Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2023. március 23., csütörtök

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Chill and Ride 11 – Neves BMX verseny Békéscsabán

Nagy megtiszteltetés érte városunkat szeptember 8-án, szombaton: itt, pontosabban az estrémsport-pályán rendezték ugyanis a 11. Chill and Ride országos BMX versenyt és találkozót.

Írta:   |  Forrás: BAM  |  Rovat: Fotók / Mozdulj!
Megjelent: 2018. szeptember 24., hétfő 12:23
Írta:   |  Forrás: BAM
Rovat: Fotók / Mozdulj!
Megjelent: 2018. szeptember 24., hétfő 12:23

A nemrég felújított békéscsabai God Speed Skate Park volt a Chill and Ride BMX verseny idei helyszíne. A hangulatos szombati eseményre nagyon sokan kilátogattak mind nézőként mind pedig résztvevőként.

A nap a versenyzők számára délelőtt tíz órakor vette kezdetét, ekkor zajlott a jelentkezés, illetve aki szeretett volna, gyakorolhatott, ismerkedhetett a pályával is. Junior, azaz tizennégy év alatti, amatőr és profi kategóriákban mérettethették meg magukat ezen extrém sport lelkes űzői.

Délután egy órakor kezdődött maga a verseny, mégpedig a junior kategória selejtezőivel. Ahogy sok mást, az extrém sportot sem lehet elég korán kezdeni, így szép számban képviseltette magát a tizennégy év alatti korosztály is. Kettő és három óra közt az amatőrök versenyeztek, majd háromkor kezdetét vette a leglátványosabb trükköket felvonultató profi kategória, amely összesen kilenc versenyzőt számolt. Kisebb-nagyobb esések után is határozottan vágott neki az egész mezőny a megmérettetésnek. Azok a profik, akik nem váltották ki licencüket, de mégis szerették volna megmutatni, hogy mire képesek, a profi kategóriát követően hármas csoportokban mutathattak be trükköket a lelkes közönségnek. Este fél hat magasságában zajlottak a döntők, de a pálya persze egész nap nem maradt üresen.

Magyarország már-már tradicionális BMX találkozója, versenye ez, s most a licences versenyzők is itt vannak, akik esélyesek arra, hogy kijussanak az olimpiára” – mondta Tóth Balázs, a pályát üzemeltető egyesület elnöke. „A pálya jövője még nem tisztázott, innen valamikor el kell költöznie, de működni fog, az biztos!” – tette hozzá.

A BMX, azaz a Bicykle Motor Cross, mint sportág egyébként – nem meglepően – az Amerikai Egyesült Államokból származik. „Legendák” szerint néhány amerikai fiatalnak köszönhető, akik részt szerettek volna venni motocross versenyeken, de nem volt megfelelő anyagi hátterük a versenyzéshez, így mintegy helyettesíteni akarták ezt valahogy. Először csak saját, később közönségük szórakoztatására űzték a sportot, az első BMX világbajnokságot pedig 1892-ben rendezték. Azóta a sportág egyre inkább elterjedt és a szombati eseményen megjelent profik, vagyis azok, akik a verseny előtt kiváltották érvényes licencüket, esélyesek lehetnek arra, hogy részt vegyenek a 2020-as tokiói olimpián; ugyanis két év múlva a BMX freestyle is felkerül az olimpiai versenyszámok listájára. Így érthető, hogy szükségesek a kvalifikációs versenyek, mint amilyen a békéscsabai esemény is volt.

A 11. Chill and Ride BMX versenyen az alábbi eredmények születtek

Junior kategória:
1. Bábel János
2. Kacsari Szebasztian
3. Szűcs Kevin

Amatőr kategória:
1. Kempf Patrik
2. Békési Albert
3. Náhlik Péter

Profi kategória:
1. Vukman Márk
2. Ficsór Kornél
3. Gyurán Márton

Best Trick:
Michael Kovacovic

Best Grind:
Kovács János

Street Park:
Ficsór Kornél

Gratulálunk minden résztvevőnek!

Galéria

Fotók: Fábián Réka

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2023
Minden jog fenntartva!