Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2023. március 23., csütörtök

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Egy lecsúszott sztár életéről – Bojack Horseman sorozatajánló (16+)

Egy drámai, tragikus történet szitkomba csomagolva.

Írta:   |  Forrás: BAM  |  Rovat: Unatkozol?
Megjelent: 2020. április 29., szerda 06:27
Írta:   |  Forrás: BAM
Rovat: Unatkozol?
Megjelent: 2020. április 29., szerda 06:27

Történetünk főhőse Bojack Horseman; az egykori szitkom sztár életét kísérhetjük végig attól a ponttól kezdve, amikor már színészi pályafutása tönkrement, s mindennapjait alkohol és gyógyszerek társaságával, illetve hajdani sorozata nézésével tölti. Saját memoárját kéne megírnia, de még arra is lusta, így egy szellemírót, Diane-t rendelik mellé. Bojack karrierje ettől a ponttól kezdve fut be újra.

A Bojack Horseman című amerikai rajzfilmsorozat 2014-ben jelent meg a Netflixen, ahol máig elérhető minden évad. Magyarországon, magyar szinkronnal a Humor+-on jelent meg 2019-ben. Bár belehallgattam a magyar szinkronos változatba, én mégis inkább az angol nyelvű verziót ajánlanám magyar felirattal, de kinek a pap, kinek a papné. A sorozat 2020-ban ért véget a hatodik évaddal. Minden évad 12 részes, kivéve az utolsót, mivel az tizenhatra lett kibővítve. Egy rész körülbelül 25 perc, így aki nem szereti az általánosan megszokott egyórás hosszúságot, annak tökéletes választás.

Bojack Horseman

(Fotó: Netflix)

A történet nincs elsietve, igencsak lassan halad előre a fő szál. Ami mégis igazán izgalmassá teszi, hogy bár lassan lépked, de azok a lépések nagyon erőteljesek. Egy-egy történésnek leírhatatlanul komoly súlya van, mind a történetre, mind a karakterekre nézve. A megtörtént dolgokat nem dobja a porba, nem feledkezik meg róluk, helyette egyszer belógatja elénk. Egy kicsit hagyja, hogy gondolkodjunk rajta, hogy átérezzük mindazt, amit a karakterek, majd még egyszer megmutatja magát, de akkor már többet ad magából, s ezzel érzékelteti velünk, hogy még mennyire nem fogtuk fel, mennyire lényeges volt az a cselekményre nézve.

A készítők elég tökösek voltak ahhoz, hogy rengeteg társadalomkritikát rejtsenek el a remekműben. Megmutatják, milyen mélyre is képes lecsúszni egy sztár, legtöbbször Bojack Horsemanen keresztül. Arra is rávilágítanak, mennyire rossz hatással lehet egy fiatal tehetségre, ha nagyon hamar csöppen bele a showbizniszbe, melyet Sarah Lynn karakterén mutatnak be igazán.

Bojack Horseman

(Fotó: Netflix)

Nagyon elragadó benne, hogy szereplői bár zömében állatok, emellett rajzoltak is, mégis olyannyira emberiek, hogy az már fel sem tűnik. Mindnek megvan a maga karakterdrámája, a maga kis története, az a tulajdonsága, amivel azonosulni tudunk.

Egy érzelmektől túlcsorduló alkotás, melyben nemcsak a karakterek, a jól megírt jelenetek fűszerezik tökéletessé, hanem a soundtrack is. Minden csengőhang, zenei aláfestés tökéletes. Külön kiemelném a sorozat intróját, mely mindig változik képileg. Folyamatosan alkalmazkodik az évadhoz, mindig nyújt egy kis betekintés abba, hogy mi fog történni, min lesz nagy hangsúly.

Bojack Horseman

(Fotó: Netflix)

Összegezve egy nagyon jó sorozat, melyben a remek karakterek, a fordulatos forgatókönyv, illetve az érzelmes és mély drámaiság fogalmát olyannyira megismertették velünk, amennyire azt máshol nem sokszor tudják. Aki nem nagy rajongója a szitkomoknak, az se féljen belekezdeni. Én kifejezetten nem szeretem az ilyesfajta műfajt, de ez még így is a fogamra való volt.

Jó szórakozást hozzá!

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2023
Minden jog fenntartva!