Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2022. augusztus 9., kedd

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Fantasztikus OKTV-eredmények az Andrássyban

Három végzős diák, három nem semmi teljesítmény: média tantárgyból Csaba Nikolett második, Talabér Flóra tizenkettedik, földrajzból Székely Károly negyedik helyezést ért el az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen.

Írta:   |  Forrás: BAM  |  Rovat: Diákélet / Ügyes
Megjelent: 2018. április 15., vasárnap 11:39
Írta:   |  Forrás: BAM
Rovat: Diákélet / Ügyes
Megjelent: 2018. április 15., vasárnap 11:39

Az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny napjaink egyik legnívósabb megmérettetése, amire jelentkezni ugyan nem nagy megpróbáltatás, de továbbjutni akár a második fordulóba, annál nehezebb. Ezért hatalmas örömmel töltött el a hír, hogy a közvetlen ismeretségemben születtek páratlan eredmények.

Limitált betekintésben volt részem a felkészülésükbe, és a töretlen, kőkemény munka ámulattal töltött el. Ha hozzátesszük gondolatban, hogy a verseny mellett a magánélet és az érettségire való készülés is a mindennapjaik szerves részét képezte, tovább nő a végeredmény értéke. Felkerestem diáktársaimat, hogy saját szavaik által nyerjünk betekintést az OKTV izgalmaiba.

Elsőként Csaba Nikolettel (12.C) beszélgettem

Honnan ered a média iránti szereteted? Hogy jutottál el arra a pontra, hogy jelentkezz az OKTV-re?

Már általános iskolában több kisfilmet forgattam, tagja voltam az újságírókörnek is. A középiskolában sem maradtak abba az ilyen jellegű tevékenységeim, tavaly, tizenegyedikesként felvettem a média fakultációt, ahol Barát Tünde tanárnő szárnyai alatt már komolyabb felszereléssel tudtam projekteket készíteni. Minél több tapasztalatot szereztem, annál jobban megszerettem ezt a tantárgyat, így nem volt kérdés, hogy OKTV-n is ki akarom próbálni magam.

Csaba Nikolett

Csaba Nikolett
(Fotó: BAM – Fábián Réka)

Hogy zajlott a verseny? Miről szólt a pályamunkád?

A média OKTV felépítése rendhagyónak tekinthető ahhoz képest, mint a legtöbb kategóriánál megszokott, mivel itt már az első fordulóra mozgóképet kellett forgatni, mellé munkanaplót készíteni és egy elemzést írni. Mindenre megadott lehetőségek voltak, melyek közül választani lehetett. A választásom „A troll tündöklése és bukása” című pixillációs filmre esett, melynek forgatása az új technika miatt hatalmas kihívást jelentett. (Pixilláció: képkockánként rögzített filmtechnika – K. P. K.)

Sok évfolyamtársam szerepelt benne, a munka végére rengeteg élménnyel és tapasztalattal gazdagodtam. A kész mű egy humoros történet lett, így szórakozásból sem volt hiány. Elemzésem témájának a Snapchet jelenséget választottam. A döntő egy írásbeli és szóbeli részből állt, előbbiben egy filmet és egy médiaszöveget kellett elemeznem, idáig már csak 15 fő, a szóbelibe pedig a nyolc legjobb eredményt elért tanuló jutott be. Utóbbiban a feladat egy vita keretein belül az elemzésem megvédése volt.

Mi volt a reakciód a második helyezésedre?

Egyszerűen nem tudtam elhinni… Igazából a mai napig nem sikerült teljesen feldolgoznom ezt a hírt. A környezetem reakciói alapján esett le először, hogy ez valójában nem kis dolog.

A jövőben milyen terveid vannak a médiával kapcsolatban?

Szeptembertől az ELTE-n tervezek tanulni, a célom, hogy magyar- és mozgóképkultúra-médiaismeret-tanár legyek. Úgy látom, hogy középiskolában nagyon el van hanyagolva a médiaoktatás, pedig sokkal több rejlik benne, mint amit tanulunk, így ennek a csodálatos világnak csak apró részleteit ismerheti meg a diákság. Ezen mindenképp változtatnék, és természetesen a jövendőbeli tanítványaimat is ilyen színvonalas versenyekre szeretném felkészíteni.

