Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2023. március 24., péntek

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Élet a vízműs fluidumos technikusi vizsga után

A 2017/2018-as tanévben végzett a BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma első fluidumkitermelő technikusi csoportja, tizennégy fővel. Sok kérdőjel alakult ki a diákokban, szüleikben és természetesen a szaktanárokban is, hogy hova tovább a technikusi vizsga után.

Írta:   |  Forrás: BSZC.hu  |  Rovat: Diákélet
Megjelent: 2018. október 24., szerda 13:10
Írta:   |  Forrás: BSZC.hu
Rovat: Diákélet
Megjelent: 2018. október 24., szerda 13:10

Hol lehet vajon ezzel a végzettséggel elhelyezkedni? A válaszra nem kellett sokáig várni! A május végi nagykanizsai fúrási és termelési gyakorlati vizsga után (még a vizsga helyszínén) meglátogatta a végzősöket egy úriember, aki Magyarország legnagyobb fluidumbányászati mélyfúrási cégéhez, a Rotary Drilling Zrt.-hez toborzott technikusokat. Az ajánlata az volt, hogy a sikeres technikusi vizsga utáni hétfőn mindenki kezdhet a cégnél.

Ezt az ajánlatot még másik két cégé követte a rá következő hetekben! Természetesen, a Vízmű végzett technikusainknak egy része ezzel a lehetőséggel nem tudott élni, csak páran, köztük volt Horváth Csaba is, aki a mélyfúrásokkal és lyukbefejezésekkel foglalkozó MB 2001 Kft. elnevezésű cégnél végzett teljes állású nyári munkát. Vele beszélgetett Veres Zsolt geológus augusztus végén Békéscsabán (épp a szegedi gólyatábor után), a napsütötte Szünet Presszó teraszán.

Honnan értesültél arról, hogy van lehetőséged mélyfúráson dolgozni a nyári szünetben?

Szakmai tanáraimat, Veres Zsoltot és Szenti Alexandrát több cég is felkereste, és a frissen végzett technikusoknak állásajánlatokat kínáltak. Személy szerint én nem tudtam volna hosszútávon maradni, legalábbis egyelőre, mert időközben jelentkeztem az egyetemre. Miután érdeklődtem a cégeknél a munkalehetőség után, és említettem, hogy szeptembertől tovább tanulnék, az egyikük (MB 2001 Kft.) felajánlotta, hogy akár a nyári szünet erejéig is dolgozhatok ott.

Mennyire volt nehéz fizikai munka? Hogyan bírtad az éjszakázást?

Voltak a munkának könnyebb és nehezebb részei is, de összességében túlélhető volt. Mindenképpen kell egy adott fizikummal rendelkeznie az embernek, ha hosszútávon ott szeretne dolgozni, de hamar belerázódik az ember. Én sem vagyok egy nagydarab, de a rám bízott munkákat el tudtam végezni. A tény, hogy éjszaka dolgoztunk, nem sokban különbözött a nappaltól. Jómagam jobban is szerettem, mert akkor nem volt akkora hőség és ameddig tartott a munka, nem is igazán éreztük, hogy fáradtak vagyunk, mert folyamatosan volt mit csinálni. Viszont miután vége lett a dekádnak, kellett egy-két nap, amikorra visszaszoktam a normális időbeosztáshoz, de azért adnak nekünk egy hét pihenőt utána, hogy ezt kényelmesen megtehessük.

Mennyire volt hasznodra az, amit előző tanévben elméletben tanultál és gyakorlatban láttál (pl. Nagykanizsán)?

Annyiban hasznomra vált, hogy nagyjából képben voltam a berendezésnél, de a tényleges fúrást élesben tanulja meg az ember, ezt nem lehet iskolai keretek között teljesen elsajátítani.

Foglalkoznál-e a következő években mélyfúrásos munkákkal?

Bevallom, nekem nagyon megtetszett a hangulata. Megvan a sajátos légköre, amit az ember vagy szeret, vagy nem, de ha szereti, akkor örömmel visszamenne bármikor és végezné ezt a munkát, legyen akármennyire fárasztó és piszkos olykor.

Hol szeretnél továbbtanulni? Látsz-e arra lehetőséget, hogy ebben a szakmában dolgozz, például az egyetem után?

Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán tanulok általános gépészmérnöknek. A lehetőség mindenképpen adott, ugyanis gépészekre is nagy szükség van a fúrásokon és munkásságukat kellemes fizetéssel szokták honorálni.

A nyáron Varga Gergő, Szivós Gergő is dolgozott mélyfúrásokon, valamint meg kell említeni Oláh Dávid nevét is, aki jelenleg is a fent említett cégnél tevékenykedik, mint mélyfúró technikus.

A fenti beszélgetésből is kitűnik, hogy mennyire fontos szakma a fluidumkitermelői, hiszen a globális felmelegedéssel sújtott világunkban szükség van azokra a szakemberekre, akik értenek ahhoz, hogy a mélyben megbújó nélkülözhetetlen fluidumokat (pl. kőolaj, földgáz, felszín alatti vizek) hogyan juttassák el a tárolókőzetekből a felhasználásuk helyére.

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2023
Minden jog fenntartva!