Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2023. március 24., péntek

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Interaktív óra a dohányzás káros hatásairól a Keményben

„Közös érték az egészség” címmel kampányt indított a Békés Megyei Kormányhivatal.

Írta:   |  Forrás: BSZC.hu  |  Rovat: Nem vicc
Megjelent: 2019. január 14., hétfő 14:31
Írta:   |  Forrás: BSZC.hu
Rovat: Nem vicc
Megjelent: 2019. január 14., hétfő 14:31

Sinyiné Nagy Éva egészségfejlesztési szakügyintéző a hivatal képviseletében a Békéscsabai Szakképzési Centrum iskolái közül elsőként a Kemény Gábor Szakgimnáziumában járt Skultétiné Barna Anita, az intézmény igazgatójának meghívására. 2018. december 18-án három osztály láthatta a dohányzás egészségkárosító hatásait bemutató ember élethű modelljét.

Egy egészséges férfit vagy nőt modellező bábu egészséges testrészeit sorban betegre cserélte az előadó. Megdöbbentő a betegségek sora, amit a cigaretta okozhat az esztétikai elváltozásoktól a maradandó károsodásokig: hajhullás, elszíneződött körmök, ráncosodás, szürkehályog, halláskárosodás, fogszuvasodás, csontritkulás, gyomorfekély, tüdőtágulás, szív- és érrendszeri betegségek és következményei (érelmeszesedés, magas vérnyomás, szívinfarktus,végtagvesztés), vetélés, eldeformálódott hímivarsejtek, pikkelysömör, bőrrák, méhtestrák, tüdőrák, szájüregi és gégerák.

Szó esett a füstszűrős és füstszűrő nélküli, valamint a készen vett vagy otthon készített cigaretták különbségeiről, veszélyeiről, illetve a vízipipa és az elektromos cigaretta káros hatásairól is. A cigaretta manapság már nem csak a dohánylevelet tartalmazza, hanem több száz vegyületből áll, amelyek közül több mint 80 összetevő rákkeltő hatású. Egy cigaretta elszívásával több mint két liter füst keletkezik.

Az interaktív előadást követően a kilélegzett levegő CO tartalmának mérésére is lehetőség nyílt. A CO mérő értékei a következőt mutatják: aki nem dohányzik 0-2 érték között van, akinek 3-5 között van, az vagy passzív dohányos, vagy pl.vegyes tüzelésű kályhával fűtenek. Akik dohányoznak, azoknak ez az érték 5 fölött van. A szám jelzésként megmutatja mennyi cigarettát szívnak el naponta. Minél magasabb az érték, annál nagyobb a tüdő érintettsége, annál nagyobb mértékben nehezebb a szervezet friss oxigénnel való ellátottsága. Az értéket befolyásolhatja még a lakókörnyezet légszennyezettsége is. A cigarettáról való leszokás után 15 év kell ahhoz, hogy kitisztuljon a tüdő. – mondta az előadó.

Minden osztályból a diákok több mint fele kipróbálta a CO mérőt. Az értékek 2-33 között mozogtak. Nyilvánvalóan most arra lehetett valaki büszke, minél kevesebbet mért a CO mérő. A nap végén 44 mérés volt, amelyből 28 volt 10 ppm fölötti, amely érték azt jelenti, hogy az illető közel fél doboz cigarettát szív el naponta. Igen elgondolkodtatók ezek az értékek. Volt, aki az előadást követően a cigarettáját elszívva kért ismétlő mérést. Megdöbbentette a dohányzást után mért adat. Elmondása szerint a mért adatok kérdésessé tették a dohányzás további folytatását.

Az intézmény vezetője elmondta, hogy a jelen demonstráció figyelemfelhívás. A döntés kinek kinek a saját kezében van. A legjobb leszokás a „nem rászokás”. Társaságban is lehetséges a „NEM”-et mondás.

A három előadás igen népszerű volt, így azt követően más osztályból is jelentkeztek CO mérésre. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, milyen fontos az egészségünk megőrzése. Fejben dől el a leszokás. Látogass el a www.cikiacigi.hu oldalra!

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2023
Minden jog fenntartva!