Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2023. március 24., péntek

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Fool Moon koncert az Andrássyban

Az Andrássy Gyula Gimnázium színháztermében egy decemberi hétfő már reggel remekül indult a diákoknak. Nem más látogatott ugyanis az iskolába, mint a Fool Moon acapella együttes.

Írta:   |  Forrás: BAM  |  Rovat: Unatkozol?
Megjelent: 2018. december 22., szombat 14:20
Írta:   |  Forrás: BAM
Rovat: Unatkozol?
Megjelent: 2018. december 22., szombat 14:20

A 2001 óta aktív magyar acapella együttes a Filharmónia Magyarország szervezésében, egy ifjúsági turné keretein belül látogatott városunkba. A diákok fáradt reggelét a Don’t Worry, Be Happy-vel, majd egy zenetörténeti időutazással dobta fel az együttes.

Az előadás „mesélős” részét Németh Miklós kezdte, ezt követően zenetörténi időutazásban továbbkalauzolta a diákságot Vodala Barnabás, majd Molnár Gábor és Vavra Bence is. Közben mindannyian, időnként Mészáros Tamással kiegészülve különböző korok, stílusok népszerű zenéiből adtak ízelítőt – természetesen hangszeres kíséret nélkül. Maga az acapella történelme persze mindvégig középpontban volt az előadás során.

A Fool Moon 2001-ben, egy esküvői fellépés után alakult. Az azóta eltelt közel húsz esztendő alatt számtalan díjat, elismerést zsebelt be az együttes, többek közt a 2005-ös Ward Swingle Award és a 2006-os Taiwan International Acapella Award 1. helyezését is elnyerték, illetve egymás után két évben is a képletes dobogó felső fokára állhattak a Moscow Spring Acapella Versenyen is. 2014-ben A DAL című műsorban a második helyezésig meneteltek, itt ismerte meg őket igazán a magyar közönség. Nem véletlen, hogy nekik köszönhetően tett szert sosem látott népszerűségre az acapella műfaja a hazai közönség szemében, pontosabban fülében is. Az együttes egyik oszlopos tagjával, Németh Miklóssal a műsor után beszélgettünk.

Fool Moon

Az együttes a diákok körében
(Fotó: BAM)

Hogyan alakult a Fool Moon együttes?

A főiskolán, valamikor 2001. tájékán alakultunk Szegeden. Mind hallgattunk hasonló együtteseket, néhányan karvezető szakon tanultunk, úgy alakult, hogy hasonlót szerettünk volna mi is csinálni. Érkezett egy felkérés egy esküvőre, ahol acapella kellett énekelni, ekkorra jött össze az együttes. Akkora sikerünk volt az esküvőn, hogy úgy döntöttünk, együtt maradunk.

A tagoknak vannak kiemelt szerepeik az együttesben?

Attól függ, melyik szerepek. A zenei szerepek hangfajonként változnak, hogy ki mit tud csinálni. Be kell osztani, hogy ki a tenor, ki a basszus, ki énekli a középső szólamokat, vagy ki tud szájdobolni. Azonban amikor nem a színpadon vagyunk, akkor is vannak szerepek, hiszen egy együttessel rengeteg minden jár. Van olyan tag, aki általában a szociális médiára figyel, hogy menjenek posztok; van, aki a produceri munkákat végzi, a felvételekkel dolgozik a stúdióban és van, aki fordítja a dalszövegeket, szóval rengeteg feladattal jár mindez és mindre van emberünk.

Leginkább a régebbi, vagy a mai slágereket éneklik szívesebben?

Ez nagyon vegyes, ugyanis minden korosztályhoz tudunk szólni – szerencsére ez egy ilyen műfaj. Nagyon vegyesen éneklünk a hatvana évektől kezdve egészen napjainkig, az összes műfaj megtalálható. Van rock and roll nótánk is egészen az ötvenes évekből és vannak az Attention szintű, mai pop slágerek is. Általában azért igyekszünk modernebbeket.

Terveznek a közeljövőben fellépni városunkban?

Amennyiben kapunk meghívást, nagyon szívesen. Tervezünk egy lemezbemutató turnét, most jelent meg a legújabb albumunk, ha kapunk meghívást Békéscsabára is, ide is örömmel eljövünk.

Az együttes munkásságát nagyon megéri követni, hiszen méltán híresek. Megtaláljátok őket a közösségi oldalakon, illetve saját honlapjukon is.

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2023
Minden jog fenntartva!