Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2023. március 23., csütörtök

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Így tudod egyből felismerni a kamu profilokat

Életünkre leginkább a Facebook és az Instagram hat ki mint közösségi média, amelyeken rengeteg nem valós profil található. Ez talán még nem is lenne akkora baj, ha nem akarnák adatainkat megszerezni, vagy más módon megkeseríteni életünket.

Írta:   |  Forrás: BAM  |  Rovat: Tippek
Megjelent: 2020. július 1., szerda 18:54
Írta:   |  Forrás: BAM
Rovat: Tippek
Megjelent: 2020. július 1., szerda 18:54

A hamis fiókok más-más céllal jönnek létre és többféleképpen épülnek fel. Egyvalami azonban mindegyikben biztosan közös: létrehozóik valaki másnak adják ki magukat. Ezek a fiókok jobb esetben „csak” szórakozásért, rosszabb esetben adathalászatért, pénzlopásért, vagy zaklatásért jönnek létre. De hogyan ismerd fel őket?

Általában a mulatságra vágyó felhasználók által kreált profilokat a legegyszerűbb a dolgod, mert felületesen épülnek fel, nem figyelve a részletekre. Hanyag elkészítésük ellenére mégis sokan bedőlnek ezeknek is. A Facebookon legkönnyebben a kevés adatról és a csekély számú ismerősről, illetve az alacsony felbontású profilképről lehet őket felismerni. Utóbbiból többet is ki tudsz hozni, ha a Google képkeresőjében utánanézel. Amennyiben a kép több változatával találkozol, akkor nagy valószínűséggel egy kamu fiókkal állsz szemben. Az URL-cím is a segítségedre lehet, mivel manapság már mindenki, aki eredeti profilt regisztrál, egyedi címet állít be fiókjához.

Instagramon általában a hamis felhasználók nem rendelkeznek profilképpel és posztokkal, ha mégis, akkor semmiféleképpen sem az ő tulajdonuk. Ilyenkor segíthet a már említett képkereső. Emellett sok embert követnek, de nekik alig van pár követőjük, vagy egyáltalán nincs. Árulkodó jel lehet még a név is, ami ha értelmetlennek, random betűk összességének tűnik – és az előző pontok is stimmelnek –, akkor nagy esély van rá, hogy kamu profilt találtál.

A komolyabb célra létrehozott felhasználók ennél részletesebben épülnek fel: több ismerőssel/követővel rendelkeznek, posztokat osztanak, oldalakat követnek, a fióknak van „múltja”. Ilyen esetben nehéz kiszúrni, hogy át akarnak-e verni, vagy igazi felhasználóval állsz szemben. Ezek általában valamilyen adatot vagy pénzt kérnek tőled. Szövegeiket nagyon tört angol, esetleg magyar nyelven írják, vagyis érezhető, hogy fordítókat használnak. Rámenősek, el akarják érni azt, amit akarnak. Viszont az ilyeneknél is buktatók lehetnek a szórakozásra készült fiókoknál felhozott pontok.

Van még egy csoport, ezek pedig a zaklatók. Az ismertető jegyek a többi kamu profilhoz hasonlók, viszont az ilyenek rád írnak valamilyen ürüggyel – pl. diákmunkát kerestél, és látta a bejegyzésed egy csoportban –, de hamarosan jönnek az érdekes kérdések, megjegyzések. A legelső ilyennél lépj ki a beszélgetésből, tiltsd le az illetőt, de akár jelentheted is!

Légy óvatos a közösségi felületeken, nem tudhatod, hogy ki van a kijelző másik oldalán!

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2023
Minden jog fenntartva!