Ifjúsági információs portál -
online városi diákújság, Békéscsaba

2020. május 30., szombat

Közösségi ikonok

Facebook YouTube Instagram RSS

Elrepül egy óra: március 31-én, vasárnap kezdődik a nyári időszámítás

Hajnali kettő órakor kell egy órával előrébb, vagyis háromra állítani az órákat, azaz vasárnap egy órával kevesebbet alhatunk.

Írta:   |  Forrás: Wikipédia / MTI / BAM  |  Rovat: Nem vicc
Megjelent: 2019. március 29., péntek 07:47

Évente kétszer, március és október utolsó vasárnapján átállítjuk az órákat, amikor áttérünk a nyári, majd vissza a téli időszámításra. A nyári időszámítást (angolul daylight saving time, rövidítve: DST) a világ számos pontján alkalmazzák, ilyenkor a helyi időt 1 órával előre állítják az adott időzóna idejéhez képest. Az elnevezés onnan ered, hogy ez az időszámítás nagyrészt a nyári időszakra esik. Az Európai Unió tagországaiban azonban úgy néz ki, hogy nem sokáig lesz így.

A nyári időszámítást kezdetben csupán azért javasolták, mert a napfényes órák magasabb száma miatt energiát lehet vele megtakarítani. Támogatói azonban más előnyöket is felsorolnak, így például az egy órával hosszabb természetes világítást, előny mindazoknak, akik iskolai, munkahelyi tevékenység után a szabadban szerveznek programot, strandolnak, hétvégi telkükön, családi házuk kertjében dolgoznak. Előny továbbá (például az építőiparban), hogy hosszabb ideig végezhető értékteremtő munka szabadtéri munkahelyeken, de az előnyök közé sorolják azt is, hogy a jobb látási viszonyok miatt csökkenhet a közúti balesetek száma.

Vannak persze ellenzői is, akik leginkább a káros, az emberi szervezetet jelentősen megterhelő egészségügyi hatásokkal, alvászavarokkal támasztják alá álláspontjukat, illetve szerintük az energiamegtakarítás jelentéktelen az óraátállítások során.

Utóbbiak úgy néz ki az Európai Unió területén nyerésre állnak, hiszen az Európai Bizottság javaslata értelmében az EU területén az órák nyári időszámításra történő kötelező átállítására utoljára éppen most, 2019. március 31-én hajnali 1 órakor (UTC szerint) került volna sor. Ez ugyan nem így lett, de március 25-én az Európai Parlament 410:192 arányban megszavazott határozata értelmében azok az uniós országok, amelyek a nyári időszámítás megtartása mellett döntenek, 2021 márciusában állítanák át utoljára az órát, a téli időszámítást preferálók pedig 2021 októberében. Hogy Magyarországon a nyári vagy a téli időszámítás marad-e, azt még nem lehet tudni.

A nyári időszámítást egyébként elsőként Német Császárság és az Osztrák–Magyar Monarchia alkalmazta, amit 1916. április 30-án 23:00-kor vezettek be a két birodalomban. Ezt akkor, az első világháború alatt gyorsan átvette az Egyesült Királyság, az Amerikai Egyesült Államok (az USA hivatalosan csak 1918-ban vezette be) és sok más ország, de a háború végével az országok visszaálltak a normál időszámításra. A második világháború kitöréséig nem is merült fel a használata. Akkor ismét a háborús erőforrásokkal való spórolás miatt vezették be. Magyarországon 1954-57-ben még a munkanapok esti csúcsterhelésekor jelentkező kapacitási nehézségek enyhítésének reményében alkalmazták. 1958 és 1979 között a nyári időszámítás használata szünetelt, 1980-ban újra bevezették villamosenergia-megtakarítási céllal.

Hogy tehát mi lesz 2021-től, az még kérdéses, az azonban biztos, hogy most vasárnap át kell állítani az órákat, a számítógépek és az okoseszközök kivételével, amelyek automatikusan átállnak.

Szerinted?

Mit gondolsz a nyári és téli időszámításról?

Cikk megosztása:
Keresés az oldalon
BAM TV
Copyright
BAM
©2020 Új Fejezet Békés Megyéért
Ifjúsági Egyesület
Minden jog fenntartva!