Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2023. március 23., csütörtök

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Idén újra megrendezésre került a Békéscsabai Városi Középiskolás Csocsóverseny

A diákok negyedik alkalommal vehettek részt a megmérettetésen, a nevezés előregisztrációval, vagy a helyszínen, azaz a Nemesben (Gészi) való jelentkezéssel történt.

Írta:   |  Forrás: BAM  |  Rovat: Fotók / Mozdulj!
Megjelent: 2018. június 5., kedd 20:01
Írta:   |  Forrás: BAM
Rovat: Fotók / Mozdulj!
Megjelent: 2018. június 5., kedd 20:01

A versenyre páros vagy egyéni kategóriában lehetett nevezni. A játék négy asztalon és vigaszágas rendszerben zajlott. Tavaly ötvennél is több csapat játszott, és a két kategóriát összevetve közel 120 tanuló vett részt a versenyen. Sajnos, idén ezt a létszámot meg se közelítette a bajnokság, azonban színvonalban rengeteget fejlődött.

Akik most 7. vagy 8. helyen végeztek, az előző évben dobogósok lettek volna. Idén a tavalyi címvédő, és egyben kétszeres nemzetközi junior bajnok, azaz Dénes Benedek (Nemes) és vele együtt a friss nemzetközi junior egyéni bajnok, Börcsök Szabolcs (Közgé) is asztalhoz állt, továbbá a verseny egyik szponzorálója, az országos és világbajnok csocsós, Illés István is tiszteletét tette a versenyen. Rajtuk kívül pedig néhány olyan játékos is, akik már a tavalyi verseny óta bekerültek a magyar csocsó vérkeringésébe.

Békéscsabai Városi Középiskolás Csocsóverseny 2018

A BSZC Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma adott otthont a versenynek
(Fotó: BAM – Andrékó Patrik)

A verseny legfőbb célja a szórakozás mellett az volt, hogy a fiatalok ne csak kocsmai kikapcsolódásként, hanem versenysportként is tekintsenek a játékra, így a verseny egy rövidebb szabályismertetéssel kezdődött. Ez egyértelműen elérte a célját, hiszen a diákok komolyan vették a játékot. Ezután a páros, majd pedig egyéni meccsek következtek.

Az eredmények a következőképpen alakultak

Páros kategória (22 csapat):
  1. Dénes Benedek (Gészi/11) – Hankó Miklós (Vízmű/11)
  2. Börcsök Szabolcs (Közgé/12) – Diós Norbert (Vízmű/12)
  3. Huszár Mihály (Közgé/12) – Márkus Tamás (Közgé/12)
Egyéni kategória (15 induló):
  1. Börcsök Szabolcs (Közgé/12)
  2. Hankó Miklós (Vízmű/11)
  3. Diós Norbert (Vízmű/12)
Békéscsabai Városi Középiskolás Csocsóverseny 2018

A díjazottak
(Fotó: BAM – Andrékó Patrik)

„Remélem, hogy sikerült néhány újabb fiatal érdeklődését felkelteni a játék iránt, és látjuk őket az edzéseken, gyakorlásokon is majd. A cél ott lebeghet a szemük előtt, hiszen a fenti srácok közül négyen is nemzetközi junior bajnokok, dobogósok” – mondta Földi Zsolt, a verseny főszervezője, GDSZ segítő, a Dévaványai Csocsó Egyesület vezetője. Őt kérdeztem a verseny után.

Önt mi motiválta, hogy elkezdjen versenyekre járni?

Magával a csocsóval, mint játék 2002-ben találkoztam először és természetesen azonnal magával ragadott. A következő években nap mint nap játszottunk szórakozóhelyeken, mivel más lehetőségünk nem volt. Pontosan ezt a hiányosságot kiküszöbölve alapítottuk meg 2006-ban a Dévaványai Csocsó Egyesületet, amelynek akkor alelnöke lettem, azóta pedig már egyedüli vezetője vagyok. Kisebb versenyekre Dévaványán már ekkor is jártunk, a szervezést és az országos versenyekre való eljutást azonban csak az egyesület alapítása után kezdtem el.

Tanulmányaim miatt volt néhány év, amikor alig volt időm a csocsóra, de 2011-ben a diploma megszerzése után azonnal belevetettem magam újra és a következő dévaványai csocsós generációt is sikerült kinevelni. Ekkor még csak helyi és megyei versenyeken sikerült maradandót alkotnunk, azonban miután Békéscsabára kerültem, több lehetőségem, lehetőségünk akadt. Ezeket kihasználva kerültünk oda, ahol most tart a megyei csocsó: kiváló eredmények junior és nyílt kategóriákban, illetve női kategóriákban is országos, nemzetközi versenyeken.

A motiváció nálam mindig megvan, akármibe kezdek bele, azt komolyan akarom venni, semmit nem csinálok csak úgy félig. Így volt ez a csocsóval is, és jelenleg Békés megyében az ország egyik legjobb „alapanyaga” van a kezemben csocsó szempontjából.

Békéscsabai Városi Középiskolás Csocsóverseny 2018

Földi Zsolt tanár úr ismertette a szabályokat…
(Fotó: BAM – Andrékó Patrik)

Nem egy sikeres csocsós került ki a kezei alól, gondolhatunk itt akár az idei nemzetközi junior bajnokra, aki ebben az évben másodjára vitte el ezt a címet. Miben szokott segíteni nekik?

Ez nem csak az én érdemem, szerencsére elég sokan vagyunk, akik a rutinjukkal sokat tudnak segíteni a fiatal játékosoknak. Elsősorban először rengeteg türelem szükséges, az alapoktól kell elkezdeni, mert a kocsmákban, szórakozóhelyeken, iskolákban már ragadt rájuk valami, de mindez messze áll a versenycsocsótól. Meg kell tanulniuk a szabályokat, begyakorolni lövéstípusokat és közben megy a taktikai és pszichológiai felkészítés is. A technikát sajátítják el a leghamarabb, hiszen ehhez csak le kell járniuk gyakorolni. Megmutatjuk nekik mit hogyan lőjenek, vagy videókból elsajátítják, a többihez viszont sok versenyre és időre van szükségük. Rengeteg elméleti oktatással, videózással, elemzésekkel és gyakorlással töltjük a hétköznapokat.

Mit mondana azoknak, akik még kezdők és szeretnének belemerülni a játékba, viszont nem tudják hogyan kezdjék?

Először mindenképpen el kell menniük egy olyan helyre, ahol megfelelő körülmények között, megfelelő emberekkel tudják elsajátítani az alapokat. Ez jelenleg Békéscsabán és Dévaványán működik a megyében. Itt a Live Sport Pubban van kihelyezve két profi versenyasztal, amelyeken gyakorolhatnak és minden nap találkozhatnak az aktív játékosainkkal. A legfontosabb azonban a kitartás, mert sok gyakorlás szükséges hozzá és rengeteg pofonba szaladnak még bele az elején, ami elveheti kedvüket. Akik ezeket a pofonokat kiállják, azok maradnak meg hosszútávon és lehetnek igazán jó játékosok.

Békéscsabai Városi Középiskolás Csocsóverseny 2018

…a verseny végén pedig átadta a megérdemelt jutalmakat
(Fotó: BAM – Andrékó Patrik)

Elégedett a mostani verseny lezajlásával?

Teljes mértékben nem vagyok elégedett, hiszen tavaly 51 csapat indult el a versenyen, idén ez a 22 csapat óriási visszaesésnek számít. Azonban ennek is megvan az oka biztosan. Meglátásom szerint itt is a kitartással, a versenyszellemmel van a probléma. Tudták a fiatalok, hogy van a mezőnyben néhány már szinte profinak számító játékos és inkább el sem indulnak, „mert minek?”. Ez természetesen probléma, mert nincs akkora merítési lehetőségünk és sajnos ez átragad az élet többi részére is. Ahol kisebb problémába ütköznek és küzdeni kellene valamiért, már lustaságból nem megy. Ami viszont nagyon pozitív, hogy ugyan kevesebben voltunk, de a színvonal jóval a tavalyi fölött volt és ez azért elég jó kilátásokkal kecsegteti a megyei csocsót.

Galéria

Fotók: Andrékó Patrik és Mészár Erik

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2023
Minden jog fenntartva!