Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2023. március 24., péntek

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Idén is döntőbe jutott az Andrássy gimi egyik csapata az ESTÖRI versenyen

Békéscsabai diákoknak, nevezetesen az Andrássy Gyula Gimnázium 10. E. csapatának is szurkolhatunk az ESTÖRI Kreatív Történelmi Verseny döntőjében, melyben dualizmuskori hírességek Instagram-oldalát kellett elkészíteni.

Írta:   |  Forrás: Sajtóközlemény / BAM  |  Rovat: Ügyes
Megjelent: 2020. május 11., hétfő 18:26
Írta:   |  Forrás: Sajtóközlemény / BAM
Rovat: Ügyes
Megjelent: 2020. május 11., hétfő 18:26

Színészlegenda csap össze mecénással, vasminiszter küzd generálissal, újságíró néz farkasszemet innovátorral az Esterházy Magyarország Alapítvány által életre hívott ESTÖRI Kreatív Történelmi Verseny negyedik évadában. Ahogy már évek óta, úgy – mondhatni már-már hagyományosan – a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium egy csapata idén is ott van a döntőben.

A szervezők minden évben más-más történelmi korszakot választanak ki, melyet a háromfordulós verseny során a kreatív energiáikat csapatban mozgósító diákok a kapott feladatok segítségével feldolgoznak. Az idei verseny már teljes egészében az online térben zajlott. A diákoknak ebben az évben a dualizmus korába kellett beásniuk magukat, a 114 jelentkezőből a 37 kérdéses online történelmi kvízt túlélő csapatok a sikeres nyitányt követően már találkozhattak hasonló kihívásokkal.

A második fordulóba jutott 66 gárdának egy XIX. századi index.hu címlapot kellett megterveznie, országos jelentőségű, az 1873-1896 közötti időszak kiemelt eseményeit megidéző hírekkel, vezércikkekkel, képekkel és reklámokkal. Ezt követően a legjobb 30 trojkának egy-egy, a dualizmus korában élő tetszőleges történelmi személy Facebook-oldalát kellett elkészítenie, tartalmakkal feltöltenie, egy, az illetőre jellemző sztorival felturbóznia.

A nagyon szoros küzdelemben legjobbnak bizonyult 12 csapatra várt az a feladat, hogy Insta-oldalt dobjon össze a dualizmus hat meghatározó karakterének, Baross Gábornak, Blaha Lujzának, Esterházy III. Miklósnak, Mikszáth Kálmánnak, Tisza Kálmánnak és Zsolnay Vilmosnak. Mindegyik személyiség kibontásával két-két csapat kísérletezett, ám eltérő aspektusból: Esterházy herceget például az egyik brigádnak mecénásként, a másiknak gazdálkodóként kellett ábrázolnia, míg Blaha Lujza egyik arca a színésznőé, a másik a korabeli celebé, Tiszánál pedig a „generális” image állt szemben a liberális politikuséval.

A dualizmus és a jelen között épült hídról egyszerre szórakoztató és tanulságos visszatekinteni. Például arra, hogyan posztol élete fő művéről, a Vaskapu-szoros hajózási akadályainak felszámolásáról, a Duna alsó ágának biztonságosan hajózhatóvá tételéről Baross Gábor illetékes miniszter, vagy hogyan merített ihletet Mikszáth Kálmán, mielőtt megírta egyik legjobb novelláját, A néhai bárányt.

A zsűri május végén hozza meg döntését és hirdeti ki az idei verseny legjobb csapatait, de a dualizmuskori celebek Instagram-oldalai már nyilvánosan is elérhetők ide kattintva. Az Andrássy gimi 10. E. csapatának munkája ide kattintva érhető el közvetlenül.

Az ESTÖRI-vel nem csupán az a törekvésünk, hogy a korszak mélyebb megismerését és megértését elősegítsük és a történelemtanítás hagyományos nézőpontja mellett más szemszögből – korabeli történelmi személyek, újságírók „bőrébe” bújva – is szemügyre vehessék a diákok a korszak eseményeit, hanem olyan kompetenciák mozgósítása is, mint a kutatási-elemzési affinitás, a kreatív-alkotói készségek, a művészi képességek, vagy a szövegírói véna kibontakoztatása, vagy épp a digitális készségek, a média és kommunikációs ismeretek fejlesztése” – fogalmazott Czigány Balázs, az Esterhazy Privatstiftung igazgatóhelyettese. Hozzátette: „A jelen helyzetben az ESTÖRI egy jó példa lehet a digitális oktatás egyfajta megvalósítására is”.

A versenyre az ország minden részéről neveztek csapatok. A döntőbe az alábbi intézmények diákjai jutottak:
 • Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium (10. A.)
 • Siófoki Perczel Mór Gimnázium (10. N.)
 • Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium (10. C. és 10. D2)
 • BMSZC Puskás Tivadar Távközlési Technikum Infokommunikációs Szakgimnáziuma (10. B.)
 • Deák Téri Evangélikus Gimnázium csapata
 • Pannonhalmi Bencés Gimnázium csapata
 • Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium (10. E.)
 • Szentendrei Református Gimnázium (10. B3)
 • Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium csapata
 • Soproni Széchenyi István Gimnázium (10. BC)
 • Veres Pálné Gimnázium, Budapest (10. C2)

A versenyről további információkat az ESTÖRI honlapján és Facebook-oldalán találtok.

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2023
Minden jog fenntartva!