Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2023. március 23., csütörtök

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Így éltem meg – jegyzet a 2021-es érettségiről I.

Hét hónap, másfél vagy 7 év? Az online oktatásban töltött idő a legutóbbi kategóriába tartozik… Legalábbis érzésre. Olyan régen voltak élő órák, hogy napokkal előtte Oscar-gála szintű szervezést igényelt néhány olyan alapvető kérdés, mint például miként jutunk el a vizsga helyszínére. Szerencsére mindenkinek 30-60 perccel hamarabb kellett megérkeznie, így az, hogy „elkésnél a vizsgádról” nem igazán játszott a lehetőségek között.

Írta:   |  Forrás:   |  Rovat: Diákélet
Megjelent: 2021. május 24., hétfő 05:53
Írta:   |  Forrás:
Rovat: Diákélet
Megjelent: 2021. május 24., hétfő 05:53

Mindenki számára újdonságként hat a pillanat, amikor elérkezik az érettségi. Az sem kerülheti el, aki előtte már esetleg tett előrehozott vizsgákat, bár kétségkívül sokat segít, ha vannak hasonló tapasztalataid, hiszen így nem teljesen idegen helyzet elé állsz. A vizsgák egymás után következő napokon vannak, tehát nem igazán van idő fellélegezni közöttük. Ezt nem úgy értem, hogy alapvetően előző napon kell megtanulni az anyagot. Ha erre készülsz, akkor ne számíts semmi jóra, komolyan. Van az az időintervallum, ami már a „mentsük, ami menthető” szinten való tanulásra is elvetendő, és ez erősen ebbe a kategóriába tartozik. Az viszont igenis számíthat, ha vizsgát megelőző este rá tudsz hangolódni az adott tárgyra. Egy hasznos tanács: ne a vizsga reggelén indíts keresőexpedíciót az atlaszod és/vagy függvénytáblázatod felkutatására, hanem már előtte este tedd meg az – utolsó napokra esti rutinként beépülő – ellenőrzést, hogy minden a helyén legyen. Amit még teljes szívvel ajánlani tudok, hogy ne tanulj hajnalba hajlóan, a vizsgáid alatt úgyis benned lesz a természetes szintű idegesség, semmi szükség arra, hogy ez kimerültséggel párosuljon. Alapvető tanácsok, mégis hajlamosak lehetünk a vizsgadrukkban elfeledkezni róluk.

Ezek után talán térjünk át a konkrét 2021-es vizsgákra, az általános véleményeket összefoglalva elmondható, hogy a magyar érettségivel meg voltak elégedve a diákok, mind a szövegértés, mind a szövegalkotás terén. Illetve nem meglepő statisztika, hogy idén is a novellaelemzés volt a kedveltebb, a versösszehasonlító elemzéssel szemben, ahogyan ezt a Szücs Pali által generált memeárdat is alátámasztja (akik az érettségik előtt állnak vagy valamilyen rejtélyes oknál fogva nem hallottak még arról, hogy igen, az érettségikről ilyenek is készülnek, annak ajánlom, hogy nézzen körbe, mert egy ilyen stresszes időszak után minden viccesnek fog tűnni).

 

Forrás: Pinterest

 

A magyarral szemben a matematika érettségiről inkább az ellenkező vélemény fogalmazódott meg, tehát sokan könnyebb feladatsorra számítottak. Illetve, ha már az előzetes meg nem valósult véleményeknél tartunk, a történelem érettségi előtt is szinte jövendőmondó hálózat jött létre: a legtöbb platformról azt lehetett hallani, hogy az érettségizők Mátyás királyról fogalmazhatják meg gondolataikat az esszében, ez azonban nem teljesült be. Talán a történelem érettségi az, amiről a legmegoszlóbb véleményeket lehet hallani, ami annyit támaszt alá, hogy voltak félreérthető pontjai a feladatlapnak, amit többen többféleképpen értelmeztek, ezáltal lehetségesek a megosztó vélemények. Az angolérettségit a diákok nagy része könnyűnek találta. Ezek tehát a többség által támogatott vélemények, tehát nem azt jelenti, hogy nincsenek eltérő vélemények, hiszen az eltérő kompetenciákkal és felkészültséggel rendelkező diákok eltérő véleménnyel vannak a vizsga iránt

.
Azonban egy biztos: az érettségizők az emelt vizsgáik befejezte túl vannak a megmérettetésen, hiszen nem kell a szóbeli vizsgákig izgulniuk. Az már más kérdés, hogy a statisztikák alapján ezzel kevesebb javítási lehetőségük van, az eddigi évek tapasztalatai alapján a szóbelikkel a többség javít az elért eredményein, de idén azonban már csak az írásbeli eredményekre való várakozás van hátra és a reménykedés, hogy ez több szerencsénk lesz e téren, mint Szücs Palinak volt a lánykérés terén.

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2023
Minden jog fenntartva!