Földrajzból Székely Károly (12.B) negyedik helyezést ért el, természetesen őt is kérdeztem a versenyről

Végzősként a földrajz már nem tartozik a tantárgyaid közé, mégis ebből indultál az OKTV-n. Milyen indíttatásból esett erre a választásod?

Szeretem a földrajzot, innentől kezdve nem számít, hogy már nincs benne az iskolai követelményben. Az érdeklődésem még általános iskolában kezdődött, különösen a gazdaság- és társadalomföldrajz iránya érdekelt, de a versenyre alaposan át kellett tanulmányoznom a természetföldrajzot is. Az OKTV múltja és jelentősége ragadott meg annyira, hogy elhatározzam magam a nevezésre. A tavalyi földrajzverseny sikere is erőt adott, hogy a biológia mellett föciből is induljak. (Karcsi tavaly a „Földgömb” országos csapatversenyen első helyezett lett. – K. P. K.) Bár a biosszal csak a második fordulóig jutottam, de így legalább több energiával készülhettem a földrajzra.

Székely Károly

Székely Károly
(Fotó: BAM – Fábián Réka)

Mi jelentette a legnagyobb nehézséget a felkészülésben?

Egyértelműen a kevés idő és hatalmas anyagmennyiség összehangolása volt a legnehezebb. Sokszor helyeztem előtérbe a készülést, de végig arra törekedtem, hogy ne mutatkozzon meg iskolai eredményeimen a plusz föcitanulás, ezért mindig inkább a szabadidőmből és az edzéseimből vettem el az időt.

Hogy épül fel a földrajz OKTV?

A verseny két fordulóból és a döntőből áll. Az első feladatsor egy természet-és egy társadalomföldrajzi részből tevődik össze, ami 200 pontot ért. Innen körülbelül hatvanan jutnak tovább a második fordulóba, ami már sokkal komplexebb feladatokból állt, többek között számolni és szakmai szövegeket is kellett értelmezni. Ehhez társult egy 15-25 oldalas pályamunka is, ami rengeteg energiát igényelt. A döntő összesen 10-15 percig tartott, és egy elbeszélgetés keretein belül kellett megvédeni a munkámat. Érdekesség, hogy itt összeadódnak a pontszámok, így minden fordulón jól kell teljesíteni, hogy sikerüljön bejutni a döntőbe.

Miről szólt a pályamunkád?

Négyféle témakör közül a Hungarikumokat választottam, amelyben a feladatom egy olyan érték bemutatása volt, amit hungarikummá tennék, és érvelni kellett jellegzetessége mellett. A pályamunkám címe „Gyula egyedülálló történelmi városrésze” volt, melyben a „hármasegységet” mutattam be: A Gyulai Várat, az Almásy-kastélyt és a Várfürdőt. Úgy gondolom, ennek nincs párja az országban, hiszen egymás közvetlen szomszédságában helyezkednek el és történelmileg ezer szállal kötődnek egymáshoz. Több történelmi vonatkozás található a pályamunkámban, ami számomra elég kézenfekvő volt, mert a történelem iránt is érdeklődöm. Egy hónap kemény munka, hosszas kutatások, városlátogató utazások és szakirodalmak olvasása előzte meg a végeredményt. Ezúton is nagyon köszönöm Horváth Csaba tanár úrnak a rengeteg segítséget és munkáját!

Hogy érezted magad, amikor kiderült az eredményed?

Óriási öröm volt számomra, nagyon boldog voltam, hogy sikerült végigcsinálnom, és a döntőben is sikerült még egy helyet javítanom, mivel oda ötödikként kerültem be.

A jövőben mekkora prioritást kívánsz helyezni a föcire?

Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerészeti karára készülök, de az egyetemi éveim alatt sem szeretném elhanyagolni ezt a tudományterületet.

Sajnos, Talabér Flórával (12.C) nem sikerült találkoznom, aki médiából országos szinten a 12. legjobb eredményt érte el Barát Tünde tanárnő segítségével. Sok szeretettel gratulálok ezúton is és további szép sikereket kívánok mindhárom diáktársamnak!

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2022
Minden jog fenntartva!