Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2023. március 23., csütörtök

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Díjözön az Andrássyban

Az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium tanári kara mindig is büszke volt diákjai tehetségére és kitartására. A sok támogatás és felkészítés beért, hisz az iskola tanulói számos tantárgyból értek el kiemelkedő helyezéseket az elmúlt időszakban is.

Írta:   |  Forrás:   |  Rovat: Suli+
Megjelent: 2021. március 16., kedd 10:19
Írta:   |  Forrás:
Rovat: Suli+
Megjelent: 2021. március 16., kedd 10:19

A Kazinczy Ferenc emlékét őrző „Szép magyar beszéd” szépkiejtési verseny 2021. február 24-én került megrendezésre Békéscsabán. Az iskolából Hegedűs László 11. D osztályos tanuló indult, aki a verseny megyei döntőjén 1. helyezést ért el, így az országos fordulón is ő képviselheti az iskolát.

– Hogyan készültél fel és mennyi idő alatt a versenyre?

– A versenyre kb. egy hét volt a felkészülés és igazából csak a szöveg olvasgatásáról szólt ez az időszak. Aztán felvettem itthon és elküldtem az interneten.

– Miből állt a verseny és mit kellett előadnod?

– A megyein egy kötelező szöveget kaptunk egy előre meghatározott időben. Ezt követően volt 20 perc felkészülési lehetőség, aztán felvétel és küldés…

A Kazinczy – Szép magyar beszéd versenyének országos döntőjét 55. alkalommal rendezi meg a Kazinczy-díj Alapítvány, az Anyanyelvápolók Szövetsége, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Kazinczy Ferenc Gimnázium Győrött, 2021. április 16–18. között.

Az Andrássy-s diákok a magyar nyelv mellett a média világában is kiismerték magukat.  Két tanuló is előkelő helyezéssel tért haza2021. március 3-án megrendezett OKTV (Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny) mozgóképkultúra és médiaismeret tantárgyból meghirdetett országos fordulójáról . Berta Álmos 11. B-s tanuló 2., míg Szabó Dorka 12. C osztályos tanuló 13. helyezést ért el a különös nehézséggel bíró versenyen.

– Mennyire éreztétek nehéznek a versenyfeladatokat? Számítottatok rá, hogy ilyen kiemelkedően végeztek?

– Maga a verseny, úgy az egészét tekintve számomra nagy kihívás volt. Kisfilmet még sosem csináltam azelőtt, szóval az egy nagyon érdekes és fárasztó, ámbár szórakoztató experience volt”- kezdte Álmos a beszámolót. – Esszét sem írtam még ilyen terjedelemben és ilyen nyelvezettel. Őszintén, amikor megtudtam, hogy a döntőbe kerültem, nem hittem el. Tudva, hogy 13-an jutottunk tovább, én úgy álltam hozzá az egészhez, hogy bármi lesz, én elégedett leszek, nem számít, hogy 13. vagy 6. Azonban a második hely nagyon meglepett. Egyáltalán nem számítottam rá – mondta a dobogós helyezést elért Berta Álmos.

– Nem teljesen tudtam akkor még, hogy mire vállalkoztam, de ma már tudom, hogy az egyik legjobb döntést hoztam meg. Amikor a fakultációt tartó tanárnőm, Barát Tünde invitálta a csoportot a versenyre, azonnal jelentkeztem rá – folytatta a mesélést Szabó Dorka. – Egy projekt feladatot kellett elkészíteni és egy esszét írni a megadott témákban. A projekt munkám egy klip elkészítése lett, az esszémet pedig a mese filmekben megjelenő árvaságról írtam. Az írásbeli fordulóban egy filmet kellett elemezni, illetve egy médiával kapcsolatos feladatot megoldani. A döntő feladatai már sokkal nehezebbnek bizonyultak a számomra, mint a beküldős két feladat, de rengeteg tudást és tapasztalatot szereztem vele. A zsűritől nagyon jó kritikát kaptam a beküldött filmemre, és nekem ez volt a legfontosabb, mert a Filmművészeti Egyetemre készülök rendezői szakra – hangsúlyozta Dorka.

Úgy tűnik sikereik korántsem fejeződtek be, még csak most bontanak szárnyakat. Bármilyen megmérettetés adódik közelükben, még biztos hallhatunk róluk és eredményeikről

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2023
Minden jog fenntartva!