Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2022. január 27., csütörtök

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Garabonciás napok új köntösben: Megjelent Szurovecz Kitti könyve a diákpolgármester választásról!

Békéscsaba leglátogatottabb diákrendezvénye kétségkívül a Garabonciás Napok, amire a diákok immár két éve várnak, hogy folytatódjon. Az újrakezdés lángjához Szurovecz Kitti, békéscsabai származású írónő is hozzátett, mivel regényt írt a korábbi Garák története nyomán.

Írta:   |  Forrás:   |  Rovat: Gara 2021 / Mozdulj!
Megjelent: 2021. augusztus 28., szombat 16:07
Írta:   |  Forrás:
Rovat: Gara 2021 / Mozdulj!
Megjelent: 2021. augusztus 28., szombat 16:07

– Hogyan jött az ötlet, hogy a Garabonciásról írsz könyvet? Miért választottad ezt a témát?

-Annak idején 17 évesen a Garabonciás Napokon kampányfőnök voltam. Elképesztően sok kacagtató, szívmelengető emléket őrzök abból az időszakból. Azt hiszem, hogy egy életre meghatározott bennem sok mindent, mint például az önállósághoz való viszonyomat. Azt hiszem, mi, akik akkor, ott a kemény mag részei voltunk, a szervezőktől és mentoroktól nagyon sok olyan dolgot tanultunk, amit az iskolában akkor és ma sem lehetett megtanulni.  Gondolok itt a szervezésre, az önmanagementre, hogy hogyan érjünk el dolgokat, önismeret és még számtalan más aspektusa volt ennek, ami nagyon sokat adott nekem. Évek óta motoszkált bennem a késztetés, hogy a Csabai Garabonciás Napokról írjak egy könyvet, aztán történt valami: tavaly decemberben éppen a férjemnek meséltem a régi garás emlékeimről, amikor egyszer csak megcsörrent a telefonom és a hajdani garabonciás jelöltünk, Szegedi Balázs keresett, pont egy, a rendezvénnyel kapcsolatos dolog miatt. Olyan volt ez, mint az univerzum üzenete, hogy most kell megírnom ezt a regényt, pláne annak tükrében, hogy vagy tíz éve nem beszéltünk.

– Milyen ötletek vezéreltek téged a történet megírása közben? Szerepet játszottak valós események a múltból?

– Olyannyira szerepet játszottak a valós események, hogy A választás- Garaboncity meséi története, amennyire csak lehet, rekonstruálja a 2001-es Csabai Garabonciás Napokat. Gondolok itt az akkori kihívásokra, a kampánycsapda feladatokra, arra, hogy a háttérben, a stábokban milyen személyes történetek voltak, milyen vicces vagy éppen drámai pillanatok voltak. Sokat kutattam a témában és felhasználtam az emlékeimet is. A kutatómunka hatalmas inspirációt adott. Rengetegen a segítségemre voltak, mind a szervezői, mind a diák-oldalról megosztottak velem értékes történeteket.

– Az írás menetében mennyit változott az alap koncepció?

– Amikor elkezdtem volt egy dramaturgiai alapom, miszerint a cselekmény a Garabonciás Napok öt napja alatt játszódik. Akkoriban, 2001-ben ez úgy volt, hogy vasárnap megépült Garaboncity, hétfőn voltak az első kampányrendezvények, a fáklyás felvonulás, kedden a happening, szerdán a kampánycsapda, csütörtökön a diákpolgármester választás és pénteken a győztesek beiktatása. Ebbe a keretbe helyeztem bele a valóságos elemekkel tűzdelt, fiktív cselekményemet. Imádtam az egész munkafolyamatot, nagyon szórakoztatott, és szerintem nagyon szerethető szereplőkkel és történetekkel sikerült benépesítenem a könyvbéli Garaboncityt.

– Mennyi idő alatt készült el a könyv, honnan gyűjtöttél anyagot a történethez?

– Rengeteg emberrel készítettem interjút, akik akkoriban bármilyen formában megfordultak a rendezvény közelében: egykori jelöltek, kampányfőnökök, stábtagok, szervezők, tanárok, diákok, erkélyen leselkedő szomszédnénik, iskolai portásbácsik… A kutatómunka, majd a történet megírása összesen fél évet vett igénybe. Minden pillanatát nagyon élveztem!

– A Garabonciás Napok szervezői mit szóltak terveidhez, miben segítették a történet létrejöttét?

– Elsőként a főszervezőt, Fodor Józsefet, azaz Fodit kerestem fel a témában még januárban, aki nagy örömömre első perctől támogatott a regény születésében. Hamarosan meglátogattam őt és egy nagy beszélgetésben visszautaztunk a múltba, 20 évvel ezelőttre. Szegényt vagy hat órán át vallattam a régi történetekről és a kulisszatitkokról, majd a következő héten hatalmas lelkesedéssel vetettem bele magam az írásba és a további kutatásba. Minden egyes beszélgetőpartnerem rengeteget tett hozzá tartalmilag a könyvhöz.

 

 

– Mikor jelenik meg a könyv és hol/hogyan lesz megvásárolható?

A regény hivatalosan augusztus 28-án jelenik meg, a helyzet kicsit speciális, mivel a magánkiadásom, egyelőre nem kerül könyvesbolti forgalomba, a szerzői Facebook- oldalamon Facebookon lehet üzenetben megrendelni. Szeretném az összes példányt névre szólóan dedikálni az olvasóimnak. A rendezvényeimen is beszerezhető lesz, először Békéscsabán szeptember 10-én. 17 órakor kezdődik a Csabagyöngye Kulturális Központban a könyvbemutató és dedikálás, amire már nagyon készülünk és a szervezőtársaimmal együtt mindenkit nagy szeretettel és hamisíthatatlan garabonciás hangulattal várunk.

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2022
Minden jog fenntartva!