános iskolás korból, így senki sem fogja ugyanazt a versenyt kétszer végigcsinálni, kivéve a pedagógusok. Ugyanis, igen, a tanárok is végigmennek rajta. Kérték korábban a kollégák, hogy kapjanak ők is egy menetlevelet, végigjárják ezt a versenyt, persze az eredménylistán őket nem helyezzük el. A pedagógusok elmondása szerint ők is, és még én is tanulok ebből.”

A diákok körülbelül egyoldalnyi információt kapnak előzetesen, de a verseny elsődleges célja továbbra sem az, hogy mindet megtanulják, majd hibátlanul visszamondják. „Mindig azt szoktam mondani, hogy kalapot kellene hoznom, és megemelni a gyerekek előtt, mert ők szombaton vannak itt, még a hétvégéjüket is beáldozzák, hogy tanuljanak” – mondta el Ugrai Gábor.

A rengeteg értékes könyvnyereményen felül idén második alkalommal a vándorkupa is ott állt a díjakkal telepakolt asztalon. A tavalyi versenyen a Lencsési Általános Iskola csapata végzett az első helyen, így egy évig náluk lehetett a kupa, idén viszont egy másik csapatta vihette haza megőrzésre.

A szombati megmérettetésen az alábbi eredmények születtek, mindenkinek gratulálunk!

1. helyezett: Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium
Csapattagok: Dávid Flóra, Iglicz Virág, Molnár Attila Bendegúz, Siófoki Bence
Felkészítő tanár: Mitykó János

2. helyezett: Petőfi Utcai Általános Iskola
Csapattagok: Ancsin Réka, Lőrinczy Anna Eszter, Nagy Bálint, Balogh László
Felkészítő tanár: Várai Zsuzsanna

3. helyezett: Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola
Csapattagok: Köveskúti Hanna, Gémesi Anna, Tar Melinda, Szluka Dóra
Felkészítő tanár: Matajsz Valéria

Ezzel egy időben az Andrássy Úti Társaskörben egy másik verseny is zajlott, méghozzá a „Békéscsaba három évszázada – Városismereti szabadegyetem fiataloknak” elnevezésű rendezvénysorozat döntője. Ennek célja szintén a város történelmének megismertetése volt általános iskolásokkal, egy öt előadásból álló program keretében. Később ki kellett tölteniük egy faladatlapot, és akik sikeresek voltak, részt vehettek egy buszos kiránduláson többek közt Gerlán, Szabadkígyóson és Csabaszabadin. Ennek döntőjén harminc képet vetítettek ki a gyerekeknek, ezeket kellett felismerniük. Az eredményekhez gratulálunk!

1. helyezett:
Berczi Zoltán
(Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola)

2. helyezett:
Nemes Petra
(Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola)

3. helyezett:
Lukács Tímea
(Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola)

Galéria

Fotók: Mészár Erik

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2022
Minden jog fenntartva!