Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2023. március 24., péntek

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Felsőoktatási pontszámító kisokos

Hamarosan itt van július 22-e, amikor is kihirdetik a felsőoktatásba jelentkezőknek, hogy felvételt nyertek-e vagy sem. Úgy gondoltuk, hogy elmagyarázzuk nektek emiatt pontszámítás menetét, hogy mindenki tisztában lehessen vele.

Írta:   |  Forrás:   |  Rovat: Suli+
Megjelent: 2021. július 18., vasárnap 18:09
Írta:   |  Forrás:
Rovat: Suli+
Megjelent: 2021. július 18., vasárnap 18:09

A pontszámítással kapcsolatban rengeteg hiedelem kering mind a neten, mind szóban. Mi szeretnénk ezeket a mítoszokat eloszlatni, helyette tartalmasan összefoglalni, hogyan is kapja az ember a pontjait érettségi után. Fontos megjegyezni, hogy a pontszámítás eltérhet azoknak, akiknek van valamilyen hiányosságuk vagy esetleg fel vannak mentve egy-egy tantárgyból. Azok a Felvi.hu találnak információkat arról, hogy mit tehetnek az esetükben. Nagyon hasznos oldal, így azoknak is ajánljuk, akik nem rendelkeznek semmilyen, az előbbiekhez hasonló dolgokkal. Amennyiben nem egyedül szeretnéd “rágni a kefét” 22-én, a késődélutáni órákban, akkor a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ pontváró bulival várja a továbbtanulókat.

A megszerezhető pontok felépítése

A maximális érték 500 pont, amit egy személy elérhet, ez négy részre osztható (a pontszámok a legjobb esetben elérhető pontszámot jelölik): középiskolában szerzett utolsó két év osztályzatai: 100 pont, érettségi eredmények átlaga: 100 pont, két érettségi eredménye, melyeket a felsőoktatási intézmény a felvételhez kötelez: egyenként 100 pont, többletpontok: 100 pont.

A középiskolákban szerezhető pontoknál 5 vagy 6 tantárgyat vesznek figyelembe, egy kivétellel mindig az utolsó két évet: magyar irodalom és magyar nyelv, matematika, történelem, idegennyelv vagy nemzetiségi nyelv és irodalom, minimum két évig tanult természettudományi tantárgy vagy két, minimum egy évig tanult természettudományi tantárgy. A magyar irodalom és nyelvnél az évente elért két tantárgy eredményét átlagolják kerekítés nélkül, így ha az egyikből van egy 4-ed és egy 5-öd, akkor az 4,5-re jönne ki, de a kerekítés elhagyása miatt a kettőre csak egy 4-est fogsz kapni. A természettudományi tantárgyaknál két lehetőség van: vagy a minimum két évig tanult tárgy utolsó két évét veszik figyelembe, vagy a két, minimum egy évig tanult tárgyak utolsó évét veszik figyelembe külön-külön. A tantárgyak évvégi jegyeit összeadják, majd megszorozzák kettővel.

 

 

Az érettségiből származó pontok 5 tárgyból jönnek ki: magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem, idegen nyelv, illetve egy szabadon választott érettségi vizsgatárgy. Annyi kikötés van, hogy csak azokat az eredményeket veszik figyelembe, melyek benne vannak az érettségi bizonyítványodban. Magyarán, ha újraérettségizel történelemből, akkor azt az eredményt már nem számíttathatod ide, mivel nem a bizonyítványodban lesz benne, hanem egy tanúsítvány formájában fogod megkapni. A szabadon választott vizsgatárgynál mindig a legjobbat érdemes beíratni. Ha van egy tárgyból mind közép szintű, mind emelt szintű érettségid, akkor is a legjobban sikerültet érdemes beleíratni, mivel itt csak eredmény százalékos értékét nézik. A pontot úgy kapod meg, hogy a tárgyakat átlagolják, majd egész számra kerekítik, így itt már nincs pontveszteséged, ha 89,5-re jönne ki az érték.

Az eddigiek nevezzük tanulmányi pontoknak. Most következzenek az érettségi pontok. Itt két tárgyat vesznek számításba, melyeket a felsőoktatási szakok írnak elő. Hogy jobban bemutathassuk a rendszert, ezért egy közkedvelt szakon keresztül mutatjuk be, hogyan is működik itt a számítás, mely az Általános Orvosi Kar lesz. Az orvosi karnál a biológia kötelező tantárgy, míg a fizika és a kémia közül választhat az illető, hogy melyiket szeretné választani. Más szakokon a kötelező tantárgyból is van lehetőség választani, ezt mind az adott szak írja elő. Az orvosinál mind a kettőnek emelt szintű érettséginek kell lennie, de általában egy emelt szintű és egy közép szintű érettségi a megszokott. Természetesen ettől függetlenül lehet kettő emelt szinttel is indulni, mely majd a többletpontoknál fog számottevő lenni. Itt a pontokat az adott tárgyak százalékos értéke adja, ezekkel nem kell szerencsére semmit sem csináljunk. A különböző szakokhoz tartozó kötelező tantárgyakat, illetve követelményeket itt találod. Itt mind a 2021. és 2022. évi követelményeket csatoltuk.

 

 

Végezetül eljutottunk a többletpontokhoz. Itt olyan dolgok játszanak, mint a nyelvvizsga, emelt szintű érettségi, versenyek, illetve esélyegyenlőség. Az emelt szintű vizsgák 50 pontot érnek, így aki két emelt szinttel indul neki, az 100 pontot kap, így elérve a maximális pontszámot ennél a résznél. Nagyon fontos hozzátenni, hogy az emelt szint után csak akkor jár 50 pont, ha eléred a minimum 45%-ot. Ezt sokan elfelejtik, pedig nagyon lényeges.

Egy sikeres B2 komplex nyelvvizsga 28, míg egy sikeres C1 komplex nyelvvizsga 40 pontot ér. Nyelvvizsgákért maximálisan 40 pont jár, attól függetlenül, ha több vizsgáddal mindez meghaladná ezt a 40-es értéket, illetve egy nyelvből csak egy nyelvvizsgát vesznek számításba. Ha valaki ugyanabból az idegen nyelvből nyelvvizsga és emelt szintű érettségi alapján is jogosult lenne többletpontra, akkor azt csak egyszer, a számára kedvezőbb pontszámot biztosító jogcímen kapja meg. Esélyegyenlőségért 40 pont adható összesen, melybe beletartozik a hátrányos helyzet, a fogyatékosság, illetve a gyermekgondozás. Itt különböző papírok és iratok szükségesek ahhoz, hogy mindezt számításba vegyék. A versenyeredmények már egy érdekesebb téma, mivel azokat nem fogadja el minden szak és intézmény egységesen. Az érettségi pontoknál található oldalakon megtalálhatjátok, hogy egy-egy szakon mit fogadnak el.

 

Számítási módszerek

Két mód van arra, hogy a pontjaidat összeszámoljuk: a hagyományos és a duplázás. Szerencsére ezt nem te fogod eldönteni, mivel a számodra kedvezőbb számítást fogják figyelembe venni felvételinél. Természetesen mindegyiknek megvan a maga stratégiája, melyeket érdemes meggondolni.

A hagyományos módszer, amikor a már eddig felvázolt 400+100 pontot úgy adják össze, ahogy leírtuk. Azaz a tanulmányi, érettségi és többletpontokat számlálják össze. Aki szépen készült minden évben és az érettségi eredményei is szépen sikeredtek mindenből, annak ez egy nagyon szerencsés helyzet, hiszen mind ezzel, mind a duplázással megvan az esélye, hogy bejutást nyerhessen álmai egyetemére vagy főiskolájára.

 

Emellett van a duplázás, mely egy hatalmas rizikófaktor. Ekkor a szak által kötelezett érettségi tantárgyak eredményeit megduplázzák, s adják hozzá a többletpontokat, mely szintén egy 400+100-as rendszert eredményez. Általában azok törekednek erre, akik az évek alatt nem teljesítettek olyan jól az általános tantárgyakból, hiszen így nekik is megvan az esélyük arra, hogy két tárgy kiváló százalékával bejutást élvezzenek. Egyértelműen veszélyes próbálkozás lehet csak erre alapozni, hiszen ha pont olyan kérdéseket kapsz érettségin, amiken nem vágod át magad, akkor akár le is csúszhatsz a bejutásról. Érdemes ezért év közben is készülgetni az évvégik miatt, hiszen így nem egy, hanem két eséllyel indulsz a harcba.

A Felvi.hu rendelkezik egy pontszámító weblappal, ahol a már leérettségizettek meg tudják nézni, hogy hány pontjuk lett. Azoknak is ajánljuk, akik még az érettségi előtt állnak, mivel megnézhetitek, hogy milyen százalékokat kell elérnetek ahhoz, hogy a kívánt eredményt érjétek el. Az oldalt itt érhetitek el.

 

Forrás: Pixabay.com

 

 

Mítoszok

Sajnos sok marhaságot hall az ember a többiektől, amelyek miatt elhiszi, hogy bizonyos dolgok mennyire jól működnek, miközben semmilyen realitása a valóságban azoknak az állításoknak. Elhoztunk 4+1 általunk is ismert mítoszt, amit mai napig elhisznek bizonyos emberek.

1, Az emelt érettségi 50 pontját már akkor megkapod, ha nem buksz meg

Ahogy már le is írtuk, ez nem így működik. Csak akkor jár az 50 többletpont, ha eléred a 45%-ot. Persze nagyon hízelgő a 45%, hisz majdnem a felét kell megütni, de cserébe az emeltek nem könnyűek, amivel szintén számolni kell.

2, Az emelt érettségi 50 pontja így is, úgy is beleszámít

Többen úgy hiszik, hogyha tesznek egy közepet és egy emeltet például angolból, akkor ha a közepet írják az érettségi pontokhoz, egyúttal az emelt +50 pontját is hozzáveszi a rendszer. Csak akkor veszik bele az emelt többletpontját, ha az lesz az érettségi pontoknál számított eredmény. Példaként, ha rendelkezel egy 45 százalékos emelttel és egy 100 százalékos középpel, akkor a középpel 100, míg az emelttel többlettel együtt 95 pontod lesz.

3, Kötelező egy természettudományi érettségi is

Mint már előbb leírtuk, nem kötelező, helyette az évvégi eredményeknél fog pontot érni. Az 5 érettségi tantárgynál az teljesen rajtad áll, hogy miből számíttatod a pontodat, mivel szabadon választott tantárgyat kérnek csak.

4, Beleszámít az érettségin szerzett jegy is, százaléktól függetlenül

Az érettségik után szerzett jegy csak egy afféle viszonyítási alapot ad a teljesítményedhez, semmi többet. Emelten már 60%-tól megvan az 5-ös, de a 60% és a 90% közötti különbség hatalmas, pedig mind a kettő 5-ös. A százalékot nézik, nem pedig a jegyet.

+1. 80%-ot kell elérjek, ezért 40%-ra megírom az írásbelit, 40%-ra pedig leszóbelizek

Ezt az aranyos történetet a fizikatanárunk mesélte nekünk, miszerint egy diákja így gondolkodott az érettségiről. Ez egyértelműen lehetetlen, hiszen az írásbelit és a szóbelit együtt számítják, emellett az írásbeli több pontot ér, mint a szóbeli.

Egyértelműen nem könnyű megérteni első olvasatra mindent, de mire odajuttok, simán megy majd a pontszámítás. Akik túl van az érettségin és leadta a jelentkezését, azoknak viszont ajánljuk 2021. július 22-én a Pont Ott Partit, melyet Békéscsabán a Csabagyöngye stégnél szerveznek meg. Mindig kiváló a hangulat, illetve csak úgy izzik a levegő, ahogy mindenki várja a sikeres felvételiről szóló sms-ét. Légy ott te is!

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2023
Minden jog fenntartva!