Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2020. október 28., szerda

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Fűszer a felkészülés levesébe – Egy kis szóbeli a vasárnapi ebéd mellé

A csabai Rádió 1 „Velünk történt” című magazinműsorának „Tökéletes felelet”-blokkja tanárok által kidolgozott magyar és töri tételekkel segíti az érettségire való felkészülést.

Írta:   |  Forrás: BAM  |  Rovat: Diákélet
Megjelent: 2020. április 11., szombat 17:44
Írta:   |  Forrás: BAM
Rovat: Diákélet
Megjelent: 2020. április 11., szombat 17:44

Így az érettségihez közeledvén minden apró segítség hatalmas súllyal eshet a latba. Ilyen a 104 Rádió 1 (Békéscsaba) kezdeményezése is: a Velünk történt című magazinműsor kétszer tízperces Tökéletes felelet-blokkja is.

Március 29-étől minden vasárnap békéscsabai tanárok által kidolgozásra kerül egy magyar és egy töri tétel. Az első adásban elhangzott, hogy a cél a végzősök középszintű érettségire való felkészülésének segítése, de az emelteseknek sem válik kárára a figyelmes hallgatás.

A Tökéletes felelet debütálásakor dr. Szenográdi Péter, többek között megyei javításvezető az emelt történelem érettségiken vendégeskedett Oszlács Norbert műsorvezetőnél. A tanár úr a nagy földrajzi felfedezésekről beszélt. Az irodalom szépségeibe dr. Farkasné Csató Katalin avatta be az okosodni vágyókat. A Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és Kollégium magyar nyelv és irodalom szakos tanára A helység kalapácsa című komikus eposz mintáján mutatta be a paródia eszközeit. E nap folyamán pl. azt is megtudhattuk, hogy az 1494-es Tordesillasi szerződés révén alapították a spanyol fennhatóságú Latin-Amerika szívében Brazíliát a portugálok, és azt, hogy az 1844-es A helység kalapácsa miatt fordult el Petőfitől legnagyobb támogatója, Vörösmarty Mihály is.

Az egy héttel későbbi, április 5-i adásban Horváth Csaba, a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium történelem-földrajz szakos tanára foglalta össze az I. világháborút tíz percben (nem hittem volna, hogy ez egyáltalán lehetséges). Még ugyanezen a napon Kiss Mónika képviselte a literátorok népes táborát. A Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium magyar nyelv és irodalom szakos tanára Arany János Nagykőrösi balladáinak témaköreibe és műfaji sajátosságainak rejtelmeibe vezette be a rádióhallgatókat. Ebből az adásból megtanulhattuk azt is, hogy az I. világháborúban hatalmi tömbként jelentkező központi hatalmak katonai alapjai egészen az 1882-es Hármas szövetségig nyúlnak vissza és hogy az 1853-as Ágnes asszony című balladában az „Oh! irgalom atyja, ne hagyj el” sor minden visszatérésnél más jelentéssel bír.

A tökéletes felelet magyar részére először Illyésné Bencze Éva tanárnő hívta fel a figyelmemet, a töris részt pedig Horváth Csaba tanár úr ismertette meg velem. A rádió Facebook-oldaláról is meg lehet tudni, mi várható a következő adásban és ami még hatalmas pozitívum, hogy a rádió YouTube-csatornáján visszahallgatható az eddigi négy, illetve valószínűleg az lesz az elkövetkezendő összes felelet is. Magam is ez utóbbi módon szoktam meghallgatni a blokkokat.

Remélem, ezzel a cikkel tudtam segíteni azoknak, akik még nem hallottak a Tökéletes feleletről, mert heti tíz-tíz perc szerintem igazán nem sok a tanárok által kidolgozott magyar és töri tételekért. Mindenkinek sok kitartást és eredményes felkészülést kívánok!

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2020
Minden jog fenntartva!