Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2023. március 23., csütörtök

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Dolgoznál a nyáron? Jó ha tudod…

A koronavírus miatt komoly recessziót élt meg a diákok foglalkoztatása 2020-ban, a nyári szünetben. A tanulóviszonnyal rendelkezők foglalkoztatása az idei évben várhatóan felpörög majd annak köszönhetően, hogy sokan ismét diákokkal pótolják a nyári szabadságukat töltő munkavállalókat

Írta:   |  Forrás:   |  Rovat: Tippek
Megjelent: 2021. június 10., csütörtök 13:11
Írta:   |  Forrás:
Rovat: Tippek
Megjelent: 2021. június 10., csütörtök 13:11

Egy hét sincs hátra a tanévből. A 16 év felettiek között sokan akadnak, akik zsebpénzkiegészítésre vagy felsőoktatáshoz kapcsolódó kiadásokra gyűjtenek a nyári hónapokban, illetve a tanulók számára a nyári munka tapasztalatszerzésre is kiváló lehetőség. Az egyik békéscsabai diákszövetkezetnél egy testvérpár mondta el, hogy ők miért is szeretnének nyári munkát keresni.

– Az egyetem  plusz költséggel jár és ahhoz szeretnék pénzt szerezni. Testnevelő tanári képzésen vagyok, nekünk kötelezően részt kell vennünk túrákon, amelyek költséggel járnak. Például síelni is el kell menni és azt szeretném, ha azt saját pénzből tudnám majd finanszírozni – válaszolta a miértekre Purcsi Kata.

– Én azért szeretnék nyári munkátt vállalni, mert tapasztalatot szeretnék szerezni és pénzt keresni. Most érettségiztem, Budapesten tanulok tovább, ahol elég drágák a lakások, illetve minden más is. Ezzel segíteni szeretnék a szüleimnek – mondta Purcsi Nóra.

A diákmunkavállalásnak több feltétele is van: nappali, hallgatói jogviszonnyal és iskolalátogatási igazolással, adószámmal és bankszámlával is rendelkeznie kell azoknak, akik szeretnének diákmunkát végezni.

A diákmunkával foglalkozó szakemberek szerint a diákok anyagilag is jobban járnak, amennyiben diákszövetkezeten keresztül vállalnak munkát. A klasszikus munkaszerződés ellentétben mindössze 15 százalékos adólevonásra számíthatnak a bruttó munkabérükből.

– Elég széleskörű, amit például itt Békéscsabán kínálni tudunk a diákoknak. Tudnak választani gyári munkák közül, vagy bolti, éttermi kisegítést, de adminisztratív, valamint mezőgazdasági munkák is vannak az adatbázisunkban. Hogyha a diák nem szeretne dolgozni egész nyáron, akkor vannak alkalmi munkák is. Azt javasoljuk az érdeklődőknek, hogy jöjjenek be és egy beszélgetés után derüljön ki, hogy mit is szeretne dolgozni és megkeressük a neki megfelelőt – mondta a Meló-Diák Alföld iskolaszövetkezet irodavezetője, Molnár György

A diákmunkát vállalóknak feltétlenül érdemes szerződéssel hivatalossá tett munkát vállalniuk és fontos tudni, hogy a szabadnapra, pihenőidőre ugyanúgy jogosultak, mint a klasszikus értelembe vett munkavállalók.

– Más és más vonatkozik a 18 év feletti és alatti diákokra. A 18 év alattiakra érvényes és nagyon fontos, hogy például ők nem túlórázhatnak. A munkaközi szünet a számukra is magasabb, mint a 18 év feletti diákoknak. Nagyon fontos például, hogy a munkakezdés és a munka vége közötti időszakban nekik több pihenőidő jár. Nem dolgozhatnak éjszaka és heti maximum 40 órát tudnak dolgozni, bár ez az időmennyiség hétfőtől vasárnapig értendő. Ez félreértésekre adhat okot, mert vannak munkakörök, ahol hétvégén is lehet dolgozni. Érdemes ezt előre letisztázni – hangsúlyozta Szolga Judit, a Fürge-Diák iskolaszövetkezet Dél-alföldi régiós vezetője.

A pandémia 2020-ban lecsökkentek a diákjogviszonnyal dolgozók lehetőségei. A szakemberek előrejelzései szerint a tavalyi évhez képest az idei szezonban jelentősen megnövekszik azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyek diákokat várnak nyári munkára.

 

Forrás: Behir.hu

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2023
Minden jog fenntartva!