Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2023. március 23., csütörtök

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Békéscsabán is megszűnt a kijárási korlátozás, de vannak szabályok

A mai naptól Budapest és Pest megye kivételével megszűnt a kijárási korlátozás, így városunkban is. Vannak azonban fontos szabályok, amiket be kell tartani. Ezekre Szarvas Péter polgármester is felhívta a figyelmet Facebook-oldalán.

Írta:   |  Forrás: BAM  |  Rovat: Helyben
Megjelent: 2020. május 4., hétfő 18:23
Írta:   |  Forrás: BAM
Rovat: Helyben
Megjelent: 2020. május 4., hétfő 18:23

Pénteken délután jelent meg a 168/2020 sz. Kormányrendelet, amely változást hoz a veszélyhelyzetre vonatkozó szabályokban. A 2020. május 4-én, hétfőn hatályba lépő rendelet szerint az eddigi március 27-e óta fennálló kijárási korlátozás megszűnik – írta Facebook-bejegyzésében Szarvas Péter.

A város első embere összefoglalta a május 4-től érvényes védelmi intézkedéseket. Ezek az alábbiak:

  • Mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani.
  • A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok is látogathatók.
  • Mindenki köteles üzletben történő vásárlás és tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni.
  • A 65. életévét betöltött személy az élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet 9:00 óra és 12:00 óra közötti időben látogathatják. A Békéscsabai Vásárcsarnok és Piacot a 65. életévüket betöltött személyek csak a 9:00 óra és 10:30 óra közötti időben látogathatják.
  • Valamennyi üzlet nyitva tarthat és a vásárlók által látogatható. A vendéglátó üzletek – így különösen az étterem, a kávézó, a cukrászda, a büfé, a presszó – kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett. A vendéglátó üzleten belül – az ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása. A vendéglátó üzletben a védőtávolság (1,5 méter) betartását asztaltársaságonként kell érteni. A védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosításáról az üzemeltető gondoskodik. A vendéglátó üzlet üzemeltetőjének e rendelet hatálybalépésétől 2020. szeptember 1. napjáig nem kell a közterület-használati díjat megfizetnie a vendéglátó üzlet közterületen működő terasza után.
  • Rendezvények tartása továbbra sem megengedett, vallási közösség szertartása, a polgári házasságkötés és temetés kivételével. A vallási közösség szertartása, továbbá – a házasuló felek kivételével – a polgári házasságkötés és temetés során biztosítani kell a védőtávolság megtartását.
  • Sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között megtartható. A sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzéseken való részvétel megengedett.

Szarvas Péter az Árpád Fürdő nyitásával kapcsolatban még türelmet kért, mert a részletes szabályok még nem ismertek.

Kérünk titeket, hogy továbbra is figyeljetek egymásra, vigyázzatok magatokra, és tartsátok be a szabályokat, rendeleteket!

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2023
Minden jog fenntartva!