Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2023. március 23., csütörtök

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Félidő – Ifjúsági tanácskozás az Andrássy Úti Társaskörben

Békéscsaba Megyei Jogú Város Ifjúsági Koncepciója és Cselekvési Terve félidejéhez érkezett, ezért értékelő és aktualizáló fórumot tartottak február 13-án az ATK-ban, szakemberek és fiatalok részvételével.

Írta:   |  Forrás: BAM  |  Rovat: Fotók / Helyben
Megjelent: 2019. február 19., kedd 14:45
Írta:   |  Forrás: BAM
Rovat: Fotók / Helyben
Megjelent: 2019. február 19., kedd 14:45

Civil szervezetek képviselőivel, szakemberekkel, döntéshozókkal és természetesen fiatalokkal telt meg az Andrássy Úti Társaskör (ATK) nagyterme 2019. február 13-án, akik a 2016. január 1-jén életbe lépett, most félidejéhez érkezett városi ifjúsági koncepció eddigi eredményeit vitatták meg, újabb ötletekkel kiegészítve azt.

A megjelenteket Zsótér Mária ifjúsági szakember köszöntötte, majd az eseményt Kiss Tibor alpolgármester szavai nyitották meg. Ezt követően Ament Balázs, az Új Nemzedék Központ hálózati igazgató-helyettese, utána pedig Varga Tamás, a polgármesteri hivatal Oktatási, Közművelődési és Sport Osztályának osztályvezető-helyettese tartott előadást. A rendezvényen részt vett többek között Bíró Csaba, a Közművelődési, Ifjúsági, Oktatási és Sportbizottság elnöke, Bágy Petra ifjúsági referens, Balog Misó diákpolgármester, Pál Kitti Orsolya és Gyebnár Dániel diák-alpolgármester, Puskely Viktória, a Békéscsabai Diákönkormányzat elnöke, valamint több iskolaigazgató és diák is.

Az Ifjúsági Koncepció és Cselekvési Terv meghatározza az ifjúságpolitika helyi irányvonalát, célja pedig, hogy a megfogalmazott intézkedések, javaslatok megvalósulásával a békéscsabai fiatalok érezzék, hogy párbeszédet tudnak folytatni a felnőtt társadalommal, az önkormányzattal, a velük foglalkozó intézményrendszerrel, szakemberekkel, na meg persze az, hogy és gyakorolják is ezt a párbeszédet.

A nyitó ülés után a tanácskozás öt munkacsoportban folytatódott:

  1. A város és a fiatalok munkacsoport: érdekérvényesítés, érdekképviselet, Garabonciás Napok;
  2. Életpálya munkacsoport: oktatás, képzés, pályaválasztás, továbbtanulás, foglalkoztatás, munkaerőpiac, munkanélküliség;
  3. Szabadidő, életmód munkacsoport: szabadidő, kultúra, sport, egészségtudat, prevenció, közösségi színterek;
  4. Civil szektor munkacsoport: közösségek, ifjúsággal foglalkozó civil szervezetek és a fiatalok kapcsolata, önkéntesség, közösségi szolgálat;
  5. Szociális kihívások munkacsoport: családi háttér, lakásviszonyok, családalapítás.

Egy település sikeres ifjúságpolitikájához, a koncepció eredményességéhez elengedhetetlen cél a felnőtt társadalom szemléletformálása, érzékenyítése a korosztály irányában, figyelembe véve, hogy e tág korosztály különböző korcsoportjai eltérő sajátosságokkal bírnak, amikre eltérő módon kell reagálni. Ezért volt fontos felnőtteknek és fiataloknak egyaránt részt venni ebben. Szuper azt látni, hogy az ifjúság magától szerveződik, tevékenykedik.

Az induláskor megfogalmazott célok és feladatok némelyike nem valósult még meg teljes egészében, illetve egyik-másik módosításra szorul, de a terv eddig jól halad. Úgy gondolom, bármelyik fiatal jogosan állíthatja: Békéscsaba az én városom!

Galéria

Fotók: Ati

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2023
Minden jog fenntartva!