Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2023. március 23., csütörtök

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Balhés banda – botrányos életű irodalmárok

Ady Endre vagy Balassi Bálint nevét mindenki ismeri, ha máshonnan nem, akkor irodalom óráról biztosan. De azt kevesen tudják, hogy ők is azok a művészek közé tartoztak, akik nem voltak angyalok életükben. Mondhatni botrányos életvitelük volt, legalábbis az akkori kor szelleme szerint.

Írta:   |  Forrás:   |  Rovat: Suli+
Megjelent: 2021. február 5., péntek 09:45
Írta:   |  Forrás:
Rovat: Suli+
Megjelent: 2021. február 5., péntek 09:45

Íme öt irodalmi fenegyerek, akikről ebben a formában nem meséltek az irodalomtanárok:

 

Ady Endre

Ady kibérelheti magának az első helyet, ha balhés költőre kell gondolni, híres volt a félrelépéseiről. A verseiből ismert Lédával (Brüll Adél) való kapcsolata nem nevezhető szokványosnak, ugyanis a nő, nem csak, hogy idősebb volt Adynál, de még férjnél is volt. Léda férje, Diósy Ödön a kapcsolatukkal teljesen tisztában volt, néha még hármasban is eljártak szórakozni. Ady később feleségül vette Boncza Bertát, aki Csinszkaként vált ismertté. A hölgy 17 évvel volt fiatalabb a férjénél, amit az akkori kor botrányosnak tartott. Ady nőügyei mellett komoly alkoholproblémákkal is küzdött, rendszeresen előfordult, hogy 4 liter bort megivott egy-egy nap és a cigarettát is számolatlanul szívta.

 

Balassi Bálint

Az első, magyar nyelven író költőnknek is jutott elég botrány az életébe. 1584-ben az unokatestvérét Dobó Krisztinát vette feleségül és hozományként elfoglalta a sárospataki várat. Mindkét nagy múzsája, Losonczy Anna (Júlia- és Anna-versek) és Szárkándy Anna (Célia-versek) is még férjnél volt, mikor Balassi udvarolt nekik. Életében a költőt többször is megvádolták zaklatással, molesztálással és fosztogatással is.

 

Faludy György

Faludy nem ölt, nem volt alkoholista és még csak nem is csalt meg senkit. A művész biszexualitása manapság már nem jelent sokaknál gondot, de a korkülönbség közte és az első feleségét követő kapcsolatai között annál inkább. A költő a nála 28 évvel fiatalabb Eric Johnsonnal élt együtt 36 évig, majd 2002-ben feleségül vette Kovács Fannyt, aki 65!!! évvel volt fiatalabb nála. A művész élete végéig a nála jóval fiatalabb nővel élt.

 

Forrás: Internet

 

Csáth Géza

Eredeti nevén Brenner József bizonyítottan szex- és morfiumfüggő volt. Előbbire a naplója adja a bizonyítékot, rengeteg szexuális töltetű élményt leírt benne. A morfiumot egy kísérlet apropóján kezdte el használni, cserébe gyorsan rá is szokott. 1919-ben került a bajai elmeosztályra, de rövidesen megszökött. A feleségét lelőtte és magával is megpróbált végezni, de az öngyilkosság sikertelen volt. Ettől a pillanattól elindult az ördögi kör: ismét kórházba került és ismét megszökött. Később Pantopon-túladagolásban halt meg.

 

Babits Mihály

Ady özvegye, Csinszka alig egy hónappal férje halála után felkereste Babitsot. A nő sikeresen elcsábította a költőt, de kapcsolatuk csak egy évig tartott. Babits 1920-ban Szabó Lőrinccel élt egy lakásban és ide érkezett Tanner Ilona (Török Sophie). aki titkárnőként közben Szabó Lőrinccel folytatott viszonyt. Később már Lőrinc mennyasszonya volt, amikor Babits megkérte a kezét. A szerelmi háromszögben Babits nyerte el a hölgy kegyeit.

Öt irodalmár, akik igencsak zűrös életvitelt éltek, de egy dolog vitathatatlan:  a magyar irodalom kevesebb lenne nélkülük!

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2023
Minden jog fenntartva!