Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2022. szeptember 25., vasárnap

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Csaba Legendái – Akik megmutatták, mire képesek

„Ki becsüli a múltat, megérdemli a jövőt.” – A Csabagyöngye Kulturális Központban emlékezhettünk meg a múltról, méghozzá nem is akármilyen formában.

Írta:   |  Forrás: BAM  |  Rovat: Fotók / Mozdulj!
Megjelent: 2018. november 29., csütörtök 14:14
Írta:   |  Forrás: BAM
Rovat: Fotók / Mozdulj!
Megjelent: 2018. november 29., csütörtök 14:14

Ha békéscsabai labdarúgásról van szó, nem biztos, hogy az egész világot bejáró nevekről kell beszélnünk. Ám itt is akadnak olyan elhivatott sportolók, akik tiszteletüket tették a labdarúgó válogatottban, és az európai szintű fociban is megmutatták mire képesek.

2018. november 20-án a Csabagyöngye Kulturális Központban került megrendezésre az Előre Legendák Jubileuma. Az ötletgazda Szarvas Péter polgármester úr volt, aki személyes elmondása szerint fontosnak tartja a múlt ápolását, „mert csak így építhetjük a szebb jövőt”.

Az esti program mindössze 90 percet vett igénybe, és mint utólag kiderült „hosszabbításra” nem került sor. A jó hangulatról, és a folytonosságról Borbola Bence, a Nemzeti Sport Békéscsabáról elszármazott labdarúgó szakírója, az Előre egykori futballistája, valamint Szigeti Csaba gondoskodott. Segítségükkel dinamikusan telt az este, egymást érték a legendák beszámolói, és néhány meglepetésre is sort kerítettek a másfél órás rendezvényen. A meghívott vendégek csabai származású, vagy kötődésű egykori sikeres focisták, edzők voltak, akik saját élményeik, emlékeik elmesélésével hozták közelebb a 70-es évek világát. A rendezvényen szép számmal képviselték magukat mind a fiatalok, mind a szép korúak is, bizonyítva, hogy a téma aktuális és korosztályokat átívelő is egyben.

A legendák közül Pásztor József kezdte a sort, aki 40 évvel ezelőtt, az 1977/78-as bajnoki szezonban lett a Népsport osztályzatok alapján az Év Labdarúgója. Ő volt az, aki a csabai labdarúgás mintegy 20 évig tartó aranykorszakának egyik éllovasa volt, a kezdeti időkben játékosként, majd edzőként is.

A sort Vágási Sándor folytatta, aki szintén 40 évvel ezelőtt, 1978. december 2-án, a Diósgyőr elleni mérkőzésen szerzett öt gólt, amelyért az akkori szaklaptól, a Népsporttól 10-es osztályzatot kapott. Vágási Sándor középcsatár volt ezen a meccsen, de a megyei bajnokságban, a csatársorban is szerepelt, ahol egy szezonban 48 gólt szerzett. „Sosem néztem, az értékelést magamról”, szerénysége ellenére a dicséret jogos, és komoly eredmény, hiszen a Népsport igen szűkmarkúan osztogatta a dicséreteket.

A harmadik székben foglalta el helyét Árgyelán János, aki 25 évvel ezelőtt a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségének döntése alapján lett az Év Labdarúgója. Mint megtudtuk, a jelölés számára váratlanul jött, a nyaralásból hazatérve egy sofőr ismerte fel, és mondta el neki a nagy hírt. És hogy örült e neki az sem kérdés, elmondása szerint szinte a taxiból is kiesett. Bár öröme édes-keserű volt mégis sokat jelentett neki. „Sok jó játékos volt akkoriban, örültem az első helynek, bekerültem a válogatott keretbe is, de sajnos egyszer sem léptem pályára a nemzeti csapatban, és ez egy kicsit fáj nekem.”

A három legenda bemutatkozása után következett a már említett meglepetés: Szarvas Péter adta át mindegyiküknek a személyre szabott emléktáblát, amin a nevük mellett az elért eredményük is fel volt tüntetve. Az emléktábla mellé egy kis fehér ajándékcsomag is járt, a közös ajándékuk pedig egy videóüzenet volt, a hetvenszeres válogatott Nyilasi Tibor méltatta a három jubilánst.

Két díszvendéget is tisztelhettünk az este, ugyan Détári Lajos és Kiss László nem csabai kötődésű, mégis a legendák mellett a helyük. Détári Lajos az utolsó magyar világsztár, hétszeres világválogatott, 61-szeres magyar válogatott labdarúgó, Kiss László pedig a Vasas egykori kiválósága, 33-szoros magyar válogatott játékos, akit Szarvas Péter 65. születésnapja alkalmából is köszöntött.

Végül Nagy László, a Mening Zrt. vezérigazgatója az 1977-es csabai csapat tagjainak aláírásával ellátott lila-fehér labdát ajánlott fel a majdani békéscsabai sportmúzeumnak, amelyet Szarvas Péter vett át.

A rendezvény jó hangulatban, az egykori emlékezetes történetek felelevenítésével, és autogramosztással zárult.

Galéria

Fotók: Fábián Réka

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2022
Minden jog fenntartva!