Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2023. március 24., péntek

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Az Andrássy csapata nyerte az idei ESTÖRI Kreatív Történelmi Versenyt

A kismartoni Esterházy kastély Haydn Termében rendezték meg tizennégy középiskolás csapat részvételével a második ESTÖRI Kreatív Történelmi Versenyt, amelyen az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium 10. E. osztályának csapata bizonyult a legjobbnak.

Írta:   |  Forrás: BAM  |  Rovat: Ügyes
Megjelent: 2018. április 19., csütörtök 09:37
Írta:   |  Forrás: BAM
Rovat: Ügyes
Megjelent: 2018. április 19., csütörtök 09:37

A döntő napján az Andrássy csapata mellett három budapesti, három győri, két soproni és egy-egy gödöllői, nagykanizsai, ráckevei, sárospataki és szigetszentmiklósi csapat, összesen negyvenkét tizedikes diák mérte össze tudását az Esterházy család történetéről. A csabai csapat tagjai Farkas Réka, Perlaki Anna, Szlávik Zsófia voltak, felkészítő tanáruk pedig Barát Tünde. Az idei téma a „Barokk ünnepek a XVIII. században – Vendégségben az Esterházyaknál” volt.

A győztesek nagy értékű digitális eszközöket illetve egy egyhetes részvételi lehetőséget nyertek a július 1-6. között Kismartonban megrendezendő Esterházy Summer University-re. Április végétől minden döntős csapat pályázhat az Esterházy Summer University-n való részvételre.

Az első három helyezett:

 1. Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium 10. E.
  Farkas Réka, Perlaki Anna, Szlávik Zsófia
  Felkészítő tanár: Barát Tünde
 2. Soproni Széchenyi István Gimnázium 10. B. 1
  Gáncs Adrienn, Salda Csilla, Tátrai Dóra
  Felkészítő tanár: Robotka Csaba
 3. Nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium 10. D.
  Dombi Bianka, Jakab Kira, Károlyi Anna Georgina
  Felkészítő tanár: Alexa Mercédesz és Alexa Péter
Az Andrássy csapata az eredményhirdetésen

Az Andrássy csapata az eredményhirdetésen
(Fotó: ESTÖRI)

A zsűri nevében Foki Tamás, a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, történelem és társadalomismeret szakos igazgatóhelyettese a tavalyi versenyhez képest kiemelte, hogy a diákok a közösségi médiának köszönhetően tanultak a tavalyi résztvevőktől, így az idén a még profibb technikai megoldások mellett egészen fantasztikus kreatív produkciók születtek. A következő szavakkal jellemezte a versenyt: „Egy új legenda van születőben: ha jó színházi előadást akarok látni, akkor eljövök a kismartoni Haydn Terembe az ESTÖRI versenyre”.

A háromfordulós versenyen az idei évben százötven csapat indult olyan középiskolákból, ahol magyar nyelven folyik az oktatás, így az indulók között volt burgenlandi, felvidéki és erdélyi csapat is. Az egyedülálló verseny célja, hogy a diákok önálló kutatás segítségével kreatív eszközök felhasználásával ismerkedjenek a történelemmel.

A döntőn a háromfős csapatokat a szakmai zsűri a kreatív ötletes megoldások mellett a gondolatmenet, a mondanivaló, az érvelési technika, az előadók aktivitása, a szakmai felkészültségük, az arányos felépítés, esztétikum és a formai megoldás színvonala alapján értékeli.

A döntő zsűritagjai voltak:
 • Dr. Kiss Erika, a Magyar Nemzeti Múzeum művészettörténésze, szakmuzeológusa;
 • Bárány Krisztián, történész és filmrendező;
 • Esterházy Marcell, intermédia-művész;
 • Foki Tamás, a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, történelem és társadalomismeret szakos igazgatóhelyettese;
 • Dr. Keglevich Kristóf, a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, történelem és kémia szakos vezetőtanára;
 • Dr. Pálffy Géza, az MTA doktora, az MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetője;
 • Dr. Varga Kálmán, történész, muzeológus.

A győztes csapatot természetesen hamarosan felkeressük.

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2023
Minden jog fenntartva!