Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2022. augusztus 9., kedd

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Gépvadászok: katonai repülőgépek és helikopterek között jártunk

Az Új Nemzedék Központ segítségével szerkesztőségünk eljutott Szolnokra, ahol lehetőségünk volt meglátogatni a helikopterbázist, valamint a repülőgép-múzeumot, röviden a Reptárt.

Írta:   |  Forrás: BAM  |  Rovat: Fotók / Unatkozol?
Megjelent: 2018. június 7., csütörtök 21:04
Írta:   |  Forrás: BAM
Rovat: Fotók / Unatkozol?
Megjelent: 2018. június 7., csütörtök 21:04

Utunkat többek között a BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziuma diákjaival tettük meg mint kisebb potyautasok. Sajnos, a legtöbb gépet csak a földön láthattuk, a nap viszont gyorsan elrepült.

Elsőként a helikopterbázist látogattuk meg, ahol megismerkedhettünk a Szolnokon tevékenykedő katonákkal, kisebb bepillantást nyerhettünk az életükbe, és megnézhettük a katonai eszközeiket. Egy hatalmas hangárban vadászrepülőkbe ülhettünk be, valamint teherhordó helikoptereket is megcsodálhattunk. Megnézhettük, milyen belülről egy hajtómű, illetve egyáltalán egy gép teljes belseje. A helikopterek üzem alatt álló tanulói gépek voltak, de „sajnos” szigorúan tilos volt beindítani azokat.

A második hangárban már katonai dzsipet is láthattunk, ezenkívül megtudhattuk, hogy mi kell ahhoz, hogy mi is katonák lehessünk, mivel jár ez, és hogy akár nyári munkára is jelentkezhetünk, ha éppen ehhez volna a szünidőben kedvünk. Ebédnél a katonákkal együtt ehettünk, meglepő módon nagyon finom volt, már-már megközelítette az otthoni kosztot.

Ebéd után elmentünk a Reptárba, ahol rengeteg, szinte már őskövületnek számító gépet láttunk, amik még az egykori Szovjetunióból érkeztek hozzánk. Lehetőségünk volt beülni egy 4D-s moziba, ahol megtapasztalhattuk, milyen kiugrani egy repülőből, valamint Norvégia látképében is gyönyörködhettünk. Maga az épület is nagyon szép volt, fotósunkat teljesen elvarázsolta a szabályos fehér oszlopok sokasága, és a hatalmas sötétkék kapu.

Végezetül megkértük Zsótér Máriát, az ÚNK Békés megyei ifjúságszakmai koordinátorát, hogy meséljen nekünk kicsit az Új Nemzedék Központról.

Mi is pontosan ez a szervezet?

Az Új Nemzedék Központ egy olyan hálózat az országban, ami 14-25 éves korosztállyal foglalkozik. Ezenkívül nemcsak a fiatalokkal, hanem olyan felnőttekkel is, akik a fiatalokkal foglalkoznak. Segítjük a megyékben a fiatalok munkáját, például minden megyeszékhelyen van egy közösségi tér, ami Békéscsabán az Andrássy út 38. szám alatt megtalálható (ATK).

Hogyan kapcsolódik az Új Nemzedék Központhoz a BAM?

A békéscsabai közösségi térben nagyon sok olyan szervezet található, amelyek fiatalokkal foglalkoznak, mivel egyben egy ifjúsági inkubátorház is. Például ezek a szervezetek nem fizetnek bérleti díjat azért, mert az irodájuk itt működhet. A BAM-ot működtető ifjúsági egyesület is az ATK-ban kapott helyet.

Minek köszönhetjük ezt az utazási lehetőséget?

Az Új Nemzedék Központnak van egy olyan feladata is, hogy ezt a korosztályt segítse pályatervezés, jövőépítés terén. Van egy olyan programsorozatunk, amiben lehetőség van arra, hogy az országban meglátogatunk olyan helyeket, ahol valami nagyon izgalmas dolog van, ami érdekes lehet a korosztály számára, és ötletet adhat a jövőképükhöz.

Ha bármiféle kérdésetek van, segítséget kérnétek valamiben, szeretnétek, vagy egyszerűen csak kikapcsolódnátok egy kicsit, látogassatok el ti is az Új Nemzedék Központ békéscsabai közösségi terébe (ATK), amely az Andrássy út 38. alatt található.

Galéria

Fotók: Fábián Réka

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2022
Minden jog fenntartva